Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

17:49 17.3.2022

Agenția Spațială Europeană suspendă proiectul comun pe Marte cu Rusia

Agenția Spațială Europeană a suspendat un program comun cu Rusia pe planeta Marte. Proiectul ar fi trebuit să aibă loc în coordonare cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, scrie BBC.

Într-o declarație postată pe site-ul Agenției, organizația a transmis că e imposibil ca aceasta să continue cooperarea cu Roscosmos ca parte din misiunea ExoMars, ce avea ca scop explorarea suprafeței planetei Marte.

Consiliul de conducere al Agenției Spațiale Europene a luat această decizie în unanimitate.„”

„Deplângem profund victimele și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei”, se arată în declarația postată pe site-ul organizației. „Deși recunoaștem impactul (unei asemenea decizii, n.r.) asupra explorării științifice a spațiului, decizia este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de către statele membre (ale Agenției Spațiale Europene, n.r.)”, a continuat aceasta.

17:22 17.3.2022

Rușii dețin peste 200 miliarde de dolari în conturile din Elveția

Asociația Bancherilor Elvețieni (ABE), citată de Reuters, a transmis că rușii dețin aproximativ 213 miliarde de dolari în conturile deschise cu mai multe bănci din Elveția.

Cifra prezentată de Asociație relevă amploarea afacerilor pe care cetățenii ruși le au cu băncile din Elveția, considerată ca fiind locația cea mai populară pentru averile offshore ale oamenilor.

Anunțul făcut de Asociația Bancherilor Elvețieni surprinde comunitatea internațională, în condițiile în care Elveția a blocat deseori în trecut cererile pentru transparență și are loc după ce Guvernul țării a implementat luna trecută sancțiunile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

16:12 17.3.2022

Cel puțin 130 de persoane au fost scoase în viață dintre ruinele Teatrului din Mariupol în urma operațiunilor de salvare, anunță Kiev Independent, citând surse dintre salvatori. Ele se aflau în buncărul din subsolul clădirii distruse de atacurile cu bombă atribuite armatei ruse de miercuri seară. În momentul atacului, se estimează că peste 1000 de persoane se aflau în adăpost.

15:48 17.3.2022

Repurtatul jurnalist de Investigație, Christo Grozev, CEO al Bellingcat, susține, într-o postare pe Twitter, că „trei surse independente susțin că adjunctul șefului adjunct al Rosgvardia din Rusia (Garda Națională, o unitate a forțelor armate interne ale Rusiei, care a suferit pierderi enorme în Ucraina), generalul Roman Gavrilov, a fost reținut de FSB”. El spune că nu se cunosc motivele pentru care acesta ar fi fost reținut.

Grozev a fost primul audiat miercuri în comisia specială înființată de Camera Reprezentanților din Statele Unite pentru a se stabili dacă intervenția în Ucraina poate fi încadrată în crime de război. Grozev a spus că, în primele 19 zile ale războiului, au fost înregistrate 350 de incidente împotriva civililor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG