Linkuri accesibilitate

Mai multe regiuni din Rusia au fost atacate cu drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă


Atacul ucrainean cu drone a avut loc la o noapte după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra instalaţiilor energetice din Ucraina.
Atacul ucrainean cu drone a avut loc la o noapte după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra instalaţiilor energetice din Ucraina.

Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă, scrie The Guardian.

Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, a declarat sâmbătă dimineaţă că un „atac masiv” asupra unui obiectiv de infrastructură a dus la aprinderea combustibilului.

Guvernatorul regiunii Krasnodar, Vladimir Kondratiev, a spus că apărarea antiaeriană a distrus drone ucrainene în mai multe zone din sudul şi estul Ucrainei.

O dronă a spart geamurile caselor dintr-un sat, dar nu au fost raportate persoane rănite.

Apărarea antiaeriană a distrus şapte drone deasupra regiunii Briansk, la graniţa de nord a Ucrainei, conform guvernatorului Alexander Bogomaz.

În regiunea Belgorod din Rusia, guvernatorul Viaceslav Gladkov a raportat că atacurile ucrainene au lovit două sate, rănind un locuitor şi declanşând un incendiu într-o casă.

Atacul ucrainean a avut loc la o noapte după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra instalaţiilor energetice din Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a folosit 93 de rachete şi peste 200 de drone în atacul de vineri. El a precizat că forţele ucrainene au reuşit să doboare 81 de rachete, inclusiv 11 interceptate cu avioane F-16.

Şase instalaţii energetice au fost avariate în regiunea Liov din vestul Ucrainei, la graniţa cu Polonia, conform oficialilor.

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul a vizat staţii de transformare electrică şi că au fost mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare.

Zelenski a cerut o „reacţie masivă” din partea lumii la aceste atacuri.

„Acesta este planul de ‘pace’ al lui [Vladimir] Putin – să distrugă totul. Aşa vrea el ‘negocieri’ – terorizând milioane de oameni”, a declarat Zelenski. „Este necesară o reacţie puternică din partea lumii: o lovitură masivă – o reacţie masivă.”

Ca răspuns la atacuri, ministrul de externe ucrainean, Andrii Sibiha, a cerut „livrarea urgentă a 20 de sisteme de apărare aeriană Nasams, Hawk sau Iris-T”.

Moscova a descris asaltul său ca fiind represalii pentru utilizarea de către Ucraina a rachetelor Atacms, furnizate de SUA, pentru a ataca un aerodrom militar rus în cursul săptămânii.

Ministerul rus al apărării a declarat că arme de precizie pe distanţă lungă, lansate din aer şi pe mare, precum şi drone, au fost folosite împotriva „instalaţiilor critice din infrastructura de combustibil şi energie a Ucrainei care susţin complexul militar-industrial”.

Rusia susţine că nu vizează infrastructura civilă, dar consideră reţeaua electrică ca fiind un obiectiv militar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG