Linkuri accesibilitate

Regele Charles va sta cinci zile în România și își va încheia șederea la Viscri


Regele Charles va merge și la proprietatea sa de la Viscri. Vizita regelui în România are caracter privat
Regele Charles va merge și la proprietatea sa de la Viscri. Vizita regelui în România are caracter privat

Vizita privată a regelui Charles al III-lea în România va dura cinci zile, mult mai mult decât se estima inițial. Primul monarh britanic care vizitează România va fi primit vineri, 2 iunie, la Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis, dar va ajunge la Viscri abia marți, în 6 iunie.

Toate informațiile legate de vizita regelui Charles în România estimau o durată de maxim două zile a vizitei, cu o componentă de curtoazie oficială, la Palatul Cotroceni și o componentă privată.

În acest context, vizita la Viscri/jud. Brașov era anunțată inițial pentru după-amiaza zilei de 2 iunie, dar a fost reprogramată pentru marți, 6 iunie - totodată ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România, au precizat pentru Europa Liberă surse din administrația locală de care aparține satul brașovean.

Vizita la Viscri va fi una scurtă, de doar câteva ore. Va include vizitarea celebrei case albastre de la numărul 163 unde funcționează în prezent un centru de activități meșteșugărești și expoziții al Fundației Prințul de Wales, respectiv o vizită la una din bisericile-monument din zonă, conform acelorași surse.

Ultima vizită a actualului rege Charles al III-lea în România a avut loc, în calitate de prinț moștenitor al tronului britanic, în mai 2022.

Primire oficială la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, vineri, 2 iunie, la ora 15.30, la Palatul Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea, arată agenda președintelui Klaus Iohannis.

După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

Regele Charles va poposi cel mai probabil la proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.

Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este însă cunoscut.

Vizită cu caracter privat

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a subliniat pentru Agerpres că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie”, a spus Andrew Noble.

Video | Pe urmele Regelui Charles, în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:04 0:00

„După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”.

Ambasadorul Marii Britanii a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

„Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată”, a adăugat ambasadorul.

Ambasadorul Marii Britanii a subliniat că vizita Regelui Charles al III-lea are caracter privat care va fi respectat: „Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare".

Charles al III-lea a fost încoronat pe 6 mai 2023 ca rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG