Linkuri accesibilitate

Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)
Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Rusia taie livrările de gaz către Finlanda. Canada impune noi sancțiuni oligarhilor și exporturilor rusești

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 86-a zi. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că rușii au lovit cu rachete satul Desna, în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, și sunt mai mulţi morţi.

Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux vizate din Rusia.

Rusia va opri fluxurile de gaze către Finlanda vecină sâmbătă dimineață iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că Moscova va lua „contramăsuri adecvate” ca răspuns la cererea Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și există bombardamente constante asupra regiunii Odesa.

În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, rachetele rusești au lovit joi satul Desna și mai mulți oameni au murit.

Din cauza războiului, criza exporturilor de alimente va aduce milioane de oameni în pragul înfometării, potrivit Programului Alimentar Mondial.

21:44 20.5.2022

Rusia ar putea anula limitele de vârstă pentru soldați pentru a consolida forța de invazie a Ucrainei

Înalți oficiali ruși au propus o nouă lege care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații cu contract militar, un alt semn că țara se confruntă cu o lipsă de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina .

Doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită, care a introdus legea, au spus că această mișcare va permite armatei să folosească abilitățile profesioniștilor în vârstă.

„Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, exploatarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de înaltă profesionalism. Experiența arată că devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani”, se spune în proiect.

În prezent, rușii de 18-40 de ani și străinii de 18-30 de ani pot încheia un prim contract cu armata.

21:09 20.5.2022

Atac cu rachete asupra orașului Lozova. Șapte persoane rănite, inclusiv un copil

Cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Lozova din regiunea Harkov, din estul Ucrainei.

Racheta a vizat „Casa de Cultură recent renovată” din Lozova, a spus Zelenskiy într-o declarație pe rețelele de socializare.

18:48 20.5.2022

Germania trimite Ucrainei 15 tancuri Ghepard

Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri Ghepard în iulie, a confirmat pentru The Guardian un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a căzut de acord cu această livrare într-o conversație cu omologul său ucrainean, Olexei Reznikov, a adăugat purtătorul de cuvânt.

18:34 20.5.2022

Noi sancțiuni ale Canadei împotriva exporturilor/importurilor rusești, a oligarhilor și apropiaților lui Putin

Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux vizate din Rusia.

Cele mai recente măsuri ar impune restricții asupra a 14 persoane, inclusiv oligarhi ruși, împotriva membrilor de familie ai acestora și apropiați ai președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit unui comunicat oficial.

„Acești indivizi au permis direct războiul fără sens al lui Vladimir Putin în Ucraina și poartă responsabilitatea pentru durerea și suferința poporului ucrainean. Interdicția de import ar viza mărfuri rusești, inclusiv băuturi alcoolice, fructe de mare și diamante neindustriale. Interdicția de export ar viza bunuri de lux, cum ar fi încălțămintea, îmbrăcămintea de lux și bijuteriile”, se spune în comunicat.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG