Linkuri accesibilitate

Regele Charles, în România. Monarhul, primit la Cotroceni, despre experiența românească: „Țară de glorii, țară de dor”


Regele Charles este întâmpinat de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Regele Charles a ajuns vineri în România. Deși aflat într-o vizită privată, monarhul a făcut o vizită de curtoazie la Cotroceni, unde a fost primit de președintele Iohannis cu onoruri militare. El se va întâlni și cu alți oficiali ai statului român.

Cu puțin înainte de ora 15:00, avionului Regelui Charles a aterizat pe aeroportul Băneasa din București.

La ora 15:30, monarhul britanic a fost primit de președintele Klaus Iohannis, pe platoul Gheorghe Marinescu, de la Palatul Cotroceni. Ceremonia de primire oficială a fost urmată de o întrevedere tête-à-tête a celor doi.

Regele a participat apoi, în sala Unirii, la o reuniune cu peste 200 de persoane, reprezentanți ai autorităților statului, înalți clerici, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic, în cadrul căreia a ținut un discurs, după cel de bun venit rostit de președintele Iohannis.

De 25 de ani, în România. Și ca Prinț moștenitor și ca Rege - corespondență de la Cotroceni

Prima zi a vizitei Regelul Charles al III-lea în România a fost încă un eveniment care a confirmat atașamentul Majestății Sale Regele Charles față de România, atașament care a tot crescut de la prima vizită, din 1998, de la București și Sibiu.

De atunci, Regele Charles a vizitat România aproape în fiecare an, cu excepția anilor de pandemie.

Deși vizita Majestății Sale, de 5 zile, este una privată, Administrația Prezidențială și președintele Klaus Iohannis au insistat ca Regele să revină la Palatul Cotroceni pentru ca autoritățile române și reprezentanții statului și ai societății civile să aibă ocazia să-i mulțumească în cadru oficial pentru sprijinul constant și eficient oferit României.

Ca și la vizitele precedente, Regele nu este însoțit nici acum de soție, Regina consoartă Camilla, iar presa britanică nu a fost prezentă la evenimentele de la Palatul Cotroceni.

Surse oficiale prezente la evenimentul de la Palatul Cotroceni au explicat pentru Europa Liberă că, de exemplu, atașamentul Regelul Charles al III-lea de România a dus în timp, la îmbunătățirea substanțială a relațiilor bilaterale între cele două țări, mai ales în ceea ce privește colaborarea ce ține de apărare și securitate.

România și Regatul Unit au de 20 de ani un parteneriat strategic, iar situația critică de Securitate din regiune este o nouă ocazie de întărire a colaborării.

Alte exemple care dovedesc că relația Regelui Charles al III-lea cu România este una specială sunt faptul că discuția tête-à-tête cu președintele Klaus Iohannis a durat astăzi cu 10 minute mai mult decât era prevăzut, adică 50 de minute, iar discuțiile informale cu o parte dintre cei 300 de invitați s-au prelungit cu aproximativ 30 de minute peste cât era prevăzut inițial.

Surse participante la întâlnirea Regelui Charles al III-lea cu reprezentanții instituțiilor publice, societății civile și Corpului Diplomatic acreditat la București au povestit că Majestatea Sa a discutat printre alții, cu lideri ai organizațiilor Crucea Roșie România, Hospice Casa Speranței, Salvați Copiii, cu sportivii canotori din echipele care au căștigat medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu militarii răniți din echipa Invictus, cu secretarul de stat în Ministerul de Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu realizatorul britanic stabilit în România Charlie Ottley, în documentarele căruia a și apărut, dar și cu șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Presa nu a avut acces în Sala Unirii, după încheierea discursurilor președintelui Klaus Iohannis și al Regelui Challes al III-lea.

„Am venit în România în toți acești ani pentru că simțeam profund prin ce au trecut atât de mulți români de la al Doilea Război Mondial și pentru cât de mult ați suferit”

„Cu greu pot să cred că au trecut douăzeci și cinci de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă, deși chiar înainte de a veni aici am simțit o legătură profundă cu România.

Regina voastră mult iubită Maria a fost, după cum bine știți, verișoara primară a străbunicului meu, regele George al V-lea, în timp ce Regina Mary, străbunica mea – de care îmi amintesc bine – era descendentă a contesei Claudia Rhedey, cu legături care merg în urmă în adâncul istoriei României. Și, bineînțeles, tatăl meu a fost văr primar al Regelui Mihai și a păstrat amintiri despre cum se jucau împreună aici când erau copii. Deci, dacă pot să spun așa, m-am simțit întotdeauna mai degrabă acasă în România”, a spus Regele Charles.

Regele Charles la Cotroceni: Am ajuns să iubesc România, această „Țară de glorii, țară de dor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00

„În toți acești ani, am avut bucuria de a putea călători mult prin țară și de a întâlni români din multe domenii. Acest lucru mi-a oferit ocazia să asist direct la dezvoltarea extraordinară care a avut loc și care este, trebuie să spun, o dovadă a inovației, energiei și rezistenței dumneavoastră. Am întâlnit și am fost foarte impresionat de o nouă generație de români tineri, întreprinzători și plini de resurse, care fac față provocărilor lumii moderne, lucrând cu fler în toate domeniile, de la tehnologie și eco-turism, și protecția mediului până la producția de produse ecologice, materiale și tehnici de construcție prietenoase cu mediul.

De asemenea, m-au inspirat mulți oameni pe care i-am întâlnit și care au lucrat neobosit pentru alții. De la FARA, ale cărei eforturi de a sprijini tinerii în cele mai dificile împrejurări le-am întâlnit prima dată la începutul anilor nouăzeci – și m-a motivat să le devin patron spiritual cu douăzeci și trei de ani în urmă – până la, mai recent, Asociația Monumentum, a cărei muncă de a forma meșteșugari și arhitecți din toată România a fost susținut de Fundația Prințul de Wales. Este atât de impresionant să vezi câți tineri voluntari lucrează în fiecare an cu atâta dragoste, dăruire și atenție la detalii cu „Ambulanța pentru Monumente Istorice” pentru a ajuta la păstrarea moștenirii arhitecturale minunate ale României.

După cum am mai spus, am ajuns să iubesc România – cultura și arta voastră, moștenirea și istoria voastră, peisajele voastre și biodiversitatea neprețuită, această țară de glorii, țară de dor, dacă pot să-l parafrazez pe poetul dumneavoastră național, Mihai. Eminescu.

România a păstrat, în pădurile sale străvechi, peisajul rural curat și prin câteva exemple remarcabile de agricultură durabilă, o bogăție incomparabilă a naturii. Aici încă există multe specii de floră și faună care au dispărut sau sunt amenințate în altă parte în Europa și în lume, ceea ce o face cu atât mai prețioasă.

Dar, mai ales, îmi prețuiesc prietenii români de aici. Sunt extrem de recunoscător multor oameni prezenți aici pentru ajutorul lor amabil în atâtea ocazii și pentru sprijinul acordat proiectelor care fac atât de bine în comunitățile din întreaga țară”, a spus Regele Charles.

Suveranul britanic a lăudat și efortul României în sprijinirea refugiaților ucraineni. „La ultima mea vizită aici, am putut vedea și ceva din sprijinul incredibil de generos al României față de toți prietenii noștri ucraineni.”

„Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am venit în România în toți acești ultimi ani pentru că simțeam profund prin ce au trecut atât de mulți români de la al Doilea Război Mondial și pentru felul în care ați suferit atât de mult.

Am vrut în mod deosebit să reamintesc lumii ce anume face din România o țară atât de specială.

Astăzi, nu mai avem nevoie să amintim. Din ce în ce mai mulți britanici vizitează România în fiecare an, iar peste un milion de români joacă un rol crucial în societatea britanică. Legăturile noastre de prietenie sunt la fel de puternice astăzi precum au fost în istoria noastră lungă și aștept cu nerăbdare să văd întărite aceste legături și mai mult în viitor”.

Klaus Iohannis: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea României a trecut granițele

„Bine ați revenit în România, țara pentru care, de-a lungul timpului, ați dezvoltat o afecțiune aparte. Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis în discursul său de bun-venit.

„Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități. Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.”

El a amintit rolul avut de Regele Charles în popularizarea, peste granițe, a interesului față de frumusețile satelor și tradițiilor locale.

Klaus Iohannis către regele Charles: „Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

„Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.”

Iohannis a amintit și de „activitatea substanțială, valoroasă și constantă” a Regelui Charles în protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice. „Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate. Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală.”

Președintele României a amintit și de lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa.

Totodată, a amintit Iohannis, în 2023 se România și Regatul Unit celebrează 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, „prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.”

Șeful statului a făcut referire și la „rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.”

„Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”, a încheiat Klaus Iohannis.

Cât va sta Regele Charles în România

Vizita privată a regelui Charles al III-lea în România va dura cinci zile, între 2-6 iunie, mult mai mult decât se estima inițial.

Ca Prinț de Wales, moștenitor al coroanei britanie, s-a întâlnit cu toți președinții României de după Revoluție, oficial și în cadru privat.

Toate informațiile legate de vizita regelui Charles în România estimau o durată de maxim două zile a vizitei, cu o componentă de curtoazie oficială, la Palatul Cotroceni și o componentă privată.

După primirea de la Cotroceni, regele ar urma să se îndrepte spre judeţul Covasna, la Valea Zălanului, conform informaţiilor Europei Libere.

Regele deţine în satul cu aproximativ 100 de locuitori din munţii Baraolt un complex de case vechi, restaurate şi care funcţionează în mod obişnuit ca pensiune rurală.

Nu este exclus ca regele să poposească şi la Micloşoara, tot în Covasna, unde prietenul său, contele Tibor Kálnoky, deţine mai multe case de oaspeţi şi unde obişnuia să petreacă o noapte la vizitele sale din ultimii ani, în calitate de prinţ de Wales.

Regele a fost în ultimii ani un explorator al frumuseţilor zonei, în special al pajiştilor cu arbori din zonă, în căutarea unor flori şi plante rare.

Şederea regelui Charles în România se va încheia marţi, 6 iunie, cu o vizită la Viscri, în judeţul Braşov. Acolo va vizita celebra casă albastră a fundaţiei Prinţul de Wales, transformată în centru expoziţional şi de pregătire profesională, dar şi una din bisericile fortificate din zonă, urmând să participe şi la un eveniment în cadru privat.

Video | Pe urmele Regelui Charles, în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:04 0:00

Regele Charles a devenit un adevărat ambasador al bogățiilor naturale și culturale ale României în Europa şi în lume, încă de după prima sa vizită aici în 1998, ca prinț de Wales.

Ulterior s-a întâlnit cu toți președinții României de după acel moment şi în 2017 a fost prezent la funeraliile regelui Mihai I, un apropiat al său.

A promovat şi susţinut financiar numeroase proiecte de patrimoniu şi de promovare a meşteşugurilor tradiţionale în Transilvania şi a făcut lobby pentru multiple proiecte de promovare a biodiversităţii.

Ultima vizită a actualului rege Charles al III-lea în România a avut loc, în calitate de prinț moștenitor al tronului britanic, în mai 2022.

Informațiile esențiale despre vizita regelui Charles în România

  • Este prima vizită a regelui Charles în România după încoronarea sa ca monarh al Marii Britanii și a doua vizită externă de după încoronare.
  • Regele a avut o convorbire cu președintele Klaus Iohannis și va participa la un dineu la care sunt invitați oficiali ai statului și reprezentanți ai societății civile.
  • Șederea monarhului britanic în România se va încheia cu o vizită la Viscri/jud. Brașov, pe 6 iunie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG