Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.
Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Partidele proruse, interzise de parlamentul ucrainean. Operele pictorului Kuinji, furate de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 69 zi. Bombardamentele rușilor continuă, luni seară o rachetă a explodat în orașul-port Odesa. Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită. În același timp, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal de la Mariupol și au ajuns în orașul Zaporojie, la aproximativ 200 km distanță.

Convoiul de peste 100 de civili evacuați de Crucea Roșie din combinatul siderurgic Azovstal a ajuns la Zaporojie.

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”. Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus că „așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând.

Rușii îngreunează evacuarea civililor din Mariupol, după cum susțin autoritățile ucrainene. Convoiul umanitar cu cei aproximativ 100 de femei și copii evacuați din Mariupol în weekend este așteptat să sosească pe teritoriul ucrainean în cursul zilei de marți, dar nu se știe exact unde este în prezent din cauza parcimoniei de informații din partea rușilor. Oamenii au stat 60 de zile în catacombele combinatului din cauza negocierilor eșuate de mai multe ori.La scurt timp după ce cei 100 de evacuați au ieșit, forțele ruse și-au reluat bombardamentele.

Rusia intenționează să anexeze regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei prin referendumuri simulate, planificate pentru mijlocul lunii mai, potrivit unui înalt diplomat american.

Miniștrii energiei din UE, reuniți luni la Bruxelles, au păreri diferite în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra importurilor de petrol rusești. Germania este pregătită să sprijine un embargo petrolier, dar încă nu există un acord, în condițiile în care Ungaria a spus clar că nu este de acord cu un embargo total.

Uniunea Europeană se pregătește să impună cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift.

17:14 3.5.2022

Primii evacuați din Azovstal au ajuns la Zaporojie

Convoiul de peste 100 de civili evacuați din Azovstal de Crucea Roșie a ajuns la Zaporojie.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că primul transport de civili evacuați de la oțelăria Azovstal din Mariupol a ajuns la Zaporojie.

„Un convoi de autobuze și ambulanțe însoțite de echipele CICR și ONU s-au alăturat familiilor și persoanelor aflate în vehicule private pe parcurs. Peste 100 de persoane, inclusiv persoane rănite, au ajuns marți la Zaporojie. Alți oameni de la fabrică au plecat în altă parte. CICR nu a organizat și nu a însoțit aceste mișcări civile”, a transmis CICR într-un comunicat.

Președintele CICR, Peter Maurer, a spus:

„Este o ușurare imensă faptul că unii civili care au suferit săptămâni întregi sunt acum plecați. CICR nu i-a uitat pe oamenii care sunt încă acolo, nici pe cei din alte zone afectate de ostilități sau pe cei care au mare nevoie de ajutor umanitar, oriunde s-ar afla. Nu vom cruța niciun efort pentru a ajunge la ei.”

Declarația CICR spune că „în calitate de intermediar umanitar neutru și imparțial, CICR a facilitat dialogul confidențial intens între părți cu privire la trecerea în siguranță a civililor de la sfârșitul lunii februarie”.

Primarul Mariupolului a declarat că cel puțin 200 de civili au rămas în oțelărie alături de luptători și că 100.000 de civili rămân blocați în Mariupol.
Luni, imediat după ce convoiul asistat de ONU, Crucea Roșie și armata ucraineană, a plecat spre Zaporojie, armata rusă a reluat bombardamentele asupra Azovstal.

15:52 3.5.2022

Liderul opoziției germane, la Kiev

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând, relatează AP.

Friedrich Merz (foto), care conduce blocul Uniunii de centru-dreapta al fostului cancelar Angela Merkel, a vizitat orașul Irpin, la periferia Kievului, iar apoi este de așteptat să se întâlnească cu politicieni de rang înalt la Kiev.

O întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski nu este așteptată, potrivit AP.

Vizita vine în timp ce cancelarul Sholz, în funcție de aproape cinci luni, a fost criticat pentru abordarea sa față de agresiunea Rusiei. Merz l-a acuzat înainte pe cancelar de conducere slabă și de „amânare, dispreț și timiditate”.

Scholz s-a confruntat și cu critici din partea oficialilor ucraineni în ultimele săptămâni, după refuzul Kievului de a-l invita pe șeful statului german, președintele Frank-Walter Steinmeier, acuzat de Ucraina că s-a apropiat de Rusia în perioada în care a fost ministru de externe, potrivit AP.

Săptămâna trecută, în ceea ce a fost văzut ca o schimbare bruscă de politică, Sholz a anunțat că Germania va livra Ucrainei armament greu, sub formă de sisteme antiaeriene autopropulsate.

15:24 3.5.2022

Boris Johnson, în fața parlamentului ucrainean: „Ucraina va câștiga și va fi liberă”

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”, relatează Reuters.

Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus: „Așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

15:01 3.5.2022

Putin a semnat un decret privind sancțiunile pentru țările neprietenoase cu Rusia

Vladimir Putin a semnat un decret privind „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”, după cum a anunțat Moscova, potrivit Reuters.

Acest lucru înseamnă că Rusia va interzice exportul de produse și materii prime către persoane și entități sancționate.

De asemenea, va permite entităților ruse să nu-și îndeplinească obligațiile contractuale față de persoanele și companiile afectate de sancțiuni, adaugă agenția de presă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG