Linkuri accesibilitate

Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022
Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Polonia cere interzicerea comerțului UE cu Rusia. Armata rusă spune că a folosit o rachetă hipersonică

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 24-a zi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis vineri noapte un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt „singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile.

Pentru prima dată în războiul din Ucraina, Rusia a anunțat că a folosit rachete hipersonice „Kinjal”, care nu pot fi detectate de sistemele antirachetă. Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a declarat sâmbătă că rachetele hipersonice au fost folosite pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk. Localitatea Deliatin este situată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

Sâmbătă,19 martie, situația din orașul Mariupol rămâne dramatică, zeci de mii de civili sunt blocați în oraș, iar aproape o mie sunt sub dărâmăturile de la teatrul bombardat miercuri de ruși. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Salvatorii au descoperit cel puțin 80 de morți în Nikolaev, în urma unui atac asupra unei baze militare, după cum a scris BBC. Primarul din Nikolaev Aleksandr Senkevich a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică și că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian. În urma bombardamentelor au fost raportate „zeci de victime”.

Sute de oameni sunt încă prinși în subsolul teatrului din Mariupol, care a fost bombardat joi de Rusia. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Vineri noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții de pace „fără întârziere” cu Moscova. El a adăugat că este timpul să vorbim, spunând că „altfel, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât [ea] va avea nevoie de câteva generații pentru a-și reveni”.

Cu privire la negocierile pentru pace, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că negociatorii ucraineni sunt influențați de SUA, ceea ce împiedică Kievul să accepte cererile Rusiei cu privire la condițiile pentru pace.

„Se simte constant că delegația ucraineană este ținută de mână, cel mai probabil de americani, nepermițându-le să fie de acord cu cerințele care cred că sunt absolut minime”, a spus Lavrov.

08:15 19.3.2022

Zelenski cere discuţii despre pace şi securitate pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj, în noapte de vineri spre sâmbătă, în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt „singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile.

„E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenski, citat de CNN.

În același mesaj, Zelenski a spus că miniştrii elaborează un program pentru sprjinirea celor care şi-au părăsit locuinţele sau care şi le-au pierdut în urma războiului.

Programul are mai multe prevederi printre care:

  • Cei dislocaţi vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în zonele în care locuiesc în prezent, astfel încât aceştia să aibă din ce trăi;
  • Furnizarea de adăpost celor dislocaţi şi organizarea eforturilor de a reconstrui locuinţele distruse, după terminarea războiului;
  • Sprijin pentru familiile care adăpostesc oameni care au plecat din teritoriile ocupate sau care au plecat din zone unde au loc confruntări.

„Acestora le vor fi rambursate costurile cu utilităţile rezultate în urma găzduirii celor care şi-au părăsit casele", a precizat Zelenski.

Președintele Ucrainei a cerut vineri noaptea începerea discuțiilor pentru pace
Președintele Ucrainei a cerut vineri noaptea începerea discuțiilor pentru pace

08:37 19.3.2022

George W. Bush şi Bill Clinton, la o biserică ucraineană din Chicago în semn de solidaritate

Foştii preşedinţi ai SUA George W. Bush şi Bill Clinton au vizitat o biserică ucraineană din Chicago pentru a „arăta solidaritate cu poporul Ucrainei”, potrivit CNN.

Ambii preşedinţi au postat pe Twitter un videoclip cu vizita lor la Biserica Catolică Ucraineană Sfinţii Volodimir şi Olga, fiecare purtând câte un buchet de floarea soarelui, floarea naţională a Ucrainei.

09:26 19.3.2022

Coridor umanitar pentru orașele din Lugansk

Forțele ruse au convenit să permită evacueze civilii din mai multe orașe din estul regiunii Lugansk după ora locală 09:00, după cum a scris Serhiy Gaiday, guvernatorul regiunii, pe contul lui de Telegram.

„Rușii continuă bombardarea haotică de artilerie neregulată a orașelor noastre. Așteptăm totuși până la ora 9 dimineața, când ar trebui instituit „regimul de tăcere”, pentru a începe evacuarea locuitorilor din regiune, pentru a aduce alimente, apă și medicamente celor care au rămas”, a scris guvernatorul Gaiday, potrivit BBC.

El mai spune că acest coridor umanitar a fost agreat la nivel înalt și că speră ca rușii să respecte înțelegerea.

10:21 19.3.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a fost surprinsă de rezistența ucraineană

Rusia a fost „surprinsă de amploarea și ferocitatea” rezistenței ucrainene și a fost „forțată să își schimbe abordarea operațională”, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, potrivit CNN.

„Kremlinul nu a reușit până acum să își atingă obiectivele inițiale” și „urmărește acum o strategie de uzură”, a precizat ministerul.

„Este probabil ca aceasta să implice utilizarea nediscriminatorie a puterii de foc, ceea ce va duce la creșterea numărului de victime civile, la distrugerea infrastructurii ucrainene și la intensificarea crizei umanitare”, arată aceeași sursă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG