Linkuri accesibilitate

Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic
Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic

Războiul Rusiei în Ucraina. Curtea Supremă rusă vrea să-i declare teroriști pe luptătorii de la Azovstal. Zelenski: Dictatorul va pierde

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 83-a zi. Peste 260 de luptători de ucraineni din combinatul Azovstal au fost evacuați, inclusiv 53 grav răniți.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes. „Este necesar ca cinematograful să nu tacă (...). Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus el.
  • Duma de stat rusă încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal, iar Curtea Supremă a Rusiei vrea să declare batalionul Azov organizație teroristă.
  • Opt persoane au murit și 12 au fost rănite după ce Rusia a lansat o rachetă asupra satului Desna din regiunea Cernigău, aflată în nordul Ucrainei.
  • Suedia a semnat marți cererea oficială de aderare la NATO, iar Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare solicitarea de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantincă.
  • 265 de luptători ucraineni s-au predat la combinatul Azovstal, asediat de forțele ruse. Peste 50 erau grav răniți și au fost transferați la un spital din orașul Novoazovsk, la est de Mariupol. Șapte autobuze cu soldați au ajuns marți seară într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk.
20:57 17.5.2022

Șapte autobuze cu soldați ucraineni de la Azovstal au ajuns într-o fostă colonie penală a rușilor

Șapte autobuze cu soldați ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din orașul-port Mariupol au ajuns într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk, relatează Reuters.

Luptătorii ucraineni, mulți dintre ei membri ai batalionului Azov, vor fi chestionați de comisia de investigație rusă, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.

Interogatoriul se va face ca parte a investigației ruse în ceea ce Moscova numește „cazuri penale privind crimele regimului ucrainean”, a adăugat Tass.

20:11 17.5.2022

Duma de stat încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal. Curtea Supremă vrea să-i declare teroriști

Duma de stat rusă încearcă să împiedice includerea ucrainenilor din batalionul Azov în schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, scrie The Guardian.

Regimentul Azov reprezintă în propaganda rusă matricea naționalismului anti-rus de care Rusia pretinde că trebuie să-i protejeze pe vorbitorii de limbă rusă din Ucraina și cu care și-a justificat invazia neprovocată și nedeclarată în Ucraina, fără ca vreodată să fi oferit o singură dovadă a presupuselor abuzuri.

Viaceslav Volodin , președintele Dumei de Stat, a spus că membrii acesteia sunt „criminali naziști”, fără să ofere vreo dovadă în sprijinul celor susținute, susținând că nu ar trebui să fie incluși în schimburile de prizonieri.

„Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus el.

Reuters relatează că pe site-ul Dumei se află o solicitare către comitetele de apărare și securitate pentru pregătirea unei instrucțiuni în acest sens.

În același timp, canalul Telegram al agenției de presă RIA difuzează această scurtă știre, citând ministerul de justiție al Rusiei:

„Curtea Supremă la 26 mai va examina cazul privind recunoașterea batalionului ucrainean Azov ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale în Rusia”, numai că membrii batalionului Azov au fost duși în Rusia ca prizonieri de război în urma invadării Ucrainei de trupele ruse.

15:58 17.5.2022

 Parlamentul finlandez a aprobat cererea de aderare la NATO

Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare solicitarea de aderare a țării la Alianța NATO.

Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă.

Finlanda urmează să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul NATO în zilele următoare.

15:53 17.5.2022

Discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia, suspendate

Principalul consilier prezidențial și negociator al Ucrainei, Mihailo Podoliak (foto), a declarat că negocierile cu Rusia pentru rezolvarea conflictului au fost suspendate, dând vina pe „mentalitatea stereotipă” a Moscovei.

De la întâlnirea de la Istanbul, de la sfârșitul lunii martie, „nu au existat schimbări semnificative, niciun progres”, a spus el.

Obiectiv vorbind, procesul de negociere este suspendat. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează esențialul: că înțelege ce se întâmplă astăzi în lume și rolul său extrem de negativ”, a spus Podoliak. Rusia nu înțelege că războiul „nu se mai desfășoară conform regulilor, planurilor și programului lor”, în timp ce „rezistența Ucrainei, crește, de aceea nu există nicio cale pentru ca Rusia să-și atingă obiectivele”, a adăugat el, citat de The Guardian.

El a spus că elitei politice din Rusia îi este teamă să spună adevărul și că alege să „continue negocierile ca element al propagandei lor doar pentru uz intern”.

În opinia mea, este un obiectiv strategic al rușilor: Totul sau nimic”, a adăugat Podoliak.

Declarațiile lui Podoliak au fost făcute după ce adjunctul șefului diplomației ruse, Andrei Rudenko, a declarat pentru agenția rusă de știri Interfax că practic nu au loc discuții de pace în acest moment și că Ucraina s-ar fi „retras” din negocierile de pace.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG