Autorul anchetei despre palatul lui Putin de la Marea Neagră, dat în urmărire de autoritățile ruse
Ministerul rus al Afacerilor Interne i-a dat în urmărire generală pe Georgîi Alburov și Viaceslav Gimadi, asociații opozantului rus Alexei Navalnîi, pe lista urmăriților general. Cei doi sunt în acest moment în străinătate.
Alburov este fostul șef al departamentului de investigații al Fundației Anticorupție Navalnîi. El este unul dintre câștigătorii Premiului Colegiului Editorial pentru ancheta făcută de echipa lui Navalnîi despre palatul lui Putin de la Marea Neagră, o proprietate luxoasă în apropiere de Gelendjik, construită special pentru președintele rus.
În Rusia, autoritățile au desemnat fundațiile și organizațiile regionale ale lui Navalnîi, ca organizații extremiste.
Asociații lui Navalnîi nu recunosc acuzațiile care li se aduc și spun că ancheta împotriva lor este instrumentată politic de autoritățile de la Kremlin.
Rusia amenință cu întreruperea furnizării gazului și pentru alte țări europene
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că și altor clienți ai Uniunii Europene, în afară de Polonia și Bulgaria, le-ar putea fi întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble.
Comentariile sale de astăzi au venit după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, o mișcare pe care liderii europeni au denunțat-o drept „șantaj”.
Într-un memoriu, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a declarat că întrerupe furnizarea gazelor naturale pentru Polonia și Bulgaria, pentru că acestea au refuzat să plătească în ruble rusești, în conformitate cu un decret emis luna trecută de președintele Vladimir Putin.
Gazprom a declarat că nu a primit nicio plată de acest fel de la începutul lunii.
„Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi și rămâne angajată în îndeplinirea obligațiilor sale contractuale”, a spus Peskov. „Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească în cadrul noului sistem, atunci se va aplica bineînțeles decretul președintelui”, a adăugat el.
Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderile bugetare pe care le-ar putea suporta dacă țările europene ar refuza să plătească gazul în ruble, Peskov a răspuns:
„Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prognozate și s-au luat măsurile necesare.”
Lukașenko instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism împotriva activiștilor care sabotează sprijinirea armatei ruse
Belarusul a decis să instituie pedeapsa cu moartea pentru terorism, după ce activiștii belaruși au încercat să saboteze părți ale rețelei feroviare pentru a îngreuna Rusiei desfășurarea forțelor în Ucraina vecină.
Camera inferioară a parlamentului din Belarus a aprobat modificarea codului penal, informează agenția de presă Belta, preluată de The Guardian. Schimbarea necesită acum sprijin din partea Camerei superioare și a autocratului Alexandr Lukașenko, instalat la conducerea țării, unde se află neîntrerupt din 1994, după ce a fost acuzat de opoziție de fraudarea alegerilor prezidențiale din august 1994.
Reuters îl citează pe președintele Parlamentului Vladimir Andreicenko, care s-a referit la actele de sabotaj pe calea ferată, spunând că „forțele distructive continuă activitatea teroristă extremistă încercând să zdruncine situația din Belarus, provocând instabilitate internă și conflicte”.
„Se iau măsuri pentru a dezactiva echipamentele și șinele feroviare, obiecte de importanță strategică”, a spus el. „Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”
Rusia s-a folosit de regimul de la Minsk pentru a face din Belarus un teren de refugiu pentru forțele rusești, în încercarea de a încercui Kievul. Minskul continuă să nege implicarea directă în conflict, în ciuda dovezilor obținute prin satelit care arată că forțele armate rusești se întorc în Belarus pentru aprovizionare.
O femeie, ucisă în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk
O femeie a fost ucisă miercuri în bombardamentul asupra spitalului din Sievierodonețk, oraș din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.
Spitalul este unul dintre cele două care mai lucrează în zonă de mai bine de două luni de când Rusia a invadat Ucraina, a spus Serghei Gaidai. Celălalt spital se află în apropiere de Lîsîceanks, oraș din regiunea Luhansk. „Rușii știau că spitalul nu este gol, erau pacienți în diferite stări și medici, dar asta nu i-a oprit”, a scris Gaidai pe Telegram.
Reuters relatează că Gaidai a postat, de asemenea, imagini video care arată pereți de cărămidă prăbușiți, paturi de spital rupte, aparatură medicală distrusă, sticlă și moloz în interiorul unei clădiri. O asistentă a fost văzută scoțând covorașe și pături din ceea ce părea a fi o secție distrusă.
„Distrugerea clădirii este semnificativă. Mai multe etaje au fost deteriorate”, a scris Gaidai.
Facebook Forum