Rusia amenință cu întreruperea furnizării gazului și pentru alte țări europene
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.
Comentariile sale de astăzi au venit după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, o mișcare pe care liderii europeni au denunțat-o drept „șantaj”.
Într-un memoriu, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a declarat că întrerupe furnizarea gazelor naturale pentru Polonia și Bulgaria, pentru că acestea au refuzat să plătească în ruble rusești, în conformitate cu un decret emis luna trecută de președintele Vladimir Putin.
Gazprom a declarat că nu a primit nicio plată de acest fel de la începutul lunii.
„Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi și rămâne angajată în îndeplinirea obligațiilor sale contractuale”, a spus Peskov. „Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească în cadrul noului sistem, atunci se va aplica bineînțeles decretul președintelui”, a adăugat el.
Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderile bugetare pe care le-ar putea suporta dacă țările europene ar refuza să plătească gazul în ruble, Peskov a răspuns:
„Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prognozate și s-au luat măsurile necesare.”
Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră, dat în urmărire de autoritățile ruse
Ministerul rus al Afacerilor Interne i-a dat în urmărire generală pe Georgîi Alburov și Viaceslav Gimadi, asociații opozantului rus Alexei Navalnîi, pe lista urmăriților general. Cei doi sunt în acest moment în străinătate.
Alburov este fostul șef al departamentului de investigații al Fundației Anticorupție Navalnîi. El este unul dintre câștigătorii Premiului Colegiului Editorial pentru ancheta făcută de echipa lui Navalnîi despre palatul lui Putin de la Marea Neagră, o proprietate luxoasă în apropiere de Gelendjik, construită special pentru președintele rus.
În Rusia, autoritățile au desemnat fundațiile și organizațiile regionale ale lui Navalnîi, ca organizații extremiste.
Asociații lui Navalnîi nu recunosc acuzațiile care li se aduc și spun că ancheta împotriva lor este instrumentată politic de autoritățile de la Kremlin.
Rusia interzice intrarea pe teritoriul său pentru 287 de parlamentari britanici
Rusia a decis miercuri interzicerea intrării pe teritoriul său pentru 287 de membri ai camerei inferioare a parlamentului britanic, măsură simetrică după o decizie a Londrei contra deputaţilor ruşi care au susţinut ofensiva militară rusă în Ucraina, scrie The Guardian.
„Personalităţile vizate, a căror intrare în Rusia a fost interzisă, au participat cel mai activ la instaurarea sancţiunilor antiruse de către Londra”, a indicat Ministerul de Externe rus într-un comunicat însoţit de lista parlamentarilor vizaţi – 287 dintre cei 650 de membri ai Camerei Comunelor.
Aceşti parlamentari sunt acuzaţi de alimentarea unei „isterii rusofobe nejustificate”, potrivit aceluiaşi comunicat al diplomaţiei ruse.
Dmitri Peskov respinge acuzațiile că Rusia șantajează Europa cu oprirea gazului
Kremlinul respinge acuzaţia formulată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, relatează The Guardian.
Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.
Într-un comunicat de miercuri, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În plus, von der Leyen a calificat decizia Gazprom drept „nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie.
Facebook Forum