Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.
Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Partidele proruse, interzise de parlamentul ucrainean. Operele pictorului Kuinji, furate de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 69 zi. Bombardamentele rușilor continuă, luni seară o rachetă a explodat în orașul-port Odesa. Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită. În același timp, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal de la Mariupol și au ajuns în orașul Zaporojie, la aproximativ 200 km distanță.

Convoiul de peste 100 de civili evacuați de Crucea Roșie din combinatul siderurgic Azovstal a ajuns la Zaporojie.

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”. Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus că „așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând.

Rușii îngreunează evacuarea civililor din Mariupol, după cum susțin autoritățile ucrainene. Convoiul umanitar cu cei aproximativ 100 de femei și copii evacuați din Mariupol în weekend este așteptat să sosească pe teritoriul ucrainean în cursul zilei de marți, dar nu se știe exact unde este în prezent din cauza parcimoniei de informații din partea rușilor. Oamenii au stat 60 de zile în catacombele combinatului din cauza negocierilor eșuate de mai multe ori.La scurt timp după ce cei 100 de evacuați au ieșit, forțele ruse și-au reluat bombardamentele.

Rusia intenționează să anexeze regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei prin referendumuri simulate, planificate pentru mijlocul lunii mai, potrivit unui înalt diplomat american.

Miniștrii energiei din UE, reuniți luni la Bruxelles, au păreri diferite în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra importurilor de petrol rusești. Germania este pregătită să sprijine un embargo petrolier, dar încă nu există un acord, în condițiile în care Ungaria a spus clar că nu este de acord cu un embargo total.

Uniunea Europeană se pregătește să impună cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift.

12:35 3.5.2022

Boris Johnson: Vizele de refugiat ar fi putut fi procesate mai repede

Premierul Boris Johnson a recunoscut că Marea Britanie ar fi putut acționa mai rapid în procesarea vizelor pentru refugiații ucraineni, potrivit BBC.

Întrebat de emisiunea Good Morning de la ITV cu privire la miile de femei și copii din Ucraina care încă așteaptă procesarea vizelor, premierul britanic a spus: „Am fi putut să o facem mai repede? Da, poate am putea”.

Cu toate acestea, Boris Johnson a apărat decizia de a nu permite ucrainenilor să intre fără viză, așa cum au făcut alte țări europene, ca măsură de siguranță pentru a „proteja sistemul pentru cei care ar putea dori să abuzeze de el”.

12:06 3.5.2022

Papa Francisc afirmă că Viktor Orban i-a spus că Putin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai

Papa Francisc a spus că premierul maghiar Victor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei Ucrainei pe 9 mai – Ziua Victoriei Rusiei, scrieCNN. Papa a făcut aceste comentarii pentru ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți.

„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai. Asta ar explica și viteza escaladării acestor zile. Pentru că acum nu este doar Donbasul, este Crimeea, este Odesa, ia portul de la Marea Neagră din Ucraina, este totul”, a spus Papa Francisc.

Papa Francisc a spus că deocamdată nu va călători la Kiev.
Papa Francisc a spus că deocamdată nu va călători la Kiev.

11:54 3.5.2022

Primarul din Mariupol: Civilii sunt încă blocați la Azovstal

Primarul din Mariupol a declarat că rușii blochează evacuarea a 2.000 de locuitori din Mariupol Aproximativ 2.000 de locuitori din Mariupol așteaptă evacuarea, însă operațiunea este perturbată de ocupanți, spune Vadim Boichenko, potrivit CNN.

Primarul spune că un convoi de evacuare a început să se deplaseze din orașul de coastă Berdiansk, la aproximativ 85 de kilometric vest de orașul asediat, către teritoriul deținut de Ucraina.

Evacuarea trebuia să înceapă marți, la ora locală 7.00. „Ne așteptam să aibă loc o evacuare pe șoseaua de centură Lunacharsky de lângă Berdiansk. Astăzi, 2.000 de locuitori din Mariupol așteaptă să plece. Așteaptă evacuarea de două săptămâni, iar noi am anunțat începutul acesteia. Dar trupele rusești ostile distrug planurile noastre, nu permit locuitorilor din Mariupol să ajungă pe teritoriul orașului Zaporojie, controlat de Ucraina”, a spus Boicenko.

11:04 3.5.2022

Papa Francisc a cerut să-l întâlnească pe Putin la Moscova, dar nu a primit răspuns

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina, dar că încă nu a primit niciun răspuns, potrivit Agerpres.

Suveranul pontif a explicat că, deşi a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, încă nu a vorbit şi cu Putin, care l-a sunat în decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui. Papa Francisc a mai declarat că, după 20 de zile de război, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, să-i trimită preşedintelui rus un mesaj prin care să îl anunţe că papa este dispus să meargă la Moscova.

„Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum'', a explicat papa Francisc.

În acelaşi timp, suveranul pontif a subliniat că deocamdată nu va merge în Ucraina. „Simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să mă duc la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa...'', a continuat papa Francisc. Potrivit cotidianului Corriere della Sera, îngrijorarea papei Francisc este că deocamdată Putin nu se va opri.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG