Linkuri accesibilitate

Putin, la defilarea de Ziua Victoriei
Putin, la defilarea de Ziua Victoriei

Războiul lui Putin | Doi jurnaliști pro-Kremlin: Putin, „dictator paranoic jalnic”. Macron: aderarea Ucrainei la UE poate dura zeci de ani

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 75-a zi. 9 Mai este și Ziua Victoriei, iar la Kremlin a avut loc marea paradă militară și Vladimir Putin și-a ținut mult-așteptatul discurs.

Sumarul zilei, pe scurt

  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune despre candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană că „va dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.
  • Doi jurnaliști ruși de la un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență. Jurnaliștii de la Lenta.ru l-au numit pe Putin „dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că poartă „cel mai sângeros război al secolului XXI”.
  • În timpul paradei militare de la Kremlin, Odesa a fost lovită de rachete balistice, iar armata rusă a dat un nou asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol.
  • Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia. A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.
  • Patru lideri mondiali au fost duminică în Ucraina, în afară de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, care a trecut granița din Slovacia într-o vizită surpriză: Justin Trudeau, Bärbel Bas - șefa parlamentului german, Andrej Plenkovići - premierul Croației și Gordan Grlić Radman - ministrul croat de externe. Tot într-o vizită surpriză a fost luni și Charles Michel, președintele Consiliului European, obligat să se adăpostează în buncăr în timpul atacului asupra Odesei.
15:30 9.5.2022

Forțele ruse au luat cu asalt combinatul Azovstal

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că forțele ruse, susținute de tancuri și artilerie, desfășoară „operațiuni de asalt” asupra uzinei de oțel Azovstal din Mariupol, unde sunt adăpostiți ultimii apărători ai orașului făcut una cu pământul de armata rusă.

Ar putea exista atacuri viitoare asupra oțelăriilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandr Motujîanîk, fără a dovedi dovezi sau a oferi detalii suplimentare.

Rusia a negat anterior afirmațiile Ucrainei conform cărora ar fi încercat să atace centrala.

14:31 9.5.2022

Ambasadorul Rusiei la Varșovia, stropit cu vopsea roșie

Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia.

A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.

În luna aprilie Andreev a acuzat autoritățile poloneze că au confiscat proprietăți diplomatice ruse din Varșovia, în contextul în care relațiile deja tensionate dintre cele două țări s-au înrăutățit și mai mult din cauza campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

14:16 9.5.2022

Ben Wallace: Rusia rămâne fără arme de mare precizie, vor fi greu de înlocuit

Un sistem rusesc de rachete antiaeriene distrus, marcat cu simbolul „Z”, este văzut în satul Husarivka.
Un sistem rusesc de rachete antiaeriene distrus, marcat cu simbolul „Z”, este văzut în satul Husarivka.

Forțele ruse rămân fără arme de precizie destul de repede și ar putea fi „sparte” de Ucraina, a spus secretarul britanic al apărării, citat de BBC.

Vorbind la Londra, Ben Wallace spune: „Toți avem arme extrem de complexe care, destul de amuzant, nu necesită câteva zile pentru a le înlocui, poate dura luni de zile. Odată ce le tragi pe toate, așa cum a făcut Rusia, e o adevărată provocare.”

Secretarul britanic al apărării spune că Putin va găsi „incredibil de greu să încerce să înlocuiască acele arme”, adăugând că multe dintre componente vin din Occident și nu va putea să pună mâna pe ele.

14:04 9.5.2022

Stoltenberg îi cere lui Putin să reia negocierile de pace

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut luni, într-o declarație pentru cotidianul Die Welt, preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt imediat războiului din Ucraina şi să reia negocierile de pace, dând totodată asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să sprijine Ucraina.

Stoltenberg a respins totodată cu fermitate acuzaţiile Moscovei potrivit cărora NATO se comportă "agresiv".

"Pe parcursul a mai bine de şapte decenii, am fost în stare să evităm războiul cu aliaţii noştri. NATO este o alianţă defensivă, iar criza actuală demonstrează că este vital ca Europa şi America de Nord să rămână unite în interiorul NATO pentru a garanta pacea şi a proteja valorile libertăţii şi democraţiei", a apreciat şeful NATO.

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, la fel ca Uniunea Europeană, s-a clădit pe "ruinele celui de-al Doilea Război Mondial pentru a evita războiul".

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG