Linkuri accesibilitate

Putin, la defilarea de Ziua Victoriei
Putin, la defilarea de Ziua Victoriei

Războiul lui Putin | Doi jurnaliști pro-Kremlin: Putin, „dictator paranoic jalnic”. Macron: aderarea Ucrainei la UE poate dura zeci de ani

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 75-a zi. 9 Mai este și Ziua Victoriei, iar la Kremlin a avut loc marea paradă militară și Vladimir Putin și-a ținut mult-așteptatul discurs.

Sumarul zilei, pe scurt

  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune despre candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană că „va dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.
  • Doi jurnaliști ruși de la un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență. Jurnaliștii de la Lenta.ru l-au numit pe Putin „dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că poartă „cel mai sângeros război al secolului XXI”.
  • În timpul paradei militare de la Kremlin, Odesa a fost lovită de rachete balistice, iar armata rusă a dat un nou asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol.
  • Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia. A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.
  • Patru lideri mondiali au fost duminică în Ucraina, în afară de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, care a trecut granița din Slovacia într-o vizită surpriză: Justin Trudeau, Bärbel Bas - șefa parlamentului german, Andrej Plenkovići - premierul Croației și Gordan Grlić Radman - ministrul croat de externe. Tot într-o vizită surpriză a fost luni și Charles Michel, președintele Consiliului European, obligat să se adăpostează în buncăr în timpul atacului asupra Odesei.
07:20 9.5.2022

Banca Gazprom, exportatorul rusesc de gaze, și trei televiziuni apropriate Kremlinului intră sub sancțiunile SUA în urma întâlnirii G7. Comisia de reglementare nucleară a SUA suspendă licențele exporturilor de materiale nucleare speciale către Rusia, iar americanii nu mai au voie să acorde consultanță rușilor, anunță BBC.

07:29 9.5.2022

G7 : „Războiul e o rușine pentru Rusia”

Liderii Grupului celor Şapte (G7) au precizat, într-un comunicat dat publicității duminică seara, că acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin “aduc ruşine Rusiei” şi că nu vor precupeţi niciun efort pentru ca Putin şi cei care îl susţin să fie traşi la răspundere. “Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică.

07:33 9.5.2022

În ajunul Zilei Victoriei, în timp ce țara sa este sfâșiată de război, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că Rusia „a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Întreaga lume liberă poate vedea că Ucraina este „partidul binelui în acest război”, adăugând că Rusia „va pierde pentru că răul pierde întotdeauna”.

07:47 9.5.2022

Ce înseamnă 9 mai pentru ruși

Sub Vladimir Putin, Ziua Victoriei a devenit o demonstrație de forță a trupelor și a echipamentelor militare. Aproximativ 27 de milioane de cetățeni sovietici au murit, de departe cea mai mare pierdere a oricărei țări, în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic.

Anul acesta, evenimentul a căpătat o semnificație aparte. Departe de a elibera Europa, Rusia a invadat Ucraina, războiul este însă lipsit de orice formă reală de victorie militară pe care o poate celebra.

Parada de astăzi din Piața Roșie este de așteptat să includă mii de trupe. Forțele aeriene au repetat peste Piața Roșie în formație Z - simbolul controversat adoptat de trupele care au invadat Ucraina.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG