Oficial NATO: Nu sunt așteptate câștiguri majore pe câmpul de luptă, în următoarele săptămâni, pentru niciuna dintre părți
NATO nu se așteaptă la câștiguri semnificative pentru niciuna dintre cele două părți de pe câmpul de luptă din Ucraina în următoarele săptămâni, a declarat miercuri pentru CNN un oficial militar NATO. Potrivit acestuia, discuția actuală în cadrul NATO este că impulsul s-a schimbat semnificativ în favoarea Ucrainei, iar dezbaterea în cercurile alianței se referă acum la posibilitatea ca Kievul să recucerească Crimeea și teritoriile din Donbas, confiscate de Rusia și, respectiv, de separatiștii susținuți de Rusia, în 2014.
„Cred că ar putea să recucerească Crimeea și Donbas, da. Nu acum, nu curând, dar dacă pot continua lupta, asta cred. Mă întreb dacă ar trebui de fapt să lupte pentru a-și recăpăta teritoriul”, a declarat oficialul, făcând referire la o potențială reacție din partea populației locale în unele dintre aceste zone.
Ambasada SUA la Kiev a fost redeschisă
Ambasada SUA la Kiev a fost redeschisă miercuri, după trei luni de când a fost închisă ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, informează Reuters.
„Poporul ucrainean, cu asistenţa noastră de securitate, şi-a apărat patria în faţa invaziei fără scrupule a Rusiei şi, ca rezultat, drapelul SUA flutură din nou deasupra Ambasadei", a afirmat într-o declaraţie secretarul de stat american Antony Blinken.
Pentru început vor reveni la misiune doar un număr mic de diplomaţi. Operaţiunile consulare nu vor fi reluate deocamdată şi rămâne valabilă atenţionarea Departamentului de stat de a evita călătoriile în Ucraina, după cum au declarat oficialii americani.
Ambasada SUA s-a închis pe 14 februarie, cu 10 zile înainte de invazia rusă. Personalul ambasadei americane a petrecut primele două luni din război în Polonia.
Premierul Justin Trudeau consideră „inacceptabilă" închiderea biroului de la Moscova a postului CBC
După ce Rusia a anunţat, miercuri, închiderea biroului de la Moscova a radio-televiziunii canadiene CBC/Radio-Canada şi anunlarea acreditărilor şi vizelor jurnaliştilor săi, premierul Justin Trudeau a declarat că aceasta este o decizie considerată „inacceptabilă".
Rusia a explicat că este vorba despre un răspuns la interzicerea canalului grupului rus RT din Canada decisă la mijlocul lui martie.
„Prin decizia sa de a expulza mass-media canadiene din Moscova, Putin încearcă să le împiedice să informeze fapte şi este inacceptabil. Jurnaliştii trebuie să poată lucra în siguranţă - fără cenzură, intimidare sau ingerinţă", a declarat Justin Trudeau pe Twitter.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a spus în cadrul briefing-ului săptămânal că „CBC a devenit un megafon de propagandă" antirusească.
Ministrul german al Afacerilor Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile"
Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a acuzat, miercuri, Rusia că blochează exporturile de cereale din Ucraina ca armă de război.
„Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugând silozurile, străzile şi căile ferate, Rusia a lansat războiul grânelor, provocând o criză alimentară globală", a spus Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de Externe la ONU, în New York.
Ministrul german al Afacerilor Externe a adăugat că Rusia face acest lucru „într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, - din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de Covid, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”.
Facebook Forum