Linkuri accesibilitate

Un soldat din armata ucraineană care luptă în Donbas, unde au loc lupte dure în ultimele săptămâni.
Un soldat din armata ucraineană care luptă în Donbas, unde au loc lupte dure în ultimele săptămâni.

Războiul din Ucraina | Rușii au bombardat portul Odesa, la o zi după Acordul de la Istanbul. SUA trimit un nou ajutor militar

Contraofensiva Ucrainei țintește trupele rusești din est și sud, iar sprijinul militar din SUA și UE a ridicat moralul trupelor. Bătălii dure au loc la Slaviansk, regiunea Donețk - estul Ucrainei, dar și în zona Herson - sud, unde rușii sunt forțați să se retragă.

11:50 23.7.2022

Explozii în portul Odesa, sudul Ucrainei

Clădire distrusă din Odesa distrusă de rachetele rușilor. Imagine din 1 iulie 2022
Clădire distrusă din Odesa distrusă de rachetele rușilor. Imagine din 1 iulie 2022

Explozii au fost auzite în cursul zilei de sâmbătă în portul Odesa, la o zi după semnarea Acordul de la Istanbul referitor la exportul cerealelor din Ucraina. Informația a fost transmisă pe Telegram, potrivit Interfax.

Forțele ucrainene susțin că cinci rachete au lovit orațul, în timp ce alte trei au fost increceptate. Una a căzut în Marea Neagră. Potrivit sursei citate, este cel mai puternic bambordament asupra Odesei. Portul a fost incendiat, a anunțat oficialul ucrainen Oleksiy Valeriyovych Honcharuk, fost premier și ar exista victime.

Rusia a bombardat și orașul Nikoilaev, sudul Ucrainei. Potrivit guvernatorului din regiune, orașul a fost lovit cu șase rachete lansate de pe sistemelede rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300. Ca urmare a atacului, un incendiu a izbucnit la un depozit local, dar nu au fost raportate victime.

10:23 23.7.2022

Ministrul de externe din Germania admite că schimbul de tancuri cu Polonia pentru Ucraina nu funcționează conform planului

Imagine generică cu un tanc de pe frontul din Ucraine. 13 iulie 2022, MIGUEL MEDINA / AFP
Imagine generică cu un tanc de pe frontul din Ucraine. 13 iulie 2022, MIGUEL MEDINA / AFP

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a admis că aşa-numitul plan de schimb circular pentru livrarea indirectă de arme Ucrainei nu funcţionează aşa cum se intenţiona, transmite sâmbătă dpa, informează Agerpres.

Ea a respins totuşi criticile dure ale guvernului polonez, care a acuzat recent Germania de încălcarea cuvântului şi înşelarea aşteptărilor în ce priveşte planurile referitoare la tancuri.

„Într-o situaţie ca aceasta, nimeni nu îşi înşală vecinul european", a spus politiciana ecologistă vineri seara, în cadrul unui eveniment de întrebări şi răspunsuri organizat de cotidianul Bild.

Situaţia este nesatisfăcătoare pentru ambele părţi, dar, în război, nu ştii întotdeauna imediat care este calea perfectă, a comentat ea. Schimbul circular - prin care Polonia trimite tancuri din epoca sovietică Ucrainei, iar Germania sau alţi aliaţi furnizează echipamente mai noi - a fost iniţiat pentru că părea să fie 'cea mai bună şi mai rapidă cale la acel moment', a adăugat Annalena Baerbock.

Varşovia este însă nemulţumită de rezultat. „Promisiunile germane despre un schimb circular de tancuri s-au dovedit a fi o manevră înşelătoareȚ, a declarat ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru publicaţia germană Der Spiegel.

În primul rând, germanii le-au oferit polonezilor tancuri 'care erau mai vechi decât cele pe care (Polonia) le-a dat Ucrainei', a spus el.

Această ofertă a fost „incceptabilă, pentru că nu avem interes să ne deteriorăm starea armamentului nostru şi antrenamentul soldaţilor noştri cu echipamente din anii 1960", a afirmat el, precizând că, din acest motiv, Polonia se bazează acum pe ajutorul altor parteneri din NATO

08:51 23.7.2022

Profesori din Mariupol sunt trimiși în Rusia pentru „recalificare”

Imagine din Mariupol, 13 iulie 2022. Photo by Andrey BORODULIN / AFP
Imagine din Mariupol, 13 iulie 2022. Photo by Andrey BORODULIN / AFP

Potrivit lui Petro Andriuschenko, un consilier al primarului lui Mariupol, profesorii care au ales să colaboreze cu forțele ruse au fost duși în regiunea Rostov din Rusia pentru a fi „recalificați”. Se pare că acest lucru este necesar pentru a li se permite să continue să predea.

08:41 23.7.2022

Bombardamente și lupte dure pe frontul din sud-est

Imagine cu efectele unui atac rusesc în Dnipro, 16 iulie 2022. REUTERS/Mykola Synelnykov
Imagine cu efectele unui atac rusesc în Dnipro, 16 iulie 2022. REUTERS/Mykola Synelnykov

Guvernatorul regiunii Donețk - estul Ucrainei, Pavlo Kyrylenko, a declarat că forțele ruse au atacat orașul Slaviansk cu bombe cu dispersie, distrugând șase blocuri cu cinci etaje și mai multe case. Informația nu a putut să fie verificată de surse independente. Cel puțin trei persoane au fost rănite, a spus el.

Douăzeci de rachete rusești au lovit regiunea Zaporoje – estul Ucrainei, vineri, susține guvernatorul ucrainean. Cele mai multe rachete nu au lovit însă ținta, ci s-au scufundat în râul Dnipro, în apropierea satelor Maloiekaterinivka și Kanivske, potrivit sursei citate.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat pe 22 iulie că a distrus un lansator de rachete rusesc „Grad”, trei vehicule blindate de transport de trupe, două artilerie grea 2S7 „Pion”, șase vehicule militare și un depozit de muniții în sudul Ucrainei. Formația a ucis și 93 de soldați ruși, informează The Kyiv Independent.

Pierderile ucrainene scad la 30 de soldați uciși pe zi. Președintele Volodimir Zelenski a spus că 100 până la 200 de soldați au fost uciși pe zi în perioada de vârf a ostilităților din mai și iunie. În prezent, numărul soldaților ucraineni răniți se ridică la 250 zilnic, a spus el într-un interviu pentru Wall Street Journal. Forțele ruse au bombardat Nikopol de 100 de ori peste noapte, pe 22 iulie, ucigând o femeie de 60 de ani și distrugând 11 case. În ultima săptămână, au avut loc peste 250 de bombardamente, potrivit autorităților ucrainene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG