Linkuri accesibilitate

Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic
Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic

Războiul Rusiei în Ucraina. Curtea Supremă rusă vrea să-i declare teroriști pe luptătorii de la Azovstal. Zelenski: Dictatorul va pierde

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 83-a zi. Peste 260 de luptători de ucraineni din combinatul Azovstal au fost evacuați, inclusiv 53 grav răniți.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes. „Este necesar ca cinematograful să nu tacă (...). Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus el.
  • Duma de stat rusă încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal, iar Curtea Supremă a Rusiei vrea să declare batalionul Azov organizație teroristă.
  • Opt persoane au murit și 12 au fost rănite după ce Rusia a lansat o rachetă asupra satului Desna din regiunea Cernigău, aflată în nordul Ucrainei.
  • Suedia a semnat marți cererea oficială de aderare la NATO, iar Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare solicitarea de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantincă.
  • 265 de luptători ucraineni s-au predat la combinatul Azovstal, asediat de forțele ruse. Peste 50 erau grav răniți și au fost transferați la un spital din orașul Novoazovsk, la est de Mariupol. Șapte autobuze cu soldați au ajuns marți seară într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk.
23:24 17.5.2022

Centru umanitar bombardat de ruși

Un videoclip dramatic arată un centru comunitar din Derhaci, lângă Harkov, bombardat de rachetele rusești.

Centrul comunitar distribuia ajutor umanitar localnicilor.

22:14 17.5.2022

Zelenski, în deschiderea festivalului de film de la Cannes: „Dictatorul va pierde”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski tocmai a ținut un discurs surpriză în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes din Franța.

Liderul ucrainean a spus că „este necesar ca cinematograful să nu tacă”, potrivit Hollywood Reporter.

Zelenski a citat mai multe filme, inclusiv Marele dictator, al lui Charlie Chaplin, și a spus că astfel de filme sunt „documentare și știri îngrozitoare” și că, în mod ironic, „cei mai brutali dictatori ai secolului al XX-lea iubeau cinematograful”.

„Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus Zelesnki la sfârșitul discursului. „Glorie Ucrainei!”

22:01 17.5.2022

Kremlinul acuză G7 și UE că vrea să „fure” activele înghețate ale Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ar fi „furt de-a dreptul” ca țările G7 și UE să pună mâna pe rezervele înghețate ale Rusiei și să le cheltuiască în beneficiul Ucrainei.

Declarația survine anunțui făcut de ministrul german de finanțe, Christian Lindner, care a spus că este deschis ideii de a sechestra bunurile statului rus pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

Propuneri în acest sens au fost deja discutate în cadrul G7 și în UE, a adăugat Lindner.

Peskov a spus că nimeni nu a spus Rusiei despre o astfel de inițiativă, despre care el a spus că va fi „ilegală, flagrantă și, desigur, va necesita un răspuns adecvat... Ar fi, de fapt, un furt de-a dreptul”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus reporterilor că luptătorii ucraineni care s-au predat la uzina de oțel Azovstal asediată din orașul-port Mariupol vor fi tratați „conform standardelor internaționale”.

21:17 17.5.2022

Convorbire telefonică Zelenski - Macron

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru a discuta problema aprovizionării cu combustibil pentru Ucraina și sprijinul pe care Franța este dispusă să i-l acorde în domeniul apărării.

Zelenski a scris pe Twitter că i-a spus lui Macron despre „cursul ostilităților, operațiunea de salvare a armatei din Azovstal și viziunea perspectivelor procesului de negociere”.

Cei doi lideri au vorbit și despre „pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și posibile modalități de a exporta produse agricole ucrainene”, a spus Zelenski.

Ei au purtat, de asemenea, o „discuție de fond despre cererea noastră pentru statutul de candidat la aderarea la UE”, a adăugat el.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG