Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.
Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Partidele proruse, interzise de parlamentul ucrainean. Operele pictorului Kuinji, furate de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 69 zi. Bombardamentele rușilor continuă, luni seară o rachetă a explodat în orașul-port Odesa. Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită. În același timp, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal de la Mariupol și au ajuns în orașul Zaporojie, la aproximativ 200 km distanță.

Convoiul de peste 100 de civili evacuați de Crucea Roșie din combinatul siderurgic Azovstal a ajuns la Zaporojie.

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”. Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus că „așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând.

Rușii îngreunează evacuarea civililor din Mariupol, după cum susțin autoritățile ucrainene. Convoiul umanitar cu cei aproximativ 100 de femei și copii evacuați din Mariupol în weekend este așteptat să sosească pe teritoriul ucrainean în cursul zilei de marți, dar nu se știe exact unde este în prezent din cauza parcimoniei de informații din partea rușilor. Oamenii au stat 60 de zile în catacombele combinatului din cauza negocierilor eșuate de mai multe ori.La scurt timp după ce cei 100 de evacuați au ieșit, forțele ruse și-au reluat bombardamentele.

Rusia intenționează să anexeze regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei prin referendumuri simulate, planificate pentru mijlocul lunii mai, potrivit unui înalt diplomat american.

Miniștrii energiei din UE, reuniți luni la Bruxelles, au păreri diferite în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra importurilor de petrol rusești. Germania este pregătită să sprijine un embargo petrolier, dar încă nu există un acord, în condițiile în care Ungaria a spus clar că nu este de acord cu un embargo total.

Uniunea Europeană se pregătește să impună cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift.

08:01 3.5.2022

Evacuarea civililor blocaţi în Mariupol urmează să fie reluată marţi

Evacuarea civililor blocaţi în Mariupol urmează să fie reluată marţi, 3 mai, a anunţat primăria oraşului, potrivit The Guardian. Într-o actualizare pe pagina oficială de Facebook, oficialii oraşului au declarat că s-a convenit ca evacuarea civililor să înceapă la ora locală 7.00.

„Este oficial. Evacuarea. Cu sprijinul ONU şi al Crucii Roşii, pentru mâine a fost convenită evacuarea civililor", a precizat Consiliul.

Potrivit CNN, civilii şi forţele ucrainene care se adăpostesc la oţelăria Azovstal din Mariupol se confruntă cu un bombardament „non-stop”, iar proviziile de bază sunt pe cale de a fi epuizate.

„Nu vă pot spune cu siguranţă cât a mai rămas pentru câte zile, dar vă pot asigura că economisim, suntem foarte înfricoşaţi fără apă şi mâncare şi în special muniţie”, a declarat Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov din Ucraina.

08:06 3.5.2022

Oficiali americani: Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai

Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro.

Până acum oficialii occidentali au crezut că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei de 9 mai pentru a anunţa sfârşitul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul ”denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, luni, că există „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice. Price a adăugat că este la curent cu „speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Price.

08:19 3.5.2022

ONU: 4.335 de victime civile în Ucraina de la începutul războiului și până acum

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat, luni, că, până în 11 aprilie, au fost raportate 4.335 de victime civile în Ucraina, între care cel puţin 1.842 de morţi. Oficialii estimează, însă, că numărul real al victimelor este „considerabil mai mare”, dar din multe zone unde se dau lupte grele, aflate sub control rusesc, raportarea victimelor este extrem de dificilă.


„De la ora 4 dimineaţa, la 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la ora 24:00, la 10 aprilie 2022 (ora locală), Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 4.335 de victime civile în această ţară: 1.842 de morţi şi 2.493 de răniţi”, a transmis, luni, instituţia.

Printre victime se numără:

  • un total de 1.842 de persoane ucise (474 de bărbaţi, 301 femei, 28 de fete şi 50 de băieţi, precum şi 70 de copii şi 919 adulţi al căror sex este încă necunoscut)
  • un total de 2.493 de răniţi (287 de bărbaţi, 216 femei, 49 de fete şi 50 de băieţi, precum şi 134 de copii şi 1.757 de adulţi al căror sex este încă necunoscut)
  • în regiunile Doneţk şi Lugansk: 1.916 victime (656 de morţi şi 1.260 de răniţi)
  • pe teritoriul controlat de guvern: 1.566 de victime (583 de morţi şi 983 de răniţi)
  • pe teritoriul controlat de „republicile" autoproclamate: 350 de victime (73 de morţi şi 277 de răniţi)
  • în alte regiuni ale Ucrainei (oraşul Kiev şi regiunile Cerkasî, Cernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Nikolaiev, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Jîtomir), care se aflau sub controlul guvernului în momentul în care au avut loc victimele: 2.419 victime (1.186 morţi şi 1.233 răniţi)

08:34 3.5.2022

Statul Major al armatei Ucrainei: Rușii își refac echipamentele distruse

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei afirmă, marţi dimineaţă, că inamicul rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna, în timp ce ia măsuri pentru a-şi completa echipamentele distruse în timpul luptelor.

„Inamicul ia măsuri de refacere a pierderilor semnificative de echipamente din unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse care desfăşoară ostilităţi pe teritoriul Ucrainei. Potrivit informaţiilor disponibile, în oraşul Boguchar, regiunea Voronej, între 27 aprilie şi 2 mai 2022, au fost scoase din depozite şaptesprezece tancuri şi şaizeci de BMP-1. Acestea au fost trimise în teritoriile ucrainene ocupate temporar de trupele ruseşti”, se araă, marţi dimineaţă, în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit documentului, ruşii au continuat să bombardeze, în ultimele 24 de ore, oraşul Harkov şi aşezările din apropiere.

„În direcţia Doneţk, principalele eforturi ale inamicului rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna şi pe înaintarea în direcţia aşezărilor Lîman şi Sloviansk. În cursul zilei precedente, unităţile de apărare aeriană ale Apărării Aeriene şi ale Forţelor Terestre au lovit şapte drone Orlan-10 şi o drone Forpost”, se mai arată în raport.

Ucrainenii susţin că douăsprezece atacuri ruseşti au fost respinse în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG