Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă cu soldații ucraineni de la Azovstal. Orașul distrus Mariupol, cedat rușilor


Luptători ucraineni care au părăsit combinatul Azovstal sunt percheziționați de personalul militar pro-rus.
Luptători ucraineni care au părăsit combinatul Azovstal sunt percheziționați de personalul militar pro-rus.

Ucraina spune că încearcă să evacueze toți soldații de la Combinatul Azovstal, ultimul bastion al rezistenței de la Mariupol. Orașul, bombardat din prima zi a războiului ordonat de Vladimir Putin și transformat acum în ruină, urmează să fie cedat rușilor.

„Garnizoana 'Mariupol' și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat din 17 mai, la o zi după ce peste 260 de soldați ucraineni, unii dintre ei răniți, au fost evacuați din Azovstal.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului. Apărătorii lui Mariupol sunt eroii timpului nostru”, se mai arată în comunicat.

Luptătorii răniți au fost evacuați în orașele deținute de rebelii susținuți de Moscova, urmând să fie schimbați cu prizonieri ruși din Ucraina.

De la Moscova, Ministerul rus al Apărării, a transmis că soldații ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal s-au predat şi s-au declarat prizonieri începând de luni.

Militari ucraineni răniți evacuați de la Azovstal urmau să fie transportați la Novoazovsk, Ucraina, în 16 mai 2022.
Militari ucraineni răniți evacuați de la Azovstal urmau să fie transportați la Novoazovsk, Ucraina, în 16 mai 2022.

„În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi. Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk”, anunţa Ministerul rus al Apărării într-un comunicat privind situaţia din Ucraina.

Informația că soldații răniți vor fi duși într-un spital din orașul Novoazovsk, controlat de ruși, a fost confirmată și de ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malyar.

Poveștile terifiante ale oamenilor evacuați de la combinatul Azovstal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

După ce a spus că „Ucraina are nevoie de eroii săi în viață”, președintele Volodimir Zelenski a adăugat că evacuarea soldaților a fost organizată de armata ucraineană, negociatorii serviciilor de informații, Crucea Roșie și Națiunile Unite.

Zelenski a avertizat că luptătorii ucraineni s-ar putea să nu fie eliberați imediat, adăugând că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „delicatețe și timp”.

Soldat ucrainean rănit de la Azovstal este transportat spre autobuzul care îl va duce la spitalul dintr-un oraș controlat de forțele pro-ruse.
Soldat ucrainean rănit de la Azovstal este transportat spre autobuzul care îl va duce la spitalul dintr-un oraș controlat de forțele pro-ruse.

Schimbul de prizonieri va fi făcut printr-un acord dintre ruși și ucraineni.

Conducerea militară ucraineană a spus că, prin rezistența lor, apărătorii din Azovstal au forțat Moscova să blocheze aproximativ 20.000 de soldați în Mariupol, împiedicându-i să cucerească rapid alte părți ale țării.

Ceea ce nu se știe clar este dacă răniții vor fi considerați prizonieri de război sau nu.

Înainte de război, orașul port Mariupol avea 400.000 de locuitori. Numărul civililor morți nu este clar, însă era estimat de autoritățile locale la zeci de mii de oameni. Orașul a fost primul din care au apărut imagini cu gropi comune. Evident din fotografii și înregistrări este că orașul este distrus.

Imagine cu autobuze care transportau membri ai forțelor ucrainene de la Azovstal. 16 mai 2022.
Imagine cu autobuze care transportau membri ai forțelor ucrainene de la Azovstal. 16 mai 2022.

După ce toți soldații vor fi evacuați de la Azovstal, Mariupol devine cel mai mare oraș pe care Rusia l-a capturat de la invazia sa din 24 februarie. Practic, ar fi prima victorie clară a Moscovei după 83 de zile de război.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a transmis, luni seară, Regimentul Azov al luptătorilor ucraineni care rămăseseră în combinatul din Mariupol, într-o postare pe rețelele de socializare, potrivit Reuters.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG