Ministerul rus al Apărării: 959 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat
În total 959 de militari ucraineni, baricadaţi în oţelăra Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.
„În ultimele 24 de ore, 694 de combatanţi, inclusiv 29 răniţi, s-au declarat przonieri. De la 16 mai, 959 de combatanţi, inclusiv 90 răniţi, s-au declarat prizonieri”, precizează într-un comunicat ministerul.
Potrivit ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi.
Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri.
Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri.
Aceşti militari ucraineni erau baricadaţi în galerii subterane ale imensei oţelării Azovstal şi au devenit un simbol internaţional al rezistneţi în faţa ofensivei ruse, lansată la 24 februarie.
Human Rights Watch documentează execuţii sumare şi tortură în nordul Ucrainei
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) stabileşte, într-un nou raport, publicat miercuri, o listă de presupuse crime comise de către trupe ruse vizând civili, în regiunile Kiev şi Cernihiv, în nordul Ucrainei, relatează AFP.
O echipă a ONG-ului, trimisă la faţa locului în aprilie şi mai, a anchetat „22 de aparente execuţii sumare, alte nouă omucideri ilegale, şase posibile dispariţii forţate şi şapte cazuri de tortură” - pe baza unor mărturii încrucişate şi ”probe materiale”, precizează HRW.
Este vorba despre tot atâtea presupuse crime, comise în perioada în care trupe ruse deţineau controlul asupra unei părţia regiunii.
Între faptele documentate de către HRW, civili descriu că au fost „deţinuţi de forţe ruse timp de zile sau de săptămâni, în condiţii mizerabile şi sufocante, în locuri precum subsolul unei şcoli, o sală într-o fabrică de ferestre şi o groapă dintr-o cameră a cazanelor, cu puţină hrană sau deloc şi apă insuficientă”, se precizează în acest raport.
La Iahidne, la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, ”forţe ruse au reţinut peste 350 de săteni, inclusiv cel puţin 70 de copii, dintre care cinci erau bebeluşi, în subsolul unei şcoli, timp de 28 de zile, limitându-le în mod considerabil capacitatea de a pleca, chiar şi pentru scurt timp. Era puţin aer şi loc unde să se întindă, iar oamenii au fost nevoiţi să folosească găleţi drept toaletă”, denunţă HRW.
Armata rusă a atacat cu rachete regiunea Odesa
Armata rusă a lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor armate ucrainene pe contul său Telegram, potrivit EFE, citată de Agerpres.
„Un nou atac cu rachete lansat împotriva regiunii Odesa dinspre Marea Neagră”, se menţionează în această informare.
Armata rusă „continuă să distrugă infrastructurile (din zonă) şi să exercite presiune psihologică asupra civililor, atacând aşezări din regiune la primele ore ale dimineţii”, subliniază comandamentul ucrainean.
Potrivit datelor preliminare, nu există informaţii pe moment cu privire la eventuale victime sau distrugeri semnificative, dar echipe de intervenţie s-au deplasat la faţa locului şi date precise vor fi făcute publice în orele următoare.
ONU: Peste 3.700 de morți civili în conflictul din Ucraina
Ultimele date de la Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) aarată că 3.752 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.
Datele arată că alți 4.062 de oameni au fost răniți.
Cele mai multe victime civile înregistrate au fostdin cauza bombardamentelor, rachetelor și loviturilor aeriene.
ONU consideră că cifrele reale ale morților civili în conflict sunt considerabil mai mari.
Facebook Forum