Poliția de Frontieră: 67.621 de persoane au întrat în România în ultimele 24 de ore
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, vineri, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,9% faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.421 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 4.156 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,4%).
De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.
Restricții de circulație în oraşul Zaporojie
Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, de la ora locală 16.00, scrie BBC.
„Nu ieşiţi!", a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev.
Nu au fost date mai multe detalii despre motivul restricțiilor, dar orașul continuă să fie supus unor atacuri sporadice cu rachete din pozițiile rusești.
S-ar putea, de asemenea, ca orașul să se afle în calea unei posibile înaintari rusești care să vină din orașul-port asediat Mariupol.
Oraşul ucrainean Zaporojie se află lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată pe 4 martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporojiee nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.
Jurnalist belgian: Cel puțin 80 de morți la Nikolaev
Un jurnalist belgian a publicat mai multe fotografii în care arată cum salvatorii au scos victimele din moloz după bombardamentul asupra bazei din Nikolaev, oraș situat în sudul Ucrainei.
Robin Ramaekers, reporter pentru postul public VTM, a vizitat orașul sâmbătă dimineață și a spus că cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din dărâmături, dar „multe altele sunt dedesubt”.
Potrivit BBC, numărul morților nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, deoarece este vorba despre un loc militar, iar BBC nu a putut verifica rapoartele.
„Ei continuă să caute cadavre aici în Nikolaev, în același timp, există o altă sirenă de raid aerian, așa că toată lumea din adăposturile anti-bombe”, a scris Robin Ramaekers.
Salvarea civililor de la Teatrul din Mariupol, îngreunată de luptele de stradă
În centrul orașului Mariupol, cel mai bombardat oraș ucrainean, luptele dintre trupele ruse și ucrainene îngreunează evacuarea civililor care încă sunt prinși sub dărâmăturile teatrului bombardat miercuri de ruși.
Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat la BBC că forțele ucrainene „fac tot ce pot” pentru a-și menține pozițiile, dar că „forțele inamicului sunt mai mari decât ale noastre”.
Primarul Vadim Boychenko a spus că echipele pot îndepărta dărâmăturile și salva oamenii doar atunci când luptele încetează.
„Sunt tancuri... și bombardamente de artilerie și tot felul de arme trase în zonă. Forțele noastre fac tot posibilul pentru a-și menține poziția în oraș, dar forțele inamicului sunt mai mari decât ale noastre, din păcate”, a spus el.
Vineri, autoritățile au declarat că 130 de persoane au fost salvate, dar peste 1.000 se aflau încă în subsolul teatrului.