Linkuri accesibilitate

Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)
Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)

Războiul lui Putin | Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina. Cadavrele soldaților ruși sunt încărcate într-un tren la Kiev

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forţele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalţevo (nord est), concentrându-se în schimb pe încercuiri la Severodoneţk şi Lisiceansk (est).

  • Primul proces din Ucraina pentru crime de război a început, vineri, la Kiev.
  • Un tren frigorific preia de lângă Kiev cadavrele soldaților ruși abandonate de armata lui Putin.
  • Pentagonul a cerut încetarea imediată a focului, în prima discuție telefonică între șefii Armatelor din SUA și Rusia după 24 februarie.
  • Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", susțin forțele ucrainene.
  • Ambasada României la Kiev s-a redeschis.
  • Puteți citi evenimentele din 13 mai, liveblog Europa Liberă.
13:56 14.5.2022

Trenul morții: cadavrele soldaților ruși sunt urcate într-un tren frigorific

În imagini se pot observa forțele ucrainene care încarcă cadavrele soldaților ruși uciși. Trenul morții adună trupurile lăsate în urmă de armata lui Putin.

Trupurile soldaților ruși uciși în timpul războiului sunt încărcate de forțele ucrainene într-un vagon frigorific la Kiev. Imagine din 13 mai.REUTERS/Valentyn Ogirenko
Trupurile soldaților ruși uciși în timpul războiului sunt încărcate de forțele ucrainene într-un vagon frigorific la Kiev. Imagine din 13 mai.REUTERS/Valentyn Ogirenko

13:40 14.5.2022

Rusia a tăiat furnizarea de energie electrică către Finlanda

Premierii Finlandei și Suediei susțin aderarea la NATO. Imagine cu Magdalena Andersson (Suedia) și Sanna Marin (Finlanda)
Premierii Finlandei și Suediei susțin aderarea la NATO. Imagine cu Magdalena Andersson (Suedia) și Sanna Marin (Finlanda)

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze, conform AFP, potrivit Agerpres.

RAO Nordic, compania rusă care operează livrarea de energie către Finlanda, comunicase de vineri intenţia de a întrerupe furnizarea la miezul nopţii, pe motiv că ar exista restanţe la plată.

Finlanda urmează să îşi anunţe probabil oficial candidatura la NATO, un pas care a determinat deja Moscova să lanseze avertismente privind reacţia Rusiei.

13:01 14.5.2022

România redeschide ambasada de la Kiev

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat pe contul său de Twitter că ambasada României la Kiev se va redeschide de astăzi. Mesajul apare și pe pagina de Facebook a Ambasadei din Capitala Ucrainei.

România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate", a fost mesajul lui Aurescu.

Ministrul afacerilor externe va participa, în perioada sâmbătă și duminică, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la Berlin

Miniștrii afacerilor externe reuniți în format aliat vor aborda situația de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, precum și sprijinul oferit pentru creșterea rezilienței Ucrainei în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuțiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, șefii diplomațiilor din statele NATO vor oferi orientări și direcționări pe fond privind viitorul Concept Strategic al NATO. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise” și va saluta intenția Finlandei și a Suediei de a se alătura Alianței, în vederea consolidării securității euroatlantice", se arată pe site-ul MAE.

12:24 14.5.2022

Rusia: Vom reacționa la extinderea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei

Un tanc al armatei suedeze participă la un exercițiu NATO împreună cu Suedia și Finlanda. Imagine din 25 martie 2022, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. REUTERS/Yves Herman
Un tanc al armatei suedeze participă la un exercițiu NATO împreună cu Suedia și Finlanda. Imagine din 25 martie 2022, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. REUTERS/Yves Herman

Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat, sâmbătă, viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, potrivit Agerpres.

Agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters, citează avertismentul lui Gruşko: "Va fi necesar să reacţionăm (...) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării".

Oficialul a susţinut că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive "reale" pentru aderarea acestor ţări la NATO.

El a reluat şi declaraţia anterioară a Kremlinului, conform căreia reacţia Rusiei la o eventuală extindere a NATO va depinde de apropierea forţelor militare aliate şi de infrastructurile desfăşurat.

Reuters arată că intenţia Finlandei de a adera la NATO, anunţată joi, şi probabilitatea ca Suedia să facă acelaşi pas ar extinde Alianţa Nord-Atlantică - exact ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să împiedice, prin invadarea Ucrainei.

Finlanda trebuie să adere la NATO „fără întârziere”, au declarat joi președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin. O decizie similară va fi luată săptămâna viitoare și de Suedia. Este o shimbare majoră de politică a celor două țări, declanșată de invazia lui Putin în Ucraina.

Marea Britanie a semnat deja acorduri oficiale cu Finlanda și Suedia prin care le oferă garanții de securitate „în cazul în care oricare dintre țări suferă un dezastru sau un atac”, până la aderarea propriu-zisă la NATO, care ar mai putea dura câteva luni.

Îngrijorate de reacţia Rusiei, care deja a amenințat cele două țări cu „repercusiuni militare și politice” dacă decid să se alăture NATO, finlandezii și suedezii au purtat discuții cu marile puteri ale NATO - SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania - pentru a obține garanţii de securitate bilaterale pe perioada candidaturii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG