Principalele știri ale zilei, pe scurt:
- România se afla aseară pe locul 2 în Europa la numărul de decese zilnice cauzate de Covid. 10.000 de români sunt încă internați în spital, 1.000 în stare gravă, în timp ce numărul de cazuri noi a ajuns la 11.000 pe zi.
- Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Cîțu va fi votată marți, 5 octombrie, în Parlament.
- Doi generali americani au declarat că au recomandat menținerea a 2.500 de soldați în Afganistan, înainte de retragerea totală din august. Biden spune că nu își amintește de acest sfat.
Unul dintre cei zece europeni care au murit ieri de Covid a fost român. Rata deceselor este cel mai îngrijorător indicator al tabloului pandemic autohton, în contextul în care România are una dintre cele mai mari creșteri de noi cazuri zilnice (raportat la populație) din lume.
11.000 de infectări noi a raportat ieri Grupul de Comunicare Strategică pentru ultimele 24 de ore. Peste 200 de persoane au murit de luni până marți, iar cifrele din spitale, în special de la secțiile de terapie intensivă, prevestesc realitatea dură care urmează: avem 10.000 de internați, peste 1.000 în stare gravă.
Autoritățile au tăiat ieri panglica campaniei de vaccinare cu doza III într-o încercare tardivă de a cârpi o corabie găurită în prea multe locuri.
Dinspre spitale vin apeluri disperate către populație pentru a se vaccina, în timp ce la unele televiziuni de știri se vorbește despre „dictatura” certificatelor Covid.
Pe Facebook, postările despre boală, infecție și moarte sunt tratate de mulți utilizatori cu 🤣.
Guvernul României își trăiește propriile zile de terapie intensivă. Parlamentul a stabilit pentru marți, 5 octombrie, dezbaterea și votul moțiunii de cenzură depusă de PSD.
Decizia a fost luată la câteva ore după ce Curtea Constituțională a stabilit că a existat un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament pe tema moțiunii depuse de USR PLUS & AUR, însă a decis că aceasta își poate urma parcursul legislativ.
PSD a reacționat încă de când știrea era „pe surse” și a depus propria moțiune.
Premierul Cîțu a fugit ieri de jurnaliști în timpul unui tir justificat de întrebări, despre posibilele alianțe ale PNL în contextul moțiunii. O explicație a venit mai târziu de la Guvern: „răspunsurile sale nu mai erau de interes pentru jurnaliști”.
Amnezia dlui Biden
Într-o audiere în fața Congresului, doi generali americani au declarat că i-au recomandat președintelui Joe Biden să mențină 2.500 de soldați în Afganistan chiar și după retragerea totală a trupelor din luna august.
Mărturiile generalilor Mark Milley și Frank McKenzie în fața Congresului contrazic răspunsul președintelui Joe Biden, care a spus că nu își amintește despre un asemenea sfat.
Imediat după retragerea militarilor americani din Afganistan, țara a fost cucerită de talibani, care și-au impus propriul guvern și propriile reguli. Un reportaj video despre pedepsele aplicate de talibani unor presupuși răufăcători aduce aminte de ce se întâmpla înainte de 2001.
De la București, UE transmite un mesaj Rusiei pe fondul creșterii prețului gazelor din ultima perioadă. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că speră ca Rusia să urmeze exemplul Norvegiei și să sporească livrările.
Îndemnul vine în contextul în care gigantul Gazprom este acuzat că a speculat momentul creșterii cererii de gaze și a redus tranzitul prin conductele care tranzitează Ucraina.
Alte știri internaționale
- Coreea de Nord susține că a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică numită Hwasong-8. Mass-media de stat a declarat că noua rachetă este una dintre „cele mai importante” arme prevăzute în planul său de dezvoltare militară de cinci ani.
- Poliția din Moscova a blocat intrarea în clădirea care găzduiește serviciul juridic al Partidului Comunist, unde avocații se pregăteau să depună un proces împotriva rezultatelor votului electronic la distanță la alegerile generale organizate la începutul acestei luni, care au fost câștigate partidul de guvernământ susținut de Kremlin.
- Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, nominalizat în luna aprilie a acestui an de președintele american Joe Biden pentru funcția de ambasador al SUA la Uniunea Europeană, a fost audiat marți în Senatul american.
Și o știre pentru anti-vaxxeri...
După o vară grea cauzată de pandemie, Spania răsuflă ușurată. Patru din cinci spanioli au fost vaccinați cu ambele doze până în prezent, iar rezultatele încep să se vadă. Numărul de cazuri a scăzut, la fel ca și cel al spitalizărilor, iar multe dintre restricții au fost ridicate.
Specialiștii și autoritățile exclud un nou val de Covid pe viitor însă avertizează: spaniolii trebui să se obișnuiască să trăiască cu virusul.
Facebook Forum