Linkuri accesibilitate

TVR, cu audiențe infime, 2.200 de angajați și buget 83 milioane de euro, vrea și mai mulți șefi: 90 (nouăzeci)


Posturile Societății Române de Televiziune au audiențe care prind rar topul celor mai urmărite televiziuni din România.
Posturile Societății Române de Televiziune au audiențe care prind rar topul celor mai urmărite televiziuni din România.

Televiziunea Publică anunță că are o nouă organigramă și un nou regulament de funcționare, aprobate deja de Consiliul de Administrație. Cea mai importantă schimbare: apariția a încă 90 de posturi de conducere.

*Notă: La câteva zile după publicarea acestui articol, TVR ne-a transmis un drept la replică în care face câteva precizări utile cu privire la situația posturilor de conducere.

Lăsând la o parte acuzațiile nefondate la adresa Europei Libere, adăugăm în text, cu asterix, acele informații ce se pot dovedi lămuritoare pentru situația de fapt. Ne manifestăm disponibilitatea de a intervieva orice membru al Consiliului de Administrație care dorește să facă precizări privind schimbările din TVR.

Drept la replică TVR.docx

Apariția a 90 de posturi de conducere și implicit, reorganizarea în acest fel a TVR ar putea avea probleme legislative, susține singurul membru al Consiliului de Administrație care nu a votat proiectul, Luminița Iordănescu.

Aceasta pentru că înființarea de noi posturi de conducere, este interzisă de așa-zisa „lege a austerității” – votată de majoritatea PSD-PNL care susține guvernul Ciolacu toamna aceasta. Premierul și ministrul de Finanțe încearcă astfel să stopeze risipa de bani din instituțiile publice.

Pentru ca cele 90 de posturi de șefi să poată fi înființate, ar fi nevoie de girul Guvernului, care să facă o excepție de la „legea austerității” pentru TVR.

Executivul nu a formulat încă un punct de vedere pe acest subiect.

Televiziunea Română (TVR), deținută de Societatea Română de Televiziune (SRTv), funcționează cu fonduri de la bugetul de stat.

Pentru 2024, Guvernul a stabilit un buget de 415 milioane de lei, adică 83,5 milioane de euro. Cumulat, audiențele celor trei posturi naționale de televiziune al SRTv au fost, în 2022, în medie, de 65.000 de telespectatori pe zi.

Proiectul privind reorganizarea SRTv a trecut cu nouă voturi pentru, două abțineri și un singur vot împotrivă.

Societarea Română de Televiziune spune că așteptările publicului și obligațiile legale stau la baza acestei reorganizări de personal.

„Reorganizarea Televiziunii Române este un act de responsabilitate, un demers care urmărește exclusiv interesul publicului, prin crearea unui cadru propice dezvoltării instituției și, implicit, creșterii relevanței TVR în spațiul media”, spune, în comunicat, Dan-Cristian Turturică, Președinte-Director General al SRTv.

Acesta numește noua structură „mai suplă și mai bine adaptată erei digitale” și spune că își propune „eficientizarea fluxului de lucru, creșterea performanţei prin reaşezarea structurilor, alocarea responsabilă a resurselor, cheltuirea judicioasă a banului public și punerea în valoare a celei mai importante componente a sa – oamenii.”

Dan Turturică, președintele-director general al TVR.
Dan Turturică, președintele-director general al TVR.

Reorganizarea nu va duce la concedieri, ci la crearea unui nou sistem de „relații între structuri şi între oameni”, spune Dan Turturică.

Noua organigramă și noul Regulament de Ordine și Funcționare (ROF) ar urma să intre în vigoare în termen de 90 de zile, adică în martie 2024.

Ca să înțelegem noua organigramă trebuie mai întâi explicat modul în care funcționează, din 2012, televiziunea publică.

Revoluția din 2012: concedieri și desființarea posturilor de conducere

În 2012, pe când președinte era Claudiu Săftoiu, Televiziunea Română a trecut printr-un amplu proces de restructurare.

Pentru că avea mari probleme financiare, SRTv a obținut o reeșalonare a datoriilor (620 de milioane de lei la finele anului 2012) cu condiția unei reforme profunde care să ducă la scăderea semificativă a cheltuielilor.

Atunci au fost desființate canalale TVR Info și TVR Cultural și au fost concediați aproape 1.000 de oameni. Pachetul de măsuri a inclus și desființarea posturilor de conducere.

Structurile TVR urmau să fie conduse de personal din TVR, cu mandat de coordonator.

Așa funcționează și în prezent. Salarizarea personalului cu atribuții de coordonator se făce cu o indemnizație de conducere adăugată salariului de pe postul executiv.

*Potrivit informațiilor trasmise de TVR această indemnizație variază între 1000 și 3000 de lei.

„Numirea se face direct de președinte/director general, fără concurs, pe o durată limitată”, explică Luminița Iordănescu, membru al Consiliului de Adinistrație al TVR din partea salariaților.

Pe lista „managerilor” actuali ai TVR, toți cu statul de coordonator cu atribuții, sunt 78 de persoane.

Manageri TVR la 15 decembrie 2023.

Revoluția lui 2023, aproape 90 de posturi de conducere

Modificările de organizare de la TVR sunt cerute de Curtea de Conturi de ani de zile. Instituția a sesizat problema lipsei de management asumat.

„Legea austerității” a guvernului Ciolacu, din 26 octombrie 2023, care prevede că până la sfârșitul anului, toate instituțiile bugetare trebuie să-și modifice modul de organizare, pentru a face economii, a adăugat și ea presiune pentru modificarea structurii TVR.

În acest context, pe 14 decembrie, Consiliul de Administrație (CA) al SRTv a aprobat o nouă organigramă și un nou Regulament de Ordine și Funcționare.

Din CA al SRTV fac parte:

  • Dan Cristian Turturică (din partea Guvernului României)Christel Ţopescu (din partea Preşedinţiei României)
  • Mihai Firică (din partea PNL)
  • Radu Carp (din partea PNL)
  • Georgică Severin
  • Elena Anca Dindirică (din partea PSD)
  • Lucian Ghimişi (din partea PSD)
  • Valentin-Andrei Enescu (din partea USR)
  • Dorothea Ionescu (din partea AUR)
  • Anderco Aliz-Timea (din partea UDMR)
  • Borislav Velimirovici (din partea Minorităţilor Naţionale)
  • Dietlinde Dinesz - reprezentant al salariaţilor SRTv
  • Gabriela-Luminiţa Iordănescu, reprezentant al salariaţilor SRTv

Singura care a votat împotrivă a fost Luminița Iordănescu. S-au abținut de la vot Christel Ungar și Dorothea Ionescu, iar de la ședință a lipsit Georgică Severin.

Europa Liberă a intrat în posesia celor două documente și le-a analizat.

Prin noile documente aprobate de CA, dincolo de modificările de structuri și subordonări, vor fi înființate aproape 90 de noi posturi de conducere. Acestea nu mai existau în organigramă din 2012:

  • 10 directori de direcții și departamente;
  • 29 de redactori șefi;
  • 8 producători executivi (vor conduce cele 8 canale ale TVR;
  • 39 de șefi de departamente.
Noua organigramă ar urma să intre în vigoare în martie 2024.
Noua organigramă ar urma să intre în vigoare în martie 2024.

*În dreptul la replică transmis Europei Libere în data de 18 decembrie, reprezentanții TVR ne spun că cele 90 de posturi nu sunt de fapt nou înființate, ci că ar fi vorba de aceleposturi desființate de fostul Președinte/Director General, Claudiu Săftoiu, în 2012.

TVR admite însă că 11 ani, instituția a funcționat cu o organigramă restrânsă.

„În anul 2015, urmare a unei decizii judecătorești definitive și irevocabile într-un proces de Dreptul Muncii, TVR a fost obligată să înființeze UN SINGUR POST de conducere: „Director Direcția Editorială”. În concluzie, la data aprobării noii structuri organizatorice (14.12.2023) - respectiv organigrama analizată în articolul menționat - în SRTv exista UN SINGUR POST de conducere”.

TVR spune, practic, în dreptul la replică transmis, că a funcționat timp de 11 ani cu un singur post de conducere, în baza unei hotărâri judecătorești, dar după articolul Europei Libere care vorbește de cele 90 de posturi noi, notează că: „Organigrama publicată în cuprinsul articolului și prezentată ca fiind „noua organigramă” este, de fapt, vechea schemă organizațională a SRTv (organigramă)”. Adică organigrama de dinainte de reorganizarea hotărâtă de Claudiu Săftoiu.

Luminița Iordănescu, membru CA din partea salariaților, a explicat pentru Europa Liberă de ce, din punctul său de vedere, noile decizii ale administrației nu vor putea intra niciodată în vigoare.

„Legea 296 pe 2023 spune foarte clar că nu se pot înființa posturi noi până la 1 iulie 2024. Doar cu Memorandum către Guvern și Guvernul, în ședință de guvern, trebuie să aprobe. Eu nu cred că Guvernul actual își va asuma să dea 100 de posturi noi de conducere la TVR – sau câte sunt – și încă vreo nu știu câte la radio și încă nu știu câte la Agerpres. Se deschide Cutia Pandorei și vin și alții și cer derogări înainte de termenul stabilit prin lege”, spune Luminița Iordănescu.

În opinia sa, noua organizare nu va avea cum să intre în vigoare în termen de 90 de zile. Luminița Iordănescu crede că va fi și o problemă financiară legată de noile posturi.

„În acest moment cam 80% din alocarea bugetară se duce pe salarii. Dacă creezi posturi noi, procentul va crește. Din ce mai faci producție?”, se întreabă Luminița Iordănescu.

În Consiliul de Administrație, la ședința în care s-a votat noua organigramă, nu s-a prezentat o situație cu impactul bugetar pe care îl vor avea noile posturi.

TVR, buget de 415 milioane de lei (83 de milioane de euro) și audiență care tinde spre zero în 2023

„TVR își dorește să devină televiziunea de referință a românilor, un spațiu vital de dezbatere publică, deschis și accesibil tuturor opiniilor și orientărilor din societate”, scrie în documentul strategic atașat propunerii de buget pentru SRTv, pentru 2024.

TVR are alocate 436 milioane de lei (87,7 milioane de euro) în proiectul de anul viitor. Cu peste 4 milioane de euro mai mult decât în 2023.

În aceeași expunere de motive sunt menționate canalele televiziunii publice, unele emisiuni considerate de succes și sunt detaliate proiectele editoriale ale fiecărui post în parte.

Nicio vorbă despre audiențe.

În noiembrie 2023, conform Paginademedia, în clasamentul audienței la nivel național, TVR 1 este pe locul 15, cu un număr mediu de telespectatori pe zi de doar 41.000, sub canale tematice ca DIVA (49.000 de telespectatori), Happy Chanel (102.000 de telespectatori) sau Pro Cinema (58.000 de telespectatori).

Cea mai vizionată televiziune, în 2023, a fost postul comercial ProTV, cu 646.000 de telespectatori pe zi, la nivel național.

TVR 2 este pe locul 22, cu o medie de 24.000 de telespectatori, sub Minimax (25.000) sau Nickelodeon (24.000).

TVR 3, cel care reunește emisiile studiourilor regionale, se afla pe locul 43, cu o medie de 10.000 de telespectatori.

Cele cinci canale regionale cu emisie proprie ale TVR nu sunt auditate.

În termeni de rating niciunul dintre canalele publice nu trece de 0,2%.

„TVR are puterea de a-și îndeplini rolul în societate, însă dinamica evoluției mass-media impune o reformare și o adaptare a serviciului public de televiziune. Este un pas firesc și obligatoriu pentru ca SRTv să continue să își îndeplinească misiunea publică în acord cu standardele actuale, cu aşteptările românilor şi cu provocările pe care le prezintă un context global din ce în ce mai turbulent”, spune Dan Turturică, actualul președinte-director general al TVR.

În 2022, TVR a avut venituri de 502 milioane de lei și cheltuieli de aproape 498 de milioane, adică aproximativ 100 de milioane de euro.

A înregistrat profit, dar figura cu datorii de 112,5 milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Cea mai mare parte a datoriei SRTV este către Societatea Română de Radiocomunicații – 61 de milioane de lei (12,3 milioane de euro)

Pe 2 noiembrie, TVR a primit bani din fondul de rezervă, 42,79 milioane lei (8,6 milioane de euro) pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare.

TVR are, în prezent, aproape 2.200 de angajați.

Am solicitat conducerii Televiziunii Române mai multe informații legate de procesul de reorganizare.

„Termenul acordat pentru obţinerea informaţiilor de la structurile SRTv şi furnizarea acestora este prea scurt pentru formularea unui răspuns complet.

Vă vom răspunde la solicitare în termenul prevăzut de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public”, a fost răspunsul primit.

Vom publica acest răspuns imediat după ce îl vom primi.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG