Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu mitraliera pe frontul din regiunea Donețk, 9 iunie 2022. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
Un soldat ucrainean trage cu mitraliera pe frontul din regiunea Donețk, 9 iunie 2022. Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Războiul din Ucraina | Lupte grele pentru Severodonețk. Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 108 zi. Președintele Joe Biden a declarat că Volodimir Zelenski „nu a vrut să audă” avertismentele SUA despre invazia rusă. Luptele grele continuă în Donbas, iar ucrainenii spun că au rămas fără armament.

20:07 11.6.2022

Primele pașapoarte rusești, distribuite în Herson

Autoritățile ruse ocupante din sudul Ucrainei au organizat ceremonii de înmânare a primelor pașapoarte rusești rezidenților locali, scrie BBC. Ceremoniile de astăzi au fost programate de Ziua Rusiei.

Șeful local din Hersonul ocupat a declarat la ceremonie că „toți camarazii noștri hersoniți” - așa cum a spus el - au fost dornici să primească pașapoarte și cetățenia Federației Ruse.

Moscova a promovat ideea de a organiza un așa-zis referendum în regiune, astfel încât să-l poată anexa, în același mod în care a procedat ilegal în Crimeea în 2014.

„Rusificarea“ se vede pe ecrane mari | Pașapoartele sunt introduse în zonele ocupate din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

18:28 11.6.2022

Ucraina și Polonia discută despre arme și sancțiunile Rusiei

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că a vorbit cu omologul său polonez Zbigniew Rau despre viitoarele livrări de arme grele către Ucraina.

Kuleba a postat pe Twitter că au vorbit și despre viitoarele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.

17:50 11.6.2022

Ucraina va primi un răspuns privind statutul de candidat la UE până la finalul săptămânii viitoare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că echipa sa va finaliza avizul privind statutul de candidat al Ucrainei pentru aderare la UE „până la sfârșitul săptămânii viitoare”.

„Discuțiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare”, i-a spus Ursula von der Leyen președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev.

Aflată în cea de-a doua vizită la Kiev de la începutul războiului, Von der Leyen i-a mai spus lui Zelenski că, în ciuda progresului în reformele administrative, mai sunt multe de făcut.

„Ați făcut multe în consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie ca reformele să fie implementate, pentru a lupta împotriva corupției, de exemplu”, a spus ea la conferința de presă comună.

Ucraina a început procesul de cerere de aderare la UE în luna februarie a acestui an, la patru zile după invazia Rusiei.

17:09 11.6.2022

Reacția Kievului la declarațiile președintelui Biden

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean „nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei.

Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei „nu au vrut să audă”, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu. „Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG