Linkuri accesibilitate

Rusia. Peste 400 de persoane reținute la evenimentele în memoria lui Navalnîi. Peste 150 au fost condamnate deja


Oamenii se adună la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice, Monumentul Piatra Solovețki, pentru a comemora moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnî, în Sankt Petersburg, Rusia, 16 februarie 2024.
Oamenii se adună la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice, Monumentul Piatra Solovețki, pentru a comemora moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnî, în Sankt Petersburg, Rusia, 16 februarie 2024.

Peste 400 de oameni au fost reținuți în 32 de orașe din Rusia, până duminică seară, la evenimente organizate pentru comemorarea opozantului rus Alexei Navalnîi, cel mai redutabil opozant al președintelui Vladimir Putin. De asemenea, peste 150 dintre aceștia au fost condamnați.

Cele peste 400 de persoane au fost reținute de vineri după-amiază până duminică seară, potrivit grupului de apărare a drepturilor OVD-Info, care precizează că rușii continuau să se adune și să depună flori.

Oamenii au început să se adune în zeci de orașe de pe întreg teritoriul Rusiei după moartea lui Alexei Navalnîi, cel mai redutabil opozant al președintelui Vladimir Putin.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a căzut inconștient și a murit vineri după o plimbare în colonia penală arctică „Lupul polar”, unde își ispășea o pedeapsă cumulată de trei decenii de închisoare, a anunțat serviciul penitenciar.

Acesta a fost cel mai mare val de arestări la evenimente politice din Rusia de după septembrie 2022, când peste 1.300 de persoane au fost arestate la demonstrații împotriva unei „mobilizări parțiale” a rezerviștilor pentru războiul dus de Vladimir Putin în Ucraina, care a început în februarie 2022.

OVD-Info, un grup care raportează cu privire la libertatea de întrunire în Rusia, a declarat că cel mai mare număr de arestări a avut loc în Sankt Petersburg și Moscova, unde sprijinul pentru Navalnîi a fost în mod tradițional puternic.

Trei polițiști rețin o femeie la o adunare din Moscova în memoria lui Alexei Navalnîi pe 17 februarie 2024.
Trei polițiști rețin o femeie la o adunare din Moscova în memoria lui Alexei Navalnîi pe 17 februarie 2024.

Între timp, în weekend, justiţia rusă a condamnat la închisoare 154 de persoane arestate în timpul omagiilor aduse opozantului Alexei Navalnîi în Sankt Petersburg.

Oamenii au primit sentințe de până la 14 zile de închisoare pentru încălcarea legislaţiei stricte care reglementează manifestaţiile.

Deciziile au fost făcute publice de serviciul de presă al instanţelor din acest oraş, al doilea ca mărime din Rusia.

Agențiile de știri de stat, care se află sub controlul deplin al Kremlinului, nu au menționat nimic despre aceste evenimente.

Iulia Navalnîi se va întâlni cu miniștrii de Externe ai UE

Iulia Navalnîi, văduva opozantului rus, va vizita luni Bruxellesul pentru a se întâlni cu miniștrii de externe ai UE, a anunțat șeful diplomației, Josep Borrell.

„Miniștrii UE vor trimite un mesaj puternic de susținere a luptătorilor pentru libertate din Rusia și vor onora memoria lui Alexei”, a scris Borrell, într-un mesaj postat pe Twitter.

Iulia Navalnîi, care trăiește acum în afara Rusiei, s-a întâlnit cu liderii occidentali în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

Știre scrisă cu sprijinul RFE/RL, News.ro și Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG