Linkuri accesibilitate

Rețeaua electrică a Ucrainei a suferit „daune substanțiale”. Zece regiuni au rămas fără curent electric


Multe dintre locuințele civilor din jurul Kievului au fost doborâte de rachete rusești.
Multe dintre locuințele civilor din jurul Kievului au fost doborâte de rachete rusești.

Atacul puternic cu rachetele rusești de joi a dus la „daune substanțiale” la rețeaua electrică a Ucrainei, a operatorul energetic de stat Ukrenergo, scrie CNN.

„Refacerea rețelei electrice devine mai dificilă și durează mai mult după fiecare atac rusesc”, a precizat compania într-o postare pe Facebook.

Oficialii ucraineni susțin că sistemul energetic încă se recuperează după seria precedentă de atacuri cu rachete inamice, care au provocat daune la unitățile energetice ale centralelor electrice.

Ca urmare, producția de energie electrică la centralele electrice în funcțiune nu poate acoperi în totalitate consumul”, adaugă Ukrenergo.

În aceste condiții, vineri, au fost introduse opriri de urgență ale alimentării cu energie electrică în zece regiuni ale Ucrainei. Este vorba despre regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie, Kirovograd, Kiev, Cherkasî, Jîtomîr , Volîn, Liov, Rivne.

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat vineri că în atacul din ziua precedentă Rusia a lansat 70 de rachete, dintre care 47 au fost interceptate.

Rușii au bombardat puternic Ucraina după ce Germania, SUA și Polonia au anuțat că vor trimite tancuri performante, de tip Leopard şi Abrams, în ajutorul armatei ucrainene.

Vineri, Polonia a anunțat că urmează să livreze Ucrainei , în afară de 14 tancuri de tip Leopard 2 de fabricaţie germană, alte 60 de tancuri, inclusiv 30 de tancuri de tip PT-91, versiunea modernizată a tancului de tip T-72 sovietic.

Decizia a fost salutată vineri de către preşedintele Volodimir Zelenski, care a scris pe Twitter un mesaj de mulțumire: „Mulţumesc (...) pentru aceste decizii atât de importante de a furniza Ucrainei 60 de tancuri poloneze, inclusiv 30 de PT-91, dar şi 14 Leopard”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat joi, într-un interviu acordat postului canadian CTV News că Varşovia este pregătită ” să trimită 60 dintre tancurile noastre modernizate, inclusiv 30 de PT-91”.

El a anunţat că, de la începutul Războiului rus în Ucraina, Polonia ”a livrat deja 250 de tancuri şi chiar mai mult de-atât” Ucrainei. Este vorba, în mare parte de tancuri de tip T-72 de concepţie sovietică.

Statele Unite şi Germania au anunţat miercuri, după săptămâni de ezitări, livrarea unor tancuri grele Ucrainei, intrând astfel într-o nouă etapă a susţinerii militare a Kievului.

  • Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG