Linkuri accesibilitate

Reprezentanții Electrolux: Suntem în continuare deschiși să comunicăm cu liderii de sindicat


Aproximativ 400 de angajați din cei circa 900 ai fabricii Electrolux din Satu Mare sunt în a șasea săptămână de grevă

În contextul în care circa 400 de angajați ai fabricii de aragazuri din Satu Mare a Electrolux au intrat în a șasea săptămână de grevă, reprezentanții companiei au menționat, contactați de Europa Liberă, că vor discuta în continuare cu liderii de sindicat pentru a se soluționa acest conflict.

„Suntem în continuare deschiși să comunicăm cu liderii de sindicat, astfel încât să putem ajunge împreună la un acord final. Dialogul constructiv este cu siguranță soluția pentru a încheia acest conflict de muncă și am dori să subliniem faptul că îi așteptăm pe toți angajații noștri să își reia activitatea”, au transmis reprezentanții locali ai producătorului suedez Electrolux.

Compania a mai precizat că își desfășoară activitatea în „industria foarte competitivă a produselor electrocasnice” de aceea trebuie să asigure profitabilitatea operațiunilor derulate de fabricile grupului „pentru a avea un business sustenabil și pentru a putea oferi locuri de muncă sigure și atractive” pentru angajați.

„Fabrica funcționează zilnic, dar cu o capacitate de producție mai mică. Pentru a asigura aprovizionarea produselor noastre, ajustăm și adaptăm planurile de producție în consecință”, au mai menționat reprezentanții companiei.

Cu toate acestea, pe lângă faptul că greva a ajuns la cea de-a șasea săptămână, începând de luni, trei angajați ai companiei au intrat în greva foamei.

Oferta salarială a patronatului însemna o creștere de 5% a salariului de bază, la care se adăuga un bonus de prezență și agigurare medicală privată, ceea ce ar fi reprezentat pentru salariații din producție, o creștere cu 11% a salariului de bază brut.

Totuși, sindicatul Samus Electrolux, afiliat la Cartel Alfa, a fost nemulțumit de această propunere mai ales din cauza discrepanțelor între salariul mediu al muncitorilor și cel al personalului TESA (tehnic, economic și administrativ). Potrivit liderlui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, salariul brut, pentru muncitori, era în medie de 3.100 de lei, iar pentru ceilalți media era în jur de 7.000 de lei. În aceste condiții, sindicatul a cerut ca valoarea de creștere să fie o sumă fixă – 350 de lei – și nu un procent, care i-ar fi avantajat tot pe cei cu salarii mari.

Potrivit lui Bogdan Hossu, un muncitor câștigă circa 1.700 de lei lunar, mult sub standardele de trai decent, iar prin măririle propuse de sindicat s-ar fi ajuns la circa 2.200 de lei lunar.

Un adult ar avea nevoie de 2.552 de lei pe lună pentru un trai decent, în timp ce pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, din mediul urban, are nevoie de 6.762 de lei lunar, arată un studiu realizat de Syndex, Institutul de Cercetarea a Calității Vieții și Fundația Friedrich Erbert Shiftung care au cercetat la nivel național valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent (calculat la nivelul lunii septembrie 2018).

După numărul de angajați, România este, în cadrul Electrolux, a treia țară ca mărime din Europa de Est, după Polonia (cu 5.539 de angajați în 2018) și Ungaria (cu 2.692 de angajați în 2018). Reprezentanții companiei au refuzat însă să precizeze cu cât este plătit un muncitor din Ungaria și din Polonia, menționând că sunt entități separate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG