Linkuri accesibilitate

Investigație Recorder. Cum se tranzacționează parohiile ortodoxe pe zeci de mii de euro


Un membru al Sinodului BOR, episcopul Bacăului și Romanului, apare în investigația publicată de Recorder.
Un membru al Sinodului BOR, episcopul Bacăului și Romanului, apare în investigația publicată de Recorder.

Recorder continuă serialul despre corupția din interiorul Bisericii Ortodoxe Române și, într-un nou episod, prezintă povestea unui preot dispus să ofere bani episcopului Romanului și Bacăului pentru a obține o parohie.

În urmă cu o săptămână, jurnaliștii de la Recorder au arătat „cum funcționează cârdășia dintre politic și Biserică pentru fraudarea banilor publici”, publicând înregistrări cu camera ascunsă în care prezintă în flagrant clerici și politicieni care fac aranjamente pe bani publici pentru construirea și repararea bisericilor.

Într-un nou episod, jurnaliștii prezintă dovezi video care arată cum înalți clerici ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului par a accepta bani în schimbul acordării unor parohii.

Cel care a adunat dovezi video despre aceste practici este Petrică Leașcu, preot la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului din anul 2003.

El a filmat cu o cameră ascunsă cum poate fi obținută o parohie mai bună pentru 25.000 de euro.

Protagoniști sunt Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și preotul Ioan Bârgăoanu, protopopul de Onești.

Cei doi nu au comentat acuzațiile, iar un punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Române va fi adăugat acestui articol imediat după ce ne va fi furnizat.

Potrivit investigației Recorder, în 2010, Petrică Leașcu și-a dat demisia din funcția de preot paroh, după ce i-a fost deschis un dosar penal, rămânând preot nesalarizat sub ascultarea ÎPS Ioachim.

ÎPS Ioachim este și membru al Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.

Apoi, Leașcu a fost trimis să slujească la o biserică de lângă Onești, dar tot fără să fie salarizat.

Tată a cinci copii, el s-a prezentat la superiorul său ierarhic, protopopul Ioan Bârgăoanu, căruia i-a cerut un post plătit.

Dacă la începutul discuției protopopul i-a spus că nu există locuri libere și că oricum preferă să promoveze preoții tineri, discuția l-a purtat pe preotul Leașcu pe întreg circuitul șpăgii, ajungând până în biroul Înaltpreasfințitului Ioachim, arată Recorder.

E drept că protopopul Bârgăoanu a spus că nu vrea să aibă „de-a face cu așa ceva” și că „nu vreau să ajung la DNA”, adică pe mâna procurorilor anticorupție, dar i-a recomandat preotului să aibă „o discuție cu Ierarhul și atât”.

Tot el, însă, l-a învățat pe preotul Leașcu să îmbrace presupusa șpaga în donație pentru engolpioanele pe care Înaltpreasfințitul Ioachim le avea de făcut.

Un engolpion este un medalion cu o icoană în centru purtat la gât de arhiereii ortodocși răsăriteni și catolici. Icoana este în mod normal înconjurată de bijuterii și acoperită de o mitră în stil oriental. De multe ori are și un pandantiv mic cu bijuterii atârnat în partea de jos. Rotundă sau ovală, icoana este lucrată dintr-un metal prețios, cu chipul Mântuitorului sau al Sfintei Fecioare.

Protopopul Bârgăoanu îl și sună pe Ierarhul ÎPS Ioachim și-l recomandă pe părintele Leașcu pe care are rugămintea să-l primească ca să-i „spună ceva din partea noastră”.

„Am spus că este bine să-l primiți și să-i dați o binecuvântare. Se comportă frumos și i-am spus, dacă are ceva de discutat să discute cu ierarhul nostru. Este un om serios și tot umblă cu... așa... și i-am spus: lucrul acesta se discută cu ierarhul. Eu vă spun că este un lucru serios și sunteți în măsură să știți lucrul acesta care este foarte, foarte bun, atât vă pot spune. Dacă-l primiți zece minute, eu zic că merită”.

După ce încheie discuția cu ÎPS Ioachim, îi spune preotului Leașcu: „Dator. 20 și cinci rămâne”, adică 20.000 pentru ÎPS Ioachim și 5.000 de euro pentru el, explică chiar preotul Leașcu.

După instalarea în parohie, donația ar fi trebuit dată unui om apropiat ÎPS Ioachim, care ar fi participat la sfințire, pentru ca arhiepiscopul să nu fie afectat direct în caz de „s-ar fi întâmplat ceva”, spune preotul Leașcu.

Legal, un absolvent de Teologie poate obține o parohie dacă participă la un concurs și promovează concursul. În realitate, însă, se dau bani sub formă de donație atât episcopului, cât și consilierilor sau protopopului care te susțin. „Mită îmbrăcată în haine de donație”, explică preotul Leașcu.

În 2014, Irinel Andronache, din satul Hîrja, județul Bacău, preot în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost amenințat că va fi dat afară. „Mă dă afară pentru că nu am mai cotizat”, spunea preotul Andronache. „Mi s-au cerut 3.500 de euro în luna aprilie ca să dau pentru ca să rămân la parohie în continuare”:

El a spus că renunță la preoție cu condiția ca „Preasfințitul” să-i dea înapoi banii pe care i-a dat ca șpagă în 2002 pentru parohia Cernu, din județul Bacău.

„Nu-mi mai trebuie nici preoție, nici haine, nimic. Nu mai vreau să aud în viața mea de așa ceva. M-am săturat de această biserică care se face la noi, aicea. Totul este cu bani”, spunea preotul Andronache, care a explicat cu lacrimi în ochi că nu are de unde să ofere acești bani și că are o situație materială precară pentru că stă cu chirie.

Preotul Lașcu spune că preoții nu îndrăznesc să iasă public și să vorbească despre corupția la ocuparea unei parohii pentru că riscă să piardă tot: și parohia, și dreptul de a sluji.

Așa a decis preotul Lașcu să pornească cu camera ascunsă și să dovedească cu probe corupția din sistem.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere al conducerii BOR prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care ne-a transmis că nu poate face niciun comentariu.

Competența în acest caz nu este a Patriarhiei Române, tot așa cum, ÎPS Ioachim fiind membru al Sinodului, acesta ar trebui să se întrunească și să ia o decizie în ceea ce-l privește. Cel puțin din punct de vedere moral, autoritatea sa este compromisă.

Pe de altă parte, procurorii se pot autosesiza în acest caz.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG