„Așa cum Putin a spus public, Rusia intenționează să lanseze o altă rachetă experimentală Oreșnik asupra Ucrainei și este posibil ca Rusia să facă acest lucru în zilele următoare”, a spus oficialul.
Rusia intenționează să folosească „această armă pentru a intimida” Ucraina și pe susținătorii săi, dar Oreșnikul „nu schimbă jocul pe câmpul de luptă”, a adăugat reprezentantul NSC.
„Realitatea este că Rusia deține probabil doar o mână de astfel de rachete experimentale, iar această armă poartă un focos mai mic decât alte rachete pe care Rusia le-a lansat în mod regulat asupra Ucrainei”, a spus oficialul american.
Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că în dimineața zilei de 21 noiembrie, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală din regiunea Astrahan spre Dnipro, oraș din Ucraina, capitala raionului Dnipro și a regiunii Dnipropetrovsk, situat pe fluviul Nipru. Fondat în anul 1776 pe locul așezării Novîi Kodak, orașul purta inițial numele Ekaterinoslav.
Publicația ucraineană de știri Ukrainska Pravda a scris pe surse că ocupanții au folosit probabil pentru prima dată racheta balistică intercontinentală RS-26 Rubej.
Oficialii occidentali nu au confirmat relatările presei despre racheta intercontinentală și au declarat că este probabil o rachetă balistică experimentală cu rază medie de acțiune. Un oficial american fără nume a declarat pentru CNN că Rusia are doar câteva astfel de rachete, iar Ucraina a suferit lovituri de la rachete cu focoase mai puternice.
În aceeași zi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că forțele rusești au atacat Dnipro cu noul sistem de rază medie Oreșnic.
Ulterior, specialiștii de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării (HUR) au declarat că lovitura din 21 noiembrie ar fi putut fi efectuată de o „rachetă balistică din sistemul de rachete Kedr”. Potrivit HUR, testarea sa a avut loc în octombrie 2023 și iunie 2024.
Expertul BILD în analiza datelor, Julian Röpcke, a declarat că Rusia a lovit Dnipro pe 21 noiembrie cu o rachetă RS-26 Rubej modificată, care nu avea un focos.
Putin a amenințat public pe 28 noiembrie că va lovi „centrele decizionale” de la Kiev cu rachete Oreșnik, Ulterior, în timpul unei întâlniri cu președintele belarus Alexander Lukașenko, Putin și-a anunțat intenția de a desfășura sisteme Oreșnik în Belarus în a doua jumătate a anului 2025.
Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a declarat că Putin ridică miza și continuă eforturile de intimidare.
Pentagonul a confirmat oficial că Rusia poate folosi din nou racheta balistică cu rază medie Oreșnik împotriva Ucrainei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI