Linkuri accesibilitate

Căsătoriile între persoane de același sex ar trebui recunoscute în UE. Cum au votat europarlamentarii români


Adrian Coman și Clai Hamilton, București Pride 2018, 11 martie 2018
Adrian Coman și Clai Hamilton, București Pride 2018, 11 martie 2018

Într-o rezoluție referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ, Parlamentul European arată că acești cetățeni ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile oriunde în Uniune. Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor UE.

Rezoluția Parlamentului European a fost adoptată, pe 14 septembrie, cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri, conform unui comunicat de presă difuzat de Parlamentul European. În document se arată că „familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte.”

Potrivit rezoluției, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus.

Rezoluția Parlamentului vine în urma hotărârii Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex. Eurodeputații consideră că Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputații.

De asemenea, rezoluția îndeamnă toate țările UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. În general, deputații doresc ca familiile LGBTIQ să aibă același drept la reîntregirea familiei ca și cuplurile de sex opus și familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.

În același document, eurodeputații au luat act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Parlamentul solicită instituirea unor măsuri suplimentare împotriva acestor țări - proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare.

Cum au votat europarlamentarii români

  • Pentru: Cioloș, Pâslaru, Strugariu, Ștefănuță, Tudorache,Mituță
  • Împotivă: Avram, Benea, Ciuhodaru, Grapini, Manda, Nica, Plumb, Tudose, Băsescu, Blaga, Buda, Buşoi, Falcă, Hava, Marinescu, Tomac, Terheș, Vincze,
  • Abțineri: Botoş, Gheorghe, Motreanu, Mureșean, Nistor, Winkler
  • Au lipsit: Negrescu, Crețu, Bogdan

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG