Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu mitraliera pe frontul din regiunea Donețk, 9 iunie 2022. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
Un soldat ucrainean trage cu mitraliera pe frontul din regiunea Donețk, 9 iunie 2022. Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Războiul din Ucraina | Lupte grele pentru Severodonețk. Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 108 zi. Președintele Joe Biden a declarat că Volodimir Zelenski „nu a vrut să audă” avertismentele SUA despre invazia rusă. Luptele grele continuă în Donbas, iar ucrainenii spun că au rămas fără armament.

08:44 11.6.2022

Joe Biden: Zelenski nu a vrut să audă avertismentele despre invazia rusă

Președintele Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe”, a declarat preşedintele american în cursul unei recepţii la Los Angeles, destinată strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

„Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Statele Unite au început să avertizeze despre pregătirile pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe la 24 februarie o „operaţiune specială" împotriva ţării.

08:48 11.6.2022

Volodimir Zelenski: Luptele din Donbas decid terminarea războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»" şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate" planurile ocupanţilor.

„Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina", a spus Zelenski, citat de News.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că în Donbas continuă luptele „foarte grele".

„Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii - asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat - calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile", a afirmat Zelenski.

El a spus că trupele ucrainene fac tot ce pot să oprească ofensiva ocupanţilor, cât le permit "armele grele, artileria modernă - tot ce am cerut şi continuăm să le cere partenerilor noştri".

09:19 11.6.2022

Oficialii ucraineni spun că rușii au încercat să înlocuiască litera „I” de pe tăblița de la intrarea în Mariupol cu una rusească. Acum, numele orașului pare să fie scris „Marnupol”, scrie Nexta:

10:17 11.6.2022

Forțele armate ale Ucrainei estimează că rușii au pierdut în luptă peste 32.000 de soldați până pe 11 iunie 2022:

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG