Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

21:04 17.3.2022

Joe Biden, despre Vladimir Putin: „pur și simplu o bestie” și un „dictator ucigaș”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit joi pe Vladimir Putin „pur și simplu o bestie” și un „dictator ucigaș”, scrie CNN. Atacul lansat de Biden la adresa lui Putin vine la o zi după ce președintele SUA l-a numit un „criminal de război” în timpul unei declarații în fața reporterilor.

Vorbind astăzi la prânzul anual ținut cu ocazia Sfântului Patrick în Statele Unite, Biden a spus că Putin este „un dictator ucigaș, pur și simplu o bestie ce poartă un război imoral împotriva Ucrainei”.

Într-o întâlnire anterioară ce a avut loc cu premierul Irlandei, Micheal Martin, președintele a transmis că „brutalitatea lui Putin și ceea ce face el și ce fac trupele sale în Ucraina este pur și simplu inuman”.

19:29 17.3.2022

Un autobuz plin cu refugiați s-a răsturnat în Lituania

Un autobuz ce transporta 53 de refugiați ucraineni - femei și copii - s-a răsturnat joi în apropierea orașului Pasvalys din Lituania, potrivit BBC.

Autocarul venea dinspre Polonia și se îndrepta către Finlanda când șoferul a pierdut controlul asupra vehiculului. Cel puțin 10 oameni, printre care și copii, au fost răniți și transportați la spitalele din apropiere. Pasagerii care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost duși la centrul cultural din localitatea Salociai, Lituania.

„Tocmai ce adormisem când autobuz s-a răsturnat, fiica mea a început să țipe, iar noi am început să ne uităm după nepoata noastră. A căzut de pe scaunul în care se afla și a ajuns lângă șofer. Doamne ajută că nu a suferit răni”, a povestit una dintre pasagerele aflate la bordul autobuz.

18:38 17.3.2022

Aproximativ 30.000 de civili au părăsit Mariupolul până în prezent

Autoritățile din Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei, au transmis că aproximativ 30.000 de persoane au părăsit orașul de la începutul conflictului, potrivit agenției de presă Reuters, citată de BBC.

Orașul port din Ucraina se află înconjurat de armata rusă, care continuă să bombardeze fără încetare infrastructură civilă din oraș.

Oficialii ucraineni au transmis mai devreme că aproximativ 90% din clădirile orașului au fost distruse de bombardamentele rusești. Lesia Vasilenko, un membru al Parlamentului Ucrainei, a scris pe Twitter că orașul este „distrus din cer” de către forțele armate ruse.

Ieri, Rusia a bombardat Teatrul Dramatic din oraș. La momentul respectiv se adăposteau aproximativ 1.000 de persoane, însă marea majoritate dintre acestea au supraviețuit atacului, potrivit echipelor de salvare deplasate la fața locului.

Teatrul Dramatic din Mariupol, surprins după bombardament.
Teatrul Dramatic din Mariupol, surprins după bombardament.

18:30 17.3.2022

Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarusul

Comitetul Miniștrilor, organismul decizional al Consiliului Europei, a decis să suspende relațiile cu Belarus, ca urmare a participării active a regimului de la Minsk la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suspendarea Belarusului din organizație include suspendarea participării la acordurile parțiale ale Consiliului Europei, inclusiv ale Comisiei de la Veneția. Comitetul a decis, de asemenea, să „suspende orice cooperare tehnică cu Belarus. Cu toate acestea. Comitetul de Miniștri a decis să mențină și să intensifice relațiile cu societatea civilă din Belarus și cu opoziția din exil”, se arată în comunicatul de pe site-ul organizației.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG