Linkuri accesibilitate

Soldat ucrainean, în ruinele Azovstal, înainte de evacuarea combinatului. Astăzi, dubele rusești derulează program propagandistic privind beneficiile invaziei rusești în Mariupol.
Soldat ucrainean, în ruinele Azovstal, înainte de evacuarea combinatului. Astăzi, dubele rusești derulează program propagandistic privind beneficiile invaziei rusești în Mariupol.

Războiul din Ucraina | Dube de propagandă rusească cu ecrane uriașe în Mariupolul bombardat. Șapte civili uciși la Harkov

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 92-a zi. Trupele ruse au intensificat atacurile asupra orașului Severodonețk, în estul Ucrainei, încercând să preia controlul total asupra regiunii Luhansk.

Cele importante evenimente ale zilei

07:55 26.5.2022

Preşedintele  Volodimir Zelenski: Nu vom ceda teritorii pentru oprirea războiului

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul „liniei de contact" în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, transmite CNN.

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat: „Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda "lagărelor de filtrare" construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”.

„Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger (fostului secretar de stat american Henry Kissinge – n.r.) iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei", a adăugat preşedintele ucrainean.

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938.

„Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen", a spus el.

07:58 26.5.2022

Emmanuel Macron va discuta cu Recep Tayyip Erdogan despre aderarea Finlandei si Suediei


Preşedintele Emmanuel Macron va avea joi discuţii cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO în plină criză ucraineană, transmite Le Figaro.

Întâlnirea va avea loc la ora 11.30 la Paris (9.30 GMT) prin telefon, a precizat preşedinţia franceză, adăugând că Macron se află la Fort de Bregançon, una dintre reşedinţele preşedinţiei de pe Coasta de Azur, unde va sta câteva zile, joi fiind zi de sărbătoare în Franţa.

Turcia a avertizat miercuri că nu va fi de acord cu aderarea Suediei şi Finlandei fără a obţine "măsuri concrete" din partea acestora în ceea ce priveşte preocupările sale de securitate, după ce a primit delegaţii de diplomaţi din cele două ţări.

08:03 26.5.2022

Dmitro Kuleba: Rusia va fi de acord cu încetarea focului atunci când va fi la un pas de înfrângere

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere în războiul împotriva Ucrainei.

„Suntem de acord că o încetare a focului este necesară, dar vă garantez 100% că atunci când Rusia va fi de acord cu o încetare a focului, va fi momentul în care va fi la un pas de înfrângerea sa în război. Şi vor fi de acord cu încetarea focului cu singurul scop de a scăpa de înfrângere, iar înainte de asta războiul va continua", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unui briefing după participarea sa la Forumul Economic Mondial.

09:01 26.5.2022

Forțele ruse au atacat peste 40 de orașe din regiunile estice

Forțele ruse au atacat peste 40 de orașe din regiunile estice Donbas și Luhansk, a anunțat armata ucraineană, potrivit BBC.

„Ocupanții au tras asupra a peste 40 de orașe din regiunile Donețk și Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case și o școală. Ca urmare a acestor bombardamente, cinci civili au murit și 12 au fost răniți”, a precizat pe Facebook Forța operativă comună a forțelor armate ucrainene.

Forțele rusești au atacat din trei părți în încercarea de a încercui forțele ucrainene care rezistă în orașele Severodonetsk și Lîsîchansk.

Deshumări ale soldaților ruși morți în Ucraina și căutarea dovezilor de crime de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG