Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.
Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Partidele proruse, interzise de parlamentul ucrainean. Operele pictorului Kuinji, furate de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 69 zi. Bombardamentele rușilor continuă, luni seară o rachetă a explodat în orașul-port Odesa. Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită. În același timp, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal de la Mariupol și au ajuns în orașul Zaporojie, la aproximativ 200 km distanță.

Convoiul de peste 100 de civili evacuați de Crucea Roșie din combinatul siderurgic Azovstal a ajuns la Zaporojie.

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”. Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus că „așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând.

Rușii îngreunează evacuarea civililor din Mariupol, după cum susțin autoritățile ucrainene. Convoiul umanitar cu cei aproximativ 100 de femei și copii evacuați din Mariupol în weekend este așteptat să sosească pe teritoriul ucrainean în cursul zilei de marți, dar nu se știe exact unde este în prezent din cauza parcimoniei de informații din partea rușilor. Oamenii au stat 60 de zile în catacombele combinatului din cauza negocierilor eșuate de mai multe ori.La scurt timp după ce cei 100 de evacuați au ieșit, forțele ruse și-au reluat bombardamentele.

Rusia intenționează să anexeze regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei prin referendumuri simulate, planificate pentru mijlocul lunii mai, potrivit unui înalt diplomat american.

Miniștrii energiei din UE, reuniți luni la Bruxelles, au păreri diferite în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra importurilor de petrol rusești. Germania este pregătită să sprijine un embargo petrolier, dar încă nu există un acord, în condițiile în care Ungaria a spus clar că nu este de acord cu un embargo total.

Uniunea Europeană se pregătește să impună cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift.

14:43 3.5.2022

Noi acuzații de la Kremlin față de Israel: sprijină „regimul neonazist de la Kiev”

Ministerul de Externe al Rusiei vine cu noi acuzații și spune că guvernul israelian că sprijină „regimul neonazist de la Kiev, după ce luni Serghei Lavrov a spus că Adolf Hitler avea origini evreiești.

„Am acordat atenție declarațiilor antiistorice ale șefului ministerului de externe israelian, Yair Lapid, care explică în mare măsură tendința actualului guvern israelian de a sprijini regimul neonazist de la Kiev”, a transmis Ministerul rus de Externe, într-un mesaj pe Twitter.

Rusia a făcut în mod repetat afirmații fără temei că guvernul ucrainean este condus de neo-naziști ca o justificare pentru invazia sa.

Războiul de declarațiilor dintre Israel și Rusia riscă să devină cea mai gravă criză diplomatică dintre cele două țări din ultima vreme, potrivit BBC. Israelul are relații de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a condus eforturile internaționale de mediere pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina

13:50 3.5.2022

O filmare din dronă publicată de Nexta TV arată cât de distrus este orașul din estul Ucrainei. Militarii ucraineni și peste 200 de civili rămân la combinatul Azovstal din Mariupol.

13:41 3.5.2022

Ministerul rus al Apărării: Aproximativ 1,1 milioane de ucraineni au fost evacuaţi pe teritoriul Rusiei

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, iar aproximativ 200.000 sunt copii, a anunţat, marţi, Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.

Autorităţile ruse au declarat că mii de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore din „zonele periculoase”.

„În ultimele 24 de ore, 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk, Ucraina, pe teritoriul Rusiei, fără implicarea autorităţilor ucrainene”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizintsev.

CNN a precizat că nu există nicio modalitate de a verifica datele ministerului rus cu privire la evacuări. Oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că mii de cetăţeni sunt deportaţi cu forţa în Rusia.

Două luni fără lumina zilei. Mărturie din buncărul combinatului Azovstal din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

12:55 3.5.2022

Evacuarea civililor din Mariupol merge greu

Coloana civililor evacuați din Mariupol își croiește încet drumul spre Zaporojie, după cum transmiteBBC. Sunt puține informații cu privire la locul unde se află convoiul și nu este clar dacă acesta se află încă pe teritoriul controlat de ruși.

Printre civilii evacuați se numără aproximativ 100 de femei și copii care au petrecut mai mult de 60 de zile în tunelurile de sub Azovstal.

Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au început o operațiune coordonată cu Ucraina și Rusia pe 29 aprilie pentru a scoate femei, copii și bătrâni din combinat. Negocierile continuă pentru eliberarea a încă 200 de civili prinși acolo. De asemenea, locuitorii din Mariupol au fost invitați să se alăture convoiului dacă ar putea ajunge la un punct de întâlnire. Estimările arată că în orașul din sudul Ucrainei, acum ocupat de forțele ruse, mai trăiesc aproximativ 100.000 de civili.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG