Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

07:01 17.3.2022

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, a declarat că ruşii au bombardat intenţionat locuri din Mariupol în care se aflau civili, potrivit The Guardian.

„Această mizerie vrea să distrugă fizic Mariupol şi pe oamenii din Mariupol, care au devenit un simbol al rezistenţei. Astăzi, ei au lansat un atac aerian asupra unui teatru şi a piscinei Neptune. Sute de locuitori din Mariupol se refugiau în teatru. Nu se ştie cum sunt ei acum, pentru că intrarea în adăpost este blocată de moloz. Ruşii deja încep să mintă că era sediul batalionului Azov. Ei ştiu bine că acolo erau civili”, a spus Pavlo Kirilenko într-un mesaj postat pe Telegram, numind acțiunea rușilor „pur terorism”.

07:09 17.3.2022

Volodimir Zelenski: „Rusia a devenit un stat terorist”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că „Rusia a devenit un stat terorist”.

El a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine.

„Din nefericire, coridoarele umanitare nu au funcţionat miercuri, Armata rusă nu a încetat bombardamentele, nu a garantat siguranţa. Suntem gata să scoatem oamenii şi să trimitem ajutor umanitar. Dar nu putem expune oamenii bombardamentelor pe şosea. Înţelegeţi-ne. Să îi expunem faptului că pentru armata rusă nu există crimă de război pe care să nu o comită.

Zelenski a spus că ucrainenii au vrut să evacueze civilii de mai multe ori, dar armata rusă a încercat de fiecare dată să perturbe această mișcare.

„La Cernigău, ocupanţii au tras în civili care stăteau la coadă ca să ia pâine. Imaginaţi-vă. Zece oameni au murit. La Mariupol, în asediatul Mariupol, un avion rus a aruncat intenţionat o bombă pe teatrul din centru. Sute de oameni se adăposteau acolo. Clădirea a fost distrusă, Nu se ştie bilanţul deceselor. Inimile noastre sunt frânte de ce le face Rusia oamenilor noştri. Mariupolului nostru. Regiunii Doneţk... “, a spus preşedintele ucrainean.

08:03 17.3.2022

O școală și o casă de cultură din regiunea Harkov, distruse de ruși

În Merefa, ocupanții ruși au distrus o școală și o casă de cultură, potrivit Nexta TV, care scrie că acest oraș din regiunea Harkov a fost bombardat la ora locală 3:30. Casele din apropiere au fost și ele avariate.

08:28 17.3.2022

Human Rights Watch: Cel puțin 500 de civili se adăposteau în Teatrul din Mariupol bombardat de ruși

Belkis Wille, un cercetător senior Human Rights Watch, a declarat pe 16 martie căîn Teatrul din Mariupol, bombardat de ruși miercuri, erau cel puțin 500 de civili. „Acest lucru ridică serioase îngrijorări cu privire la care era ținta preconizată într-un oraș în care civilii sunt deja asediați de câteva zile”, a spus Belkis Wille, citat de Kviv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG