Linkuri accesibilitate

Iohannis anunță restricții: masca obligatorie, carantină nocturnă pentru nevaccinați, certificat verde


Președintele Klaus Iohannis a chemat la Cotroceni principalii responsabili în gestionarea pandemiei.
Președintele Klaus Iohannis a chemat la Cotroceni principalii responsabili în gestionarea pandemiei.

Masca va fi obligatorie de luni, vacanța pentru ciclul primar se extinde și la cel gimnazial și liceu, se instituie carantină nocturnă pentru nevaccinați, care în timpul zilei vor avea o seamă de restricții, inexistente pentru cei vaccinați.

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la vaccinare, ca singura soluție care ne va ajuta „să scăpăm de pandemie”.

Șeful statului a făcut o evaluare a situației în care se află România, prin comparație cu Vestul în care vaccinarea a ajuns la procente de 70%-80%.

„Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Știu că sunt mulți care vă spun că nu e așa. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanșat o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic”, a spus șeful statului după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul demis Florin Cîțu și responsabilii în combaterea pandemiei.

„Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca societate, scăpam odată de această pandemie”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

„Până atunci, până când vă convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili”, a motivat Klaus Iohannis.

Președintele a creionat în linii mari măsurile care vor fi luate de autorități și a căror aplicare va începe de luni, 25 octombrie.

Vacanță pentru toți elevii. Masca obligatorie

Începânde luni, toate școlile intră în vacanță, nu doar cele din ciclul primar.

„Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară”, a anunțat șeful statului.

Începând de luni, masca devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și la exterior.

„Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: și în interior, și în exterior, și la școală - unde se mai ține -, și în târguri, și la cinematograf. Și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni”, a spus Klaus Iohannis.

Guvernul va hotărî cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare, după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili care vor fi restricțiile și le vor transpune în limbaj juridic.

Astfel, va fi restricționată circulația noaptea, excepţie făcând cei vaccinați și cei a căror activitate profesională este justificată cu legitimația de serviciu.

În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis numai cu certificatul verde.

„Cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie”, a încheiat șeful statului.

***

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri, la Cotroceni pe premierul demis Florin Cîțu și pe responsabilii guvernamentali care administrează combaterea pandemiei de Covid pentru a găsi soluții la criza sanitară în care se află România.

La întâlnire au mai participat: ministrul sănătății Attila Cseke, ministrul de interne Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, directoarea Centrului Național de Supaveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Marți, România a înregistrat cea mai neagră zi a pandemiei de Covid, cu aproape 19.000 de cazuri noi și 574 de decese, adică unul la fiecare două minute și jumătate.

Într-o declarație făcută luni, președintele a deplâns lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și a cerut impunerea de restricții, „oricât de nepopulare ar părea”.

„Campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent. Pregătirile au fost deficitare. Acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această cumpănă. Cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit până acum”, a spus șeful statului.

Tocmai de aceea, a spus el, „sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă, fie că vorbim de certificatul verde, fie alte măsuri care să reducă mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și aplica, indiferent cât de nepopulare ar părea.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG