Linkuri accesibilitate

Ungaria | Autoritățile electorale aprobă referendumul pe tema universității chineze


Planurile de înființare a universității chineze a dus la proteste de stradă în luna iunie.
Planurile de înființare a universității chineze a dus la proteste de stradă în luna iunie.

Aprobarea organizării referendumului a fost solicitată de primarul Budapestei, Gergely Karacsony, care a anunțat că autoritățile electorale au fost de acord cu întrebarea propusă de el și că strângerea de semnături ar putea începe luna viitoare, dacă decizia nu va fi contestată în instanță.

Locuitorii capitalei ar urma să fie întrebați dacă doresc anularea legii adoptate la începutul anului de Parlament, prin care partidul premierului Viktor Orbán a aprobat construirea unei filiale a unei universității chineze. Ulterior, în iunie, puterea de la Budapesta a aprobat și donarea terenului de pe malul Dunării, pe care ar urma să apară, cu bani împrumutați de Ungaria de la o bancă chineză, filiala Universității Fudan din Shanghai.

Decizia de construire a campusului până în 2024, printr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari la o bancă chineză, a produs nemulțumirea opoziție, din care face parte și primarul Budapestei și a dus la proteste de stradă față de apropierea țării de Beijing.

Guvernul Orban a răspuns că universitatea va oferi calificări de înaltă calitate studenților maghiari și internaționali, dar critici menționează riscul lipsei de transparență și de libertate academică, în condițiile în care Partidul Comunist Chinez controlează strict programele educaționale.

Planurile lui Viktor Orban sunt și un bun prilej electoral pentru primarul Budapestei , care intenționează să candideze împotriva acestuia la alegerile de anul viitor.

În privința referendumului, Orban a pretins că nu l-ar deranja, dar spune că acesta ar trebui organizat abia la sfârșitul anului viitor, după alegeri, cu doar doi ani înainte de termenul de finalizare a construcției, când, spune el, toate detaliile ar fi definitivate.

Planurile lui Viktor Orbán îngrijorează: universitate chineză la Budapesta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG