Volodimir Zelenski a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz
Președintele Volodimir Zelenski a transmis marți că a avut discuții cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema creșterii sancțiunilor asupra Rusiei.
„Am purtat discuții productive cu Olaf Scholz. Am discutat despre situația în prima linie, presiunile suplimentare asupra Rusiei, creșterea sancțiunilor, perspectivele păcii. Apreciază sprijinul german, inclusiv cel defensiv. Ne bazăm pe asistența germană suplimentară pe calea Ucrainei către aderarea deplină la UE”, a transmis Zelenski, pe contul său de Twitter.
Forțele ruse au distrus infrastructura feroviară din Liov
O rachetă de croazieră rusă de pe mare a lovit noaptea trecută ținte de infrastructură feroviară la periferia orașului Liov, au declarat marți forțele aeriene ucrainene, citate de BBC.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât alte trei rachete, potrivit ucrainenilor. Guvernatorul regional a declarat că instalațiile feroviare au fost afectate. Rusia a vizat nodurile de transport și depozitele de combustibil din jurul Liovului, într-o aparentă încercare de a perturba livrările de arme din țările din vest.
Moscova spune că soldații ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse și urmează să fie schimbați cu prizonieri ruși
Cei aproximativ 265 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.
„În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi”, anunţă într-un comunicat privind situaţia ofensivei ruse în Ucraina ministerul rus al Apărării.
„Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk”, în teritoriul separatist prorus, precizează ministerul.
Rușii spun că îi vor trata pe soldații de la Azovstal „conform normelor internaţionale''
Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale'', a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters.
„Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt îndreptaţi spre spitalul din Novoazovsk", în teritoriul separatist prorus, a precizat instituţia de apărare rusă, care nu s-a referit la niciun fel de schimb de prizonieri, contrar celor declarate de Ucraina.
Întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună dacă aceşti soldaţi ucraineni vor fi consideraţi drept prizonieri de război sau criminali de război, în timp ce Moscova îi califică pe mulţi militari ucraineni, în special pe cei din batalionul Azov din Mariupol, drept „bande armate neonaziste".
Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi", transmite Interfax.
„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei", a scris el pe contul său Telegram.
Circa 265 de combatanţi ucraineni, care erau baricadaţi la oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi se consideră prizonieri începând de luni, a afirmat marţi Ministerul rus al Apărării.
Facebook Forum