17.000 de militari ruși ar fi murit în Ucraina
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, circa 17.000 de militari ruși ar fi murit în Ucraina de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin până acum.
Datele prezentate luni, în 28 martie, menționează și distrugerea, printre altele, a 586 de tancuri, 302 sisteme de artilerie, 54 de sisteme antiaeriene și a peste 1.000 de vehicule.
Mina care plutea în derivă în Marea Neagră a fost distrusă
Echipajul puitorului de mine și plase ’Viceamiral Constantin Bălescu’ a distrus mina marină identificată, luni dimineață, în Marea Neagră, la circa 70 de kilometri de Capu Midia.
„După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță”, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Nicolae Ciucă, la Sofia: Rusia este cea mai mare amenințare
„Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună. Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă, în conferinţa de presă comună organizată după reuniunea şefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, de la Sofia.
Premierul a mai spus că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre.
„Aceste discuţii sunt o continuare oportună a Summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est. Avem nevoie de coordonare, iar „Împreună” este cheia în orice gestionare a conflictelor. De aceea, împreună cu colegii mei, am decis să rămânem fermi în orientarea noastră strategică către valorile euro-atlantice, esenţiale pentru democraţiile noastre. Este datoria şi responsabilitatea noastră să ne protejăm cetăţenii, fiind membri ai celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume. Ne angajăm ferm în apărarea valorilor noastre, împreună cu toţi aliaţii noştri”, a spus Ciucă.
La întâlnirea de la Sofia, au participat premierul Bulgariei, Kiril Petkov, premierul din Muntenegru, Zdravko Krivokapić şi premierul Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski.
Mariupol, în pragul unei catastrofe umanitare
Vice prim-ministrul ucrainean a declarat, luni, că Ucraina nu intenționează să deschidă luni coridoare umanitare pentru a evacua civilii din orașele asediate, pentru că sunt încojurate în prezent de trupele ruse. Irina Vereșciuk a spus că decizia a fost luată din cauza rapoartelor de informații care avertizează despre posibile „provocari” rusești de-a lungul rutelor.
Este vorba de coridoarele din Mariupol, Sumî și orașe și sate din afara capitalei Kiev, care sunt în prezent înconjurate sau aproape înconjurate de forțele ruse.
Primarul din Mariupol a declarat, tot luni, că principalul oraș-port ucrainean se află în pragul unei catastrofe umanitare și trebuie evacuat complet, potrivit BBC.
Vadim Boichenko a spus că aproximativ 160.000 de civili erau luni în oraș fără curent, mâncare, apă și medicamente. El a adăugat că 26 de autobuze așteaptă să evacueze civili, dar forțele ruse nu au fost de acord să le dea trecere în siguranță.