Linkuri accesibilitate

Angajații de la Electrolux Satu Mare au intrat în a șasea săptămână de grevă


Protestatari
Protestatari

Aproximativ 400 de angajați ai fabricii de aragazuri și plite încastrabile din Satu Mare a producătorului suedez Electrolux au intrat în a șasea săptămână de grevă, după ce nu au reușit să ajungă la un acord cu conducerea companiei referitor la nivelul de salarizare.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat, pentru Europa Liberă, că sindicatul Samus-Electrolux, afiliat confederației, a început în luna noiembrie a anului trecut negocierile legate de creșterea salarială, însă până la finalul lunii ianuarie nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu patronatul.

Aceasta este cea mai lungă grevă din istoria Electrolux, care a mai avut în urmă cu câțiva ani o grevă care a durat trei săptămâni și jumătate și s-a soldat cu aplanarea conflictului.

Acum însă situația devine cu atât mai complicată cu cât trei angajați ai companiei au intrat în greva foamei.

Nemulțumirea vine din faptul că patronatul a propus o creștere salarială de 5% pentru toți angajații, la care se adăugau servicii medicale complementare în valoare de 40-50 de lei de persoană și o bonificație – ceea ce ar fi reprezentat o creștere de 11% a fondului de salarii.

Liderul Cartel Alfa atrage însă atenția că sindicatul Samus a fost nemulțumit de această propunere din cauza „discrepanței mari dintre salariul mediu al muncitorilor și cel al personalului TESA (tehnic, economic și administrativ) – în sensul în care la salariul brut, la muncitori, era în medie de 3.100 de lei, iar la ceilalți media era în jur de 7.000 de lei. De aceea, au cerut ca valoarea de creștere să se dea în sumă fixă”.

Raportat la salariul net, un muncitor câștigă circa 1.700 de lei lunar, sumă care este mult sub standardele de trai decent, mai atrage atenția Bogdan Hossu. Ei au calculat că o creștere de 5% înseamnă un plus la salariu de aproximativ 80-90 de lei, iar pentru salariile mai mari din companie, creșterea, fiind procentuală și nu fixă, ar fi fost semnificativ mai mare.

Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Practic, sindicatul cere pentru muncitori o creștere de 2 lei pe oră, adică 350 de lei. În plus, sindicatul ar mai fi propus renunțarea la serviciul medical privat și introducerea acelei cheltuieli în fondul de salarii propriu-zis.

Echipa de management a Electrolux România, preciza pe 20 martie, că propunerea patronatului către liderii de sindicat însemna o creștere a salariului brut de bază pentru angajații din producție de 11%, dar „răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție”.

Conducerea a mai precizat că vor continua negocierile cu liderii sindicatului.

Potrivit lui Bogdan Hossu, în fabrica Electrolux de la Satu Mare sunt circa 600 de muncitori și 150 de persoane reprezintă personalul TESA.

„Ultima întâlnire a fost săptămâna trecută, iar patronatul a spus că mai cere un timing de 2-3 zile pentru a face o altă propunere. Vă mărturisesc că același lucru l-au făcut și cu 2-3 zile mai înainte și propunerea lor (a patronatului, n.r.) a fost că rămân la aceeași variantă ca mai înainte. Acum, așteptăm să vedem noua reconsiderare a angajatorului”, ne-a explicat liderul cartel Alfa.

Mai mult, sute de muncitori au depus cereri la ITM pentru că nu au primit tichete de masă pentru luna februarie, cu toate că greva a început abia în luna martie.

Atunci, reprezentanții companiei au precizat că tichetele de masă în valoare de 315 lei pe lună fac parte din pachetul de beneficii oferit angajaților pe baza contractului colectiv de muncă.

„Având în vedere faptul că, până în prezent, nu am ajuns la un acord cu liderii sindicali pentru a reînnoi contractul colectiv de muncă, tichetele de masă pot fi oferite angajaților noștri doar prin semnarea unor acte adiționale la contractele individuale de muncă. În acest mod am procedat cu majoritatea angajaților noștri, mai puțin cu cei aflați în grevă. Întrucât angajații care se află în grevă au contractele de muncă suspendate, nu există un temei legal pentru a semna actele adiționale la contract. De îndată ce se va încheia perioada de suspendare a contractelor prin atingerea unui acord și va fi semnat un act adițional privind tichetele de masă, toți angajații vor primi tichetele de masă, inclusiv cele pentru luna februarie 2019”, precizau, la finalul lunii martie, într-un comunicat de presă reprezentanții companiei Electrolux.

În încercarea de a obține majorarea salarială dorită, sindicaliștii din România au primit susținere de la Confederația Sindicală Internațională și de la Confederația Europeană a Sindicatelor care au trimis o scrisoare comună președintelui grupului Electrolux, Jonas Samuelson.

Până la rezolvarea acestei situații, sindicaliștii afiliați Cartel Afla încearcă să îi sprijine pe greviști, dar și pe familiile acestora, mai ales că „în două săptămâni intrăm în perioada Sărbătorilor de Paște care reprezintă o presiune suplimentară datorită cheltuielilor”, mai atrage atenția Bogdan Hossu.

Potrivit datelor Electrolux, în prezent, sunt 912 angajați în fabrica din Satu Mare. Lor li se mai adaugă personalul și care se ocupă de vânzări.

După numărul de angajați, România este, în cadrul Electrolux, a treia țară ca mărime din Europa de Est, după Polonia (cu 5.539 de angajați în 2018) și Ungaria (cu 2.692 de angajați în 2018).

XS
SM
MD
LG