Linkuri accesibilitate

Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022
Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Polonia cere interzicerea comerțului UE cu Rusia. Armata rusă spune că a folosit o rachetă hipersonică

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 24-a zi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis vineri noapte un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt „singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile.

Pentru prima dată în războiul din Ucraina, Rusia a anunțat că a folosit rachete hipersonice „Kinjal”, care nu pot fi detectate de sistemele antirachetă. Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a declarat sâmbătă că rachetele hipersonice au fost folosite pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk. Localitatea Deliatin este situată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

Sâmbătă,19 martie, situația din orașul Mariupol rămâne dramatică, zeci de mii de civili sunt blocați în oraș, iar aproape o mie sunt sub dărâmăturile de la teatrul bombardat miercuri de ruși. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Salvatorii au descoperit cel puțin 80 de morți în Nikolaev, în urma unui atac asupra unei baze militare, după cum a scris BBC. Primarul din Nikolaev Aleksandr Senkevich a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică și că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian. În urma bombardamentelor au fost raportate „zeci de victime”.

Sute de oameni sunt încă prinși în subsolul teatrului din Mariupol, care a fost bombardat joi de Rusia. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Vineri noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții de pace „fără întârziere” cu Moscova. El a adăugat că este timpul să vorbim, spunând că „altfel, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât [ea] va avea nevoie de câteva generații pentru a-și reveni”.

Cu privire la negocierile pentru pace, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că negociatorii ucraineni sunt influențați de SUA, ceea ce împiedică Kievul să accepte cererile Rusiei cu privire la condițiile pentru pace.

„Se simte constant că delegația ucraineană este ținută de mână, cel mai probabil de americani, nepermițându-le să fie de acord cu cerințele care cred că sunt absolut minime”, a spus Lavrov.

10:34 19.3.2022

Poliția de Frontieră: 67.621 de persoane au întrat în România în ultimele 24 de ore

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, vineri, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,9% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.421 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 4.156 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,4%).

De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.

Un număr de 480.466 cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Un număr de 480.466 cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.


11:32 19.3.2022

Restricții de circulație în oraşul Zaporojie

Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, de la ora locală 16.00, scrie BBC.

„Nu ieşiţi!", a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev.

Nu au fost date mai multe detalii despre motivul restricțiilor, dar orașul continuă să fie supus unor atacuri sporadice cu rachete din pozițiile rusești.

S-ar putea, de asemenea, ca orașul să se afle în calea unei posibile înaintari rusești care să vină din orașul-port asediat Mariupol.

Oraşul ucrainean Zaporojie se află lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată pe 4 martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporojiee nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.

13:40 19.3.2022

Jurnalist belgian: Cel puțin 80 de morți la Nikolaev​

Un jurnalist belgian a publicat mai multe fotografii în care arată cum salvatorii au scos victimele din moloz după bombardamentul asupra bazei din Nikolaev, oraș situat în sudul Ucrainei.

Robin Ramaekers, reporter pentru postul public VTM, a vizitat orașul sâmbătă dimineață și a spus că cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din dărâmături, dar „multe altele sunt dedesubt”.

Potrivit BBC, numărul morților nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, deoarece este vorba despre un loc militar, iar BBC nu a putut verifica rapoartele.

„Ei continuă să caute cadavre aici în Nikolaev, în același timp, există o altă sirenă de raid aerian, așa că toată lumea din adăposturile anti-bombe”, a scris Robin Ramaekers.

14:06 19.3.2022

Salvarea civililor de la Teatrul din Mariupol, îngreunată de luptele de stradă

În centrul orașului Mariupol, cel mai bombardat oraș ucrainean, luptele dintre trupele ruse și ucrainene îngreunează evacuarea civililor care încă sunt prinși sub dărâmăturile teatrului bombardat miercuri de ruși.

Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, a declarat la BBC că forțele ucrainene „fac tot ce pot” pentru a-și menține pozițiile, dar că „forțele inamicului sunt mai mari decât ale noastre”.

Primarul Vadim Boychenko a spus că echipele pot îndepărta dărâmăturile și salva oamenii doar atunci când luptele încetează.

„Sunt tancuri... și bombardamente de artilerie și tot felul de arme trase în zonă. Forțele noastre fac tot posibilul pentru a-și menține poziția în oraș, dar forțele inamicului sunt mai mari decât ale noastre, din păcate”, a spus el.

Vineri, autoritățile au declarat că 130 de persoane au fost salvate, dar peste 1.000 se aflau încă în subsolul teatrului.



Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG