„Forțele de ordine nu au putut să intervină, îmi spuneau că nu au putut să urce pe scări din cauza aglomerației”, descrie prefectul Capitalei, Alin Stoica, situația din mall-uri cu ocazia zilei Copilului. Imaginile de pe mai multe conturi de socializare arată că regulile sanitare nu au fost respectate, iar distanțarea socială a rămas doar un deziderat. Vremea ploioasă a strâns oamenii în mall-uri.
Prefectul Capitalei se declară „dezamăgit” și spune că a discutat cu forțele de ordine, Poliția, dar și cu responsabilii spațiilor comerciale pentru a afla ce s-a întâmplat.
„Mall-urile au obligația de a asigura prezența unui număr maxim de oameni, șapte metri pătrați de persoană, nu era permis accesul mai multor persoane. Organizatorii trebuiau să delimiteze spațiul unde organizau evenimentele, astfel încât să permită doar jumătate din suprafață să fie ocupată, să existe patru mp de persoană. Locurile de joacă la fel trebuiau să funcționeze doar cu jumătate din capacitate și să verifice că însoțitorii copiilor sunt vaccinați sau testați sau au trecut prin boală. Aceste lucruri nu s-au verificat”, a precizat Alin Stoica pentru Europa Liberă.
„S-a lăsat garda jos, ceea ce nu e bine”, constată prefectul, care recunoaște că hazardul a jucat rolul său: într-o singură zi a plouat încontinuu, s-au deschis locurile de joacă, s-au ridicat unele restricții, iar multe mall-uri au organizat evenimente speciale cu ocazia zilei de 1 iunie.
Alin Stoica crede că mesajele legate de relaxarea de 1 iunie au fost percepute puțin greșit de populație.
„Mesajul a fost perceput ca unul de tipul pericolul a trecut și acum putem să ne relaxăm. Așa cred că a fost perceput. Mesajul către populație ar trebui să fie că da, e bună o perioadă de relaxare după perioada de restricții, dar trebuie să fim precauți și măsurile de siguranță aflate în vigoare trebuie respectate”, este opinia prefectului Capitalei exprimată pentru Europa Liberă.
Doctorul Marinescu: „Cine le-a spus că pandemia s-a încheiat?”
Epidemiologul Adrian Marinescu de la Institutul Național „Matei Balș” crede că oamenii au încercat să revină la activitățile pe care le aveau înainte de pandemie.
„Mulți oameni au sentimentul că s-a încheiat pandemia. Întrebarea e cine le-a spus că s-a încheiat, eu nu am auzit vreun specialist în pandemie care să spună lucrul acesta”, afirmă doctorul pentru Europa Liberă.
Medicul explică că „echilibrul în care ne aflăm acum se poate rupe” și că pașii spre relaxare trebuie să fie făcuți cu prudență. Contrar opiniei generale că vaccinarea nu mai are sens în condițiile în care numărul de cazuri a scăzut constant, iar toate județene sunt în scenariul verde, Adrian Marinescu vine cu un alt argument.
„Acum avem nevoie mai mult de vaccinare decât înainte. Dacă ne-am relaxat și există un risc mai mare de interacțiune, cu atât mai mult ar trebui să îmi doresc să mă vaccinez. Pandemia nu s-a încheiat, nu ne dorim o toamnă cu probleme”, este teoria susținută de doctorul epidemiolog.
El reamintește că și anul trecut, în perioada verii, numărul cazurilor a scăzut, iar toamna a debutat cu un val trei extrem de dur. „Nu ar fi mai bine să ne luăm niște măsuri?”, se întreabă retoric medicul. Potrivit acestuia, pandemia nu se va închide ca o ușă „dintr-o dată”.
„Chiar dacă situația e echilibrată în spitale, trebuie să fim în continuare cu arma la picior, nu înseamnă că și tragi, o ai acolo pregătită. Dacă am trecut prin pandemie, uităm totul atât de repede?”, afirmă doctorul Marinescu.
Începe sezonul nunților. „Ce face mirele, stă și îi verifică pe toți pe rând? Pe socrul mare?”
Guvernul a relaxat și condițiile în care se pot organiza nunțile, iar sezonul lor se apropie. Multe evenimente au fost deja amânate de anul trecut, când pandemia a oprit orice petrecere. Soluțiile găsite de specialiști au fost legate de vaccinare sau prezența unui test PCR. Masca nu reprezintă o garanție în cazul evenimentelor private.
„E evident pentru mine că la o nuntă nu se va purta deloc mască. E clar că vor avea masca la ei, în buzunar, dacă sunt verificați. Nu ar fi un lucru rău dacă oamenii sunt vaccinați. Aici am un mare semn de întrebare: cât de ușor se va verifica acest lucru, ce face mirele, stă și îi verifică pe toți pe rând? Ai, nu ai? Când va veni controlul, vor fi unii care vor spune că au uitat certificatul de vaccinare. Mirele ce să spună dacă socrul mare nu e vaccinat? E socrul mare”, afirmă Adrian Marinescu.
Acesta atrage atenția că masca ar putea să fie folosită, spre exemplu, când se merge spre toalete sau când se discută cu persoane de la alte mese, dacă acestea nu sunt vaccinate.
Relaxarea prematură: „buzduganul pentru vaccinare"
A început relaxarea prea devreme deși România nu și-a atins ținta de vaccinare? Până la 1 iunie au fost vaccinate peste 4.3 milioane de persoane cu cel puțin o doză, dar există și persoane care au trecut prin boală. Opinia specialiștilor este că imunizarea s-ar putea să fi ajuns la 40%.
Adrian Marinescu este de părere că s-a mers pe teoria „buzduganului aruncat înainte care să stimuleze vaccinarea”. Autoritățile au menținut ridicarea restricțiilor pentru ca oamenii să vadă ce beneficii pot exista. În practică, soluția nu a dat rezultate dorite, iar numărul persoanelor care primesc prima doză rămâne în jurul a 20.ooo de persoane pe zi.
Concediile ar putea să convingă oamenii să se mai vaccineze, crede doctorul Marinescu, care adaugă că prețul testelor PCR e destul de ridicat.
„Ridicarea restricțiilor ține și de ce se întâmplă în Europa. Ce vom face noi la 1 august, va fi legat de ce face neamțul, francezul sau grecul. Contează vaccinarea, dar și ce fac ceilalți. Ritmul de relaxare poate să fie mai lent”, a conchis doctoral Adrian Marinescu de la Institutul Național Matei Balș.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au anunțat că următoarele măsuri de relaxare vor fi luate la 1 iulie și august, dar în funcție de numărul de persoane vaccinate.
Ținta anunțată de Guvern la începutul anului este ca până în luna septembrie să fie vaccinate 10.4 milioane de persoane cu cel puțin o doză.
Facebook Forum