Linkuri accesibilitate

Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)
Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Ajutor de 40 de mld de dolari de la SUA și alte 18 de la G7. Un milion de refugiați s-au întors în țară

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 85-a zi. Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea Donețk.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar G7 unul de peste 18 miliarde de dolari.

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene. Moscova a condiționat deschiderea accesului la porturile Ucrainei de eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării susține că aproape 1.000 de soldați ucraineni de la Combinatul Azovstal din Mariupol, inclusiv 80 răniți, s-au predat începând cu 16 mai.

Forțele armate ucrainene spun că au recucerit încă o așezare în regiunea Harkov, dar forțele ruse continuă bombardamentele în Odesa, Harkov, Cernigov, Sumî și Donețk.

14:44 19.5.2022

Crucea Roșie Internațională: Sute de soldați ucraineni de la Azovstal au fost înregistrați de noi

Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că a înregistrat sute de prizonieri de război ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, scrie BBC.

Înregistrarea implică completarea unui formular cu detalii personale precum numele, data nașterii și cea mai apropiată rudă.

Crucea Roșie spune că informațiile sunt folosite pentru a-i urmări ce se întâmplă cu cei care au fost luați de ruși și ajută organizația să păstreze legătura cu familiile.

Într-un comunicat, organizația spune că procesul de înregistrare a început marți și este în desfășurare.

Crucea Roșie precizează nu este implicată în transportul prizonierilor de război în locurile în care sunt deținuți. Însă, conform Convenției de la Geneva, Crucea Roșie trebuie să aibă în continuare acces la prizonierii de război și să i se permită să-i interogheze fără martori, iar durata și frecvența vizitelor „nu ar trebui să fie limitate în mod nejustificat”.

Rusia spune că peste 900 de luptători ucraineni de la combinatul Azovstal au fost duși într-o fostă închisoare, într-o zonă controlată de rușii din Donețk.

14:58 19.5.2022

Rușii bombardează zone rezidențiale în regiunea Donețk

Oficialii ucraineni spun că atacurile trupelor ruse asupra orașului Bakhmut, în regiunea Donețk, s-au intensificat și au vizat zone rezidențiale, scrie CNN. Orașul este un punct important pentru armata Kievului.

Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, spune că joi, 19 mai, a avut loc un nou atac aerian asupra orașului, unde încă trăiesc aproximativ 20.000 de oameni.

O clădire rezidențială cu cinci etaje și o clădire de birouri au fost lovite, iar șase persoane au fost salvate de sub dărâmături.

„Rușii continuă să tragă în civili, dar evacuarea la timp ne permite să salvăm sute de vieți. Din cei 73.000 de locuitori din Bakhmut, puțin peste 20.000 se mai află acum în oraș, iar datorită acestui fapt putem evita numărul de victime la care se așteaptă inamicul”, a spus oficialul, care avertizează că nu mai există „locuri absolut sigure” în Donețk.

Trupele ucrainene distrug blindate rusești în regiunea Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

15:01 19.5.2022

Moscova anunță că 1.730 de militari ucraineni s-au predat de luni la Azovstal

Ministerul rus al Apărării anunţă joi că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în combinatul Azovstal, la Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează AFP.

„În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

„A împlinit 20 de ani la Azovstal”. Lacrimile mamei unui soldat ucrainean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

15:10 19.5.2022

Parlamentul European solicită înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru crimele de agresiune din Ucraina

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina care prevede, printre altele, înfiinţarea unui tribunal internaţional special care să-i investigheze pe liderii şi comandanţii militari ruşi şi aliaţii acestora pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, informează un comunicat al PE.

Parlamentul European invită UE să ia toate măsurile necesare în cadrul procedurilor şi instanţelor internaţionale pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.

Aceste anchete şi urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice, de asemenea, întregului personal al forţelor armate ruse şi funcţionarilor guvernamentali implicaţi în crime de război, solicită eurodeputaţii.

Textul adoptat solicită UE să sprijine înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru pedepsirea crimei de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are jurisdicţie şi să-i tragă la răspundere pe liderii politici şi comandanţii militari ruşi, precum şi pe aliaţii lor.

Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca UE să furnizeze, cât mai curând posibil, toate resursele umane şi bugetare necesare, precum şi sprijinul administrativ, de investigaţie şi logistic necesar pentru înfiinţarea acestui tribunal.

Potrivit PE, atrocităţile raportate, cum ar fi bombardamentele fără discernământ asupra oraşelor, deportările forţate, utilizarea muniţiei interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuţiile şi violenţa sexuală constituie încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Acestea pot fi considerate crime de război, potrivit eurodeputaţilor, care subliniază că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.

Europarlamentarii subliniază că UE trebuie să acţioneze rapid, deoarece există un risc grav ca, din cauza ostilităţilor în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG