Linkuri accesibilitate

Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)
Soldat rus în ruinele teatrului Mariupol în bombardarea căruia, pe 16 aprilie, au murit peste 600 de persoane. (Foto Alexander NEMENOV / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Rusia taie livrările de gaz către Finlanda. Canada impune noi sancțiuni oligarhilor și exporturilor rusești

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 86-a zi. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că rușii au lovit cu rachete satul Desna, în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, și sunt mai mulţi morţi.

Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux vizate din Rusia.

Rusia va opri fluxurile de gaze către Finlanda vecină sâmbătă dimineață iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că Moscova va lua „contramăsuri adecvate” ca răspuns la cererea Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și există bombardamente constante asupra regiunii Odesa.

În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, rachetele rusești au lovit joi satul Desna și mai mulți oameni au murit.

Din cauza războiului, criza exporturilor de alimente va aduce milioane de oameni în pragul înfometării, potrivit Programului Alimentar Mondial.

18:19 20.5.2022

Rusia va tăia sâmbătă livrările de gaz către Finlanda

Rusia va opri fluxurile de gaze către Finlanda vecină sâmbătă dimineață, a anunțat firma de stat finlandeză Gasum într-un comunicat.

Compania a refuzat să plătească Gazprom Export în ruble, așa cum Rusia a cerut țărilor europene să facă.

„În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum vor fi întrerupte sâmbătă, 21 mai, la ora 04.00 (GMT)”, transmite Gasum.

Compania va continua să furnizeze gaz clienților din Finlanda din alte surse prin conducta Balticconnector.

CEO-ul Gasum, Mika Wiljanen, a descris vestea ca fiind „regretabilă” și a încercat să asigure clienții că va fi suficient gaz în lunile următoare: „Ne-am pregătit cu atenție pentru această situație și cu condiția să nu existe întreruperi în rețeaua de transport al gazelor, ne vom putea aproviziona cu gaz toți clienții în următoarele luni.”

16:00 20.5.2022

Rusia ia „contramăsuri adecvate” împotriva candidaturii Suediei și Finlandei la NATO

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avertizat că Moscova va lua „contramăsuri adecvate” ca răspuns la cererea Finlandei şi Suediei de aderare la NATO.

Aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară a dus la o creștere a amenințărilor militare în apropierea graniței, a declarat Șoigu, citat de Interfax.

El a spus că Moscova va răspunde acestor amenințări prin formarea a 12 noi unități în districtul său militar de vest, a mai spus Șoigu, citat de agenția de presă de stat Ria.

15:01 20.5.2022

Bogdan Aurescu califică drept false acuzaţiile Rusiei privind transporturile de cereale din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat drept „complet false" acuzaţiile Rusiei la ONU potrivit cărora Occidentul ar face cu Ucraina un schimb de tipul „cereale pentru arme".

Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie, joi, la New York, în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la dezbaterea „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară". El i-a răspuns, în acest context, ambasadorului Federaţiei Ruse la ONU, Vasili Nebenzia

„În ceea ce priveşte acuzaţiile Rusiei pe care tocmai le-am auzit în această sală că există o aşa-zisă 'înţelegere' între Occident şi Ucraina pentru a livra arme în schimbul cerealelor, permiteţi-mi să vă amintesc că nu este prima dată când Rusia face asemenea acuzaţii complet false. De exemplu, pe 1 mai, Ministerul Apărării rus a declarat că Ucraina exportă masiv cereale, folosindu-se de infrastructura rutieră, feroviară şi de transportul pe Dunăre din România, pentru a primi la schimb arme şi muniţie. Ministerul român al Apărării a negat prompt aceste declaraţii, calificându-le a fi o falsă şi grosolană manipulare a realităţii", a arătat Bogdan Aurescu.

Anterior, Vasili Nebenzia vorbise despre un aşa-zis schimb între Occident şi Ucraina.


14:47 20.5.2022

Comandantul Regimentului Azov spune că a primit ordin să oprească apărarea Mariupolului

Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a postat un scurt mesaj video din incinta combinatului Azovstal din Mariupol.

Prokopenko a spus că conducerea militară de vârf a „emis un ordin de a păstra viața și sănătatea soldaților din garnizoană și de a opri apărarea orașului”.

Mesajul lui sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească fabrica în viitorul apropiat. Se crede că au mai rămas câteva sute de luptători în interiorul complexului întins.

„În ciuda luptelor grele... și a lipsei de provizii, am subliniat constant cele trei condiții cele mai importante pentru noi: civili, răniți și morți. Civilii au fost evacuați”, a spus Prokopenko, potrivit CNN.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG