Premierul Boris Johnson se adresează marţi parlamentarilor ucraineni prin videoconferinţă
Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marţi parlamentului ucrainean prin videoconferinţă, o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse, şi va anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Kiev de 300 de milioane de lire sterline, transmite AFP.
„Este momentul vostru de glorie", urmează să le spună premierul britanic parlamentarilor ucraineni, conform unei declaraţii făcute de Downing Street luni seara.
„Când ţara mea a fost ameninţată cu o invazie în cel de-al doilea război mondial, parlamentul nostru, ca şi al vostru, a continuat să se întrunească în timpul conflictului, iar poporul britanic a dat dovadă de o asemenea unitate şi hotărâre încât ne amintim de perioada noastră de mare pericol ca fiind momentul nostru de glorie", va mai spune Boris Johnson în timpul discursului programat să aibă loc în jurul orei 10:00 (09:00 GMT).
Şeful guvernului britanic urmează să anunţe o nouă componentă a ajutorului militar, în valoare de 300 de milioane de lire sterline (357 de milioane de euro), ce include în special echipamente de armament defensiv. Până în prezent, Marea Britanie a furnizat Ucrainei 5.000 de rachete antitanc, cinci sisteme de rachete antiaeriene cu peste 100 de rachete şi 4,5 tone de explozibili.
Peste 840.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea războiului
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în data de 2 mai, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 80.640 de persoane, dintre care 6.747 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,7% faţă de ziua precedentă).
Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.423 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.199 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 33,2%).
De la declanşarea crizei din ţara vecină (24 februarie) şi până luni, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 843.268 de cetăţeni ucraineni.
Totodată, conform IGPF, începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 877.797 de ucraineni.
Mariupol: Trupele ruse evacuează cadavrele civililor în camioane cu inscripţia „ajutor umanitar''
Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare" în Mariupol, port strategic la Marea Azov - pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepţia combinatului Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni - pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor oraşului, decedaţi în cea mai mare parte în urma bombardamentelor şi asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua, preluată de Agerpres.
„Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de ''ajutor umanitar'. Aceleaşi camioane care aduc 'pomenile umanitare' la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor", afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram, în care mai susţine că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia şi corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.
Potrivit informaţiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harţîzsk, afirmă acelaşi consilier, adăugând că această informaţie este în prezent verificată de către autorităţile ucrainene.
„Nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă şi un mecanism bine rodat. O teribilă 'optimizare' logistică. Hrană în schimbul trupurilor, aceasta este adevărata faţă a Rusiei" de astăzi, afirmă Petro Andriuşcenko, referindu-se la faptul că - potrivit unor informaţii - unii locuitori care au supravieţuit în Mariupol au fost forţaţi să adune cadavre de prin curţi pentru a beneficia de hrană.
Ministerul britanic al Apărării: Armata rusă e slăbită
Ministerul britanic al Apărării atrage atenția, în cel mai recent raport operațional despre evoluția războiului din Ucraina, asupra slăbiciunii armatei ruse, precizând că revenirea acesteia va fi dificilă din cauza sancțiunilor, relatează The Guardian.
„Bugetul de apărare al Rusiei aproape s-a dublat între anii 2005 și 2018, cu investiții în mai multe capabilități aeriene, terestre și maritime de vârf. Din 2008, asta a stat la baza programului extins de modernizare militară New Look. Cu toate acestea, modernizarea echipamentului său fizic nu a permis Rusiei să domine Ucraina”, se precizează în raportul instituției britanice.
Astfel, eșecurile atât din punct de vedere al planificării strategice, cât și în execuția operațională au adus forțele ruse „în imposibilitatea de a traduce puterea numerică în avantaj decisiv”, mai arată Londra.
Facebook Forum