Linkuri accesibilitate

Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)
Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)

Războiul lui Putin | Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina. Cadavrele soldaților ruși sunt încărcate într-un tren la Kiev

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forţele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalţevo (nord est), concentrându-se în schimb pe încercuiri la Severodoneţk şi Lisiceansk (est).

  • Primul proces din Ucraina pentru crime de război a început, vineri, la Kiev.
  • Un tren frigorific preia de lângă Kiev cadavrele soldaților ruși abandonate de armata lui Putin.
  • Pentagonul a cerut încetarea imediată a focului, în prima discuție telefonică între șefii Armatelor din SUA și Rusia după 24 februarie.
  • Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", susțin forțele ucrainene.
  • Ambasada României la Kiev s-a redeschis.
  • Puteți citi evenimentele din 13 mai, liveblog Europa Liberă.
08:31 14.5.2022

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, Germania, 26 aprilie 2022
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, Germania, 26 aprilie 2022

Pentagonul a anunțat că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut, vineri, o discuţie telefonică cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în care a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, potrivit Reuters şi AFP.

Secretarul (apărării) Austin a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina şi a subliniat importanţa menţinerii unor linii de comunicare, a susținut purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Aceasta a fost prima discuţie între Austin şi Şoigu după data de 18 februarie, a menţionat Kirby, fără a da alte detalii despre convorbire.

Un fost comandant al forţelor proruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de "neglijenţă criminală" în campania militară rusă bâlbâită din Ucraina, relatează Reuters.

„​Îl acuz direct pe Serghei Şoigu de, cel puţin, neglijenţă criminală", a declarat Igor Ghirkin într-un interviu video postat pe canalul său de Telegram.

„​Nu am cum să-l acuz de trădare, dar l-aş suspecta de asta", a spus el.

Kremlinul nu a răspuns pentru moment la o cerere de comentariu a Reuters.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forţele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalţevo, concentrându-se în schimb pe încercuiri mai superficiale la Severodoneţk şi Lisiceansk.

Trupele ruse par să controleze aproape complet oraşul Rubijne şi să fi cucerit oraşul Voevodovka, la nord de Severodoneţk, iar o ofensivă rusă asupra sau în jurul oraşului Severodoneţk ar putea fi lansată în zilele următoare. Succesul relativ al operaţiunilor ruseşti în această zonă, combinat cu eşecul înaintării dinspre Izium şi scăderea notabilă a energiei acestei încercări ofensive, sugerează că trupele ruse ar putea renunţa la axa Izium, conform evaluării ISW.

08:37 14.5.2022
Noi echipamente militare aduse de Rusia pe Insula Șerpilor. Imagine din 12 mai
Noi echipamente militare aduse de Rusia pe Insula Șerpilor. Imagine din 12 mai

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2" şi „Panţîri", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, informează Agerpres.

„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre", a spus el.

Skibiţki a subliniat că nu întâmplător din primele zile ale războiului Rusia a capturat această insulă şi a început să instaleze acolo echipamente de control. Pentru ei, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.

„Serviciul de informaţii militare dispune de date că în Insula Şerpilor au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană de tipul 'Tor-M2' şi 'Panţîri' şi s-ar putea ca în viitor să fie amplasate şi sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru şi nu numai a statului nostru", a insistat Skibiţki.

La 2 mai, forţele ucrainene au distrus două corvete ruseşti de tipul Raptor în apropiere de Insula Şerpilor.

La 7 mai, o navă de desant de tipul Serna a fost distrusă tot lângă Insula Şerpilor de armata ucraineană.

La 12 mai, şeful administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat în apropiere de Insula Şerpilor nava de logistică rusăească 'Vsevolod Bobrov'.

Compania Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Şerpilor, rezultatele bombardamentelor şi ale navei Serna, scufundată, potrivit LB.ua.

La 12 mai, satelitul a înregistrat o navă scufundată de tip Serna, lângă care se afla o macara plutitoare. O dronă ucraineană Bayraktar a distrus această navă în data de 7 mai. O altă navă de acelaşi tip se putea vedea în imagini în apropiere de macaraua plutitoare.

Serviciile secrete britanice consideră că atunci când Rusia îşi va consolida prezenţa în insulă şi va desfăşura acolo sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră, ea va controla strict partea de nord-est a Mării Negre.

Şeful GUR, generalul Kirill Budanov a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atât cât va fi necesar.

09:38 14.5.2022
Imagine cu președintele Zelenski, 12 mai, Kiev. Ofensiva ucraineană din Harkov a reușit să elibereze mai multe localități
Imagine cu președintele Zelenski, 12 mai, Kiev. Ofensiva ucraineană din Harkov a reușit să elibereze mai multe localități

Președintele Zelenski a declarat pentru CNN că armata ucraineană a reușit să recâștige peste 1.000 de localități de la începerea invaziei rusești.

În urmă cu câteva zile, forțele ucrainene au distrus zeci de vehicule blindate și tancuri în apropiere de Lisichansk (estul Ucrainei, regiunea Luhansk). Armata rusă încerca să traverseze un râu pe un pod de pontoane, dar a fost surprinsă de atacul ucrainean.

În imagine se pot observa ce a rămas din vehiculele armatei rusești care încerca să traverseze un rău din regiunea Donbas.
În imagine se pot observa ce a rămas din vehiculele armatei rusești care încerca să traverseze un rău din regiunea Donbas.

09:48 14.5.2022

Pe măsură ce frustrarea din cauza războiului din Ucraina crește, Kremlinul pare că începe, încetul cu încetul, să caute inamici în interior.

Andrei Soldatov, un jurnalist de investigație rus care a scris zeci de ani despre serviciile de securitate ale țării, a spus, în aprilie, că generalul colonel Serghei Beseda, șeful secției de informații externe a Serviciului Federal de Securitate (FSB), a fost reținut și închis ulterior în închisoarea Lefortovo din Moscova. Interviul cu jurnalistul de investigație rus poate să fie citit integral aici.

Imagine cu soldați ucraineni din 19 apriie 2022. Rusia a fost surprinsă de modul în care a rezistat armata Ucrainei.
Imagine cu soldați ucraineni din 19 apriie 2022. Rusia a fost surprinsă de modul în care a rezistat armata Ucrainei.

Am verificat recent niște sondaje efectuate pe Telegram, ce reflectă părerea armatei rusă, iar opiniile au fost destul de uimitoare pentru mine. Puneau întrebări despre ce credeau soldații că ar fi un obiectiv acceptabil pentru a declara victoria în război, iar aproximativ 25% spun că ar fi nevoie de capitularea completă a Ucrainei, în timp ce mai mult de 30% spun că și-ar dori ca trupele ruse să intre în Polonia", susține jurnalistul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG