Linkuri accesibilitate

Reuniune de urgență la NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”


imagine generică

Ambasadorii ţărilor NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după ce Statele Unite au anunțat că intenționează să se retragă din tratatul internaţional „Open Skies” (Cer Deschis) din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă de diplomatică.

Tratatul, care datează din 2002, are scopul să întărească stabilitatea internațională, permițând celor 34 de țări semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul în zboruri de recunoaștere pentru monitorizarea instalațiilor militare și a altor obiective.

Presa americană relatează că administrația Trump a notificat, pe 21 mai, ceilalți semnatari că Statele Unite se vor retrage din tratat în șase luni. Casa Albă a acuzat Moscova că ar bloca zboruri americane deasupra orașului Kaliningrad și în apropiere de Georgia.

În același timp, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat că Statele Unite ar putea reconsidera decizia privind retragerea dacă „Rusia se întoarce la respectarea deplină a acordului".

Președintele Trump a retras Statele Unite și din alte tratate internaționale în ultimii ani, cel mai recent gest în acest sens fiind anul trecut - anularea la tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, după acuzații la adresa Rusiei că nu a respectat înțelegerile.

La rândul său, Rusia a denunţat joi „lovitura'' dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.

Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat", afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass.

Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia.

Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO", a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, afirmând că Moscova a blocat Statele Unite să efectueze zboruri peste orașul Kaliningrad din Marea Baltică și în apropiere de Georgia, zboruri permise de altfel prin acord.

Tratatul, care are 18 ani și include Rusia, urmărește creșterea stabilității internaționale, permițând statelor semnatare să facă zboruri de supraveghere unul pe teritoriul celuilalt pentru a observa existența sau nu a unor instalații militare și alte obiective.

Retragerea este cea mai nouă mișcare pe care Trump o face pentru a scoate SUA dintr-un tratat major global.

Anul trecut, Washingtonul s-a retras din Tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF) cu Rusia.

Ieșirea este posibil să încordeze relațiile cu Moscova și să deranjeze aliații europeni și pe unii membri ai Congresului.

Conceptul de a permite Rusiei și Statelor Unite să efectueze zboruri de recunoaștere aeriană pe teritoriul celuilalt a fost prezentat pentru prima oară de președintele Dwight Eisenhower în iulie 1955. Dar Uniunea Sovietică a respins ideea.

Nu a existat nicio mișcare către un tratat până în 1989, când președintele George Bush a inspirat crearea sa. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.

Singurul tratat dintre Statele Unite și Rusia care a rămas în vigoarea este „Noul START", intrat în vigoare în 2011, cu o valabilitate de 10 ani. Înțelegerea limitează SUA și Rusia la desfășurarea a maximum 1.550 de focoase nucleare fiecare și desfășurarea a maximum 700 de rachete și bombardiere.

Robert O'Brien, consilier pe probleme de securitate națională, a arătat că nu crede că Statele Unite se vor retrage din acest acord.

Nu cred acest lucru. Cred că vom intra în negocieri de bună-credință cu Rusia pentru controlul armelor nucleare", a afirmat O'Brien într-un interviu pentru Fox News.

Acordul va expira în februarie 2021, dacă cele două state nu vor cădea de acord pentru o extindere de încă cinci ani.

Citește și:

XS
SM
MD
LG