Linkuri accesibilitate

Reportaj într-un spital Covid din Teleorman.”Ne-a omorât virusul ăsta! Cine nu crede în el, vai de mama lui”.


Pacienții spitalului COVID din Roșiorii de Vede, Teleorman, au un singur ventilator la dispoziție.
Pacienții spitalului COVID din Roșiorii de Vede, Teleorman, au un singur ventilator la dispoziție.

Am stat două zile într-unul din spitalele COVID care în acest moment are toate paturile ATI ocupate, Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, Teleorman. Mărturiile pacienților care abia mai respiră sunt de-a dreptul cutremurătoare. Printre lacrimi, ei ne roagă să avem grijă de noi și mulțumesc medicilor pentru că i-au ajutat.

Îmi tremură picioarele și nu mai pot sta pe picioare", descrie un pacient felul în care se simte, în timp ce primește oxigen.

În mod normal, saturația de oxigen trebuie să fie de minimum 95%. Din cauza virusului, plămânii acestui pacient primesc numai 72% oxigen.

La Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede situația este de-a dreptul sumbră. Pentru toți pacienții internați de COVID-19 există un singur medic infecționist și un anestezist pentru intubare. Acesta din urmă ar fi trebuit să se pensioneze de mult timp, dar a rămas să ajute pacienții.

Timp de două zile, am însoțit echipa de medici și asistente a spitalului teleormănean. Acești oameni încearcă zi de zi cu resurse limitate să salveze viețile pacienților.

Spitalul are doar 200 de paturi, dintre care 12 pentru terapie intensivă. De câteva săptămâni nu mai au niciun loc liber, nici la ATI, nici în saloane, iar, din păcate, un loc se eliberează numai atunci când moare cineva, în timp ce afară cazurile se înmulțesc de la o zi la alta.

Ne-a omorât virusul ăsta. Cine nu crede în el, vai de mama lui. Te îngenunche. Sunt niște tâmpiți ăia care nu cred, niște cretini. Nu știu cum să le spun la ăia care nu cred. Sunt niște inculți, nu știu. N-am cuvinte. Ne-a îngenuncheat. Oameni mari ne-a pus în genunchi. E greu, mai am puțin și fac trei săptămâni aici. Am văzut iadul pe pământ. Mai rău ca în iad cred că este", este mesajul pe care un pacient vrea să îl transmită celor de afară.

Nu poți să respiri, e groaznic! Am stat o săptămână cu mască de oxigen. E greu, e foarte greu! (...) Mulțumită acestor oameni, acestor medici, asistente, a tot sistemul de aici. Niște oameni minunați care au grijă de noi, că dacă nu eram dumnealor eram terminați" , completează bărbatul, vizibil emoționat.

Monika Petrova este numele medicului care zi de zi are grijă de pacienții infectați cu coronavirus care ajung în acest spital. Ea este din Bulgaria, a studiat medicina la Craiova, după care a decis să rămână în România. Așa a ajuns la Roșiorii de Vede și astăzi este unul din medicii din prima linie a luptei cu coronavirusul din acest mic spital de provincie.

Acum, în ultimul timp, chiar sunt mai multe cazuri grave. Ce se întâmplă și la noi pe secție, pacienții au venit mai târziu, au stat acasă cu simptome mai mult timp, o săptămână, zece zile. Pe parcurs s-au agravat și au ajuns, din păcate, la noi deja în formă severă", ne descrie ea situația din spital.

Familia medicilor din prima linie este la fel de grea încercată în această perioadă de pandemie.

Toată familia mea a fost foarte speriată, inclusiv și eu, personal, recunosc. A fost foarte greu și pentru ei, și pentru mine că nu știam despre ce e vorba, ce ne așteaptă. Părinții au fost stresați. Ținem legătura în fiecare zi. Vorbim la telefon, ne vedem. Noroc cu internetul acum. E greu pentru ei că știu că intru în fiecare zi la pacienți cu Covid și există risc, bineînțeles, pentru noi toți, ca personal medical. Dar eu deja m-am obișnuit cu situația, ne facem treaba, avem grijă să nu ne infectăm și sperăm să fie bine", ne spune medicul Monika Petrova.

Pe secția de terapie intensivă ajung pacienții cel mai greu încercați de acest virus. Aici, un bărbat ne roagă, cu ultimele puteri, să avem grijă de noi și să găsim cât mai repede un vaccin.

Vaccinul ne trebuie. Că în rest suntem întreținuți destul de bine aici. Avem tot ce ne trebuie, mâncare bună. Dar degeaba dacă n-avem ce ne poate oferi...Ne spune că ne dă, ne dă, ne dă și banii îi bagă în alte prostii. Să aibă grijă de tineret!. Sunt condiții bune, dar trebuie bani pentru vaccinuri de toate felurile, că astea vor salva omenirea", ne spune pacientul în timp ce primește oxigen.

Până acum, peste 6.000 de români au murit din cauza virusului. România este a doua țară din Europa la mortalitatea Covid-19, după Cehia. Doar în timpul realizării acestui reportaj, la spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, două persoane au murit din cauza Covid19.

România, în prag de scenariu roșu săptămâna aceasta

România a înregistrat miercuri cea mai neagră zi de la începutul pandemiei de coronavirus: 5.343 de cazuri noi și 107 decese. Printre decese, a fost înregistrat și cel al unui bebeluș de 4 luni, internat la Sibiu cu mai multe comorbidități accentuate.

Patru județe și Capitala au depășit indicele de infectare de 3: Alba, Harghita, Sălaj, Timiș iar Clujul pe cel de 4. Miercuri, 861 de pacienți erau internați la terapie intensivă.

Rata de reproducere - R - adică numărul mediu de infecții produse de o singură persoană bolnavă, este în România de 1,17. Tot ceea ce trece de 1 înseamnă un risc major în evoluția pandemiei, care cu greu mai poate fi stabilizată. Este factorul la care se raportează toate țările și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a estima gravitatea și evoluția pandemiei de Covid.

România ocupă locul doi în Europa la rata mortalității cu un indice de 5, potrivit ECDC.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, vestit pentru predicțiile sale confirmate cu precizie spune că România ar putea ajunge la sfârșitul acestei săptămâni la 6.000 de cazuri noi de coronavirus, cu o incidență de 3 la mie, pragul scenariului roșu, dacă evoluția epidemiei continuă în același ritm.

Miercuri, rata de pozitivare (numărul de cazuri noi raportate la numărul de testări) era de 14,51% (5.343 cazuri la 36.815 teste), o rată de pozitivare care nu pune probleme fiind cea de 3%.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori (sau incidența cumulată a cazurilor la nivel județean) în ultimele 14 zile la mia de locuitori era miercuri în Teleorman de 2,11.

Roșiori de Vede, municipiu în județul Teleorman avea în urmă cu două săptămâni o incidență de peste 3.

XS
SM
MD
LG