Linkuri accesibilitate

Zeci de refugiați din Sri Lanka ar putea fi găzduiți în România. Inspectoratul pentru Imigrări spune că nu a primit nicio solicitare


Zeci de migranți aflați în custodia Marii Britanii și a SUA ar urma să ajungă în România, ca parte a unui program al ONU.
Zeci de migranți aflați în custodia Marii Britanii și a SUA ar urma să ajungă în România, ca parte a unui program al ONU.

În 2021, zeci de tamili, grup etnic persecutat din Sri Lanka, au devenit primele persoane care au solicitat azil pe insula Diego Garcia din oceanul Indian după ce barca lor a avut probleme, notează Știrile ProTV, citând un articol BBC.

Actualizare 16:32 - Până în prezent, Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) nu a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a migranților pe care Marea Britanie ar încerca să-i mute în România, într-un centru ONU, așa cum spune știrea BBC („Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă ”), arată instituția într-un comunicat de miercuri după-amiază.

În afara celor șase centre regionale, la IGI funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU).

Prin CTU Timișoara se face evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni. Prin procedura de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit (2008), UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.

Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR.

Centrul de la Timișoara a devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora.

Acordul a fost semnat la București, pe 21 noiembrie 2008, a fost ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit) și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.

Știrea inițială

În prezent, 56 de tamili se află încă pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în Rwanda, după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de autovătămare sau sinucidere. Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.

Migranților li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România pentru o perioadă de până la șase luni, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă”.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG