Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin - dealer de arme, sportul românesc e trimis la casa mortuară și noile probleme ale lui Trump


Câțiva copii aruncă cu nisip pe o statuie a președintelui rus Vladimir Putin, călare pe un tanc, în Central Park, 2 august 2022. Creația îi aparține artistului francez James Colomina.
Câțiva copii aruncă cu nisip pe o statuie a președintelui rus Vladimir Putin, călare pe un tanc, în Central Park, 2 august 2022. Creația îi aparține artistului francez James Colomina.

Rusia se folosește de invazia din Ucraina pentru a-și promova armele, în timp ce politicienii de la București au plecat la propriu în vacanță sau, cel puțin, sunt cu gândul la ea. Fostul președinte american Donald Trump are noi probleme.

Bun găsit,

Iată cele mai importante informații ale zilei:

  • Vladimir Putin a lăudat armamentul rusesc, despre care a spus că este „semnificativ superior” față de cel al rivalilor.
  • David Popovici a câștigat o nouă medalie de aur la Campionatele Europene de natație printr-o nouă cursă de senzație.
  • Departamentul de Justiție nu vrea ca documentul care a stat la baza percheziției de la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump, să fie divulgat, pentru a nu compromite ancheta.

Cum a distrus Ucraina o bază Wagner

Președintele rus a vorbit ieri la o expoziție de armament de lângă Moscova, în care a lăudat „superioritatea” armelor rusești, transmite BBC.

„Suntem pregătiți să oferim aliaților și partenerilor cele mai moderne tipuri de arme - de la arme de calibru mic la vehicule blindate și artilerie, avioane de luptă și vehicule aeriene fără pilot”, a spus Vladimir Putin. El s-a lăudat că armele rusești sunt apreciate pentru „fiabilitatea și calitatea lor” și a spus că „aproape toate au fost folosite în operațiuni de luptă reale de mai multe ori”.

La același eveniment, Putin a reafirmat că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, potrivit Agerpres.

Laudele acestuia vin în contextul în care artileria ucraineană a lovit un cartier general al grupului paramilitar de mercenari Wagner, după ce adresa a fost dezvăluită din greșeală de un jurnalist rus, arată BBC.

Ucraina a atacat o bază a grupului paramilitar rus Wagner după ce fotografiile publicate de un jurnalist rus au dezvăluit că era situat în localitatea Popasna din regiunea Luhansk.
Ucraina a atacat o bază a grupului paramilitar rus Wagner după ce fotografiile publicate de un jurnalist rus au dezvăluit că era situat în localitatea Popasna din regiunea Luhansk.

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a cerut comunității mondiale „să arate putere” în privința centralei nucleare Zaporojie. „Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”, a spus el, potrivit Reuters.

Ieri, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au discutat despre securitatea centralei nucleare, însă fără rezultat.

Iar Finlanda susţine o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi în UE, dar cancelarul german Olaf Scholz se opune acestei idei, motivând că „nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia”, după cum relatează Agerpres.

Însă, Deutsche Welle arată că rușii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Serbia, țară pentru care nu este nevoie de viză, dar și pentru faptul că Belgradul a refuzat să impună sancțiuni împotriva Kremlinului, iar mulți sârbi susțin acțiunile Rusiei.

Canotori ignorați

La doar 17 ani, David Popovici continuă să uimească prin performanțele sale. Sportivul român a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Europenele organizate în Italia.

El a încheiat finala cu un timp de 1:42.97, stabilind astfel un record mondial de juniori, cel mai bun timp al competiției și al treilea cel mai bun timp din istorie la această probă, potrivit Digi Sport.

Cu privire la performanțele istorice ale canotorilor români, care au adus în țară cinci medalii de aur și trei de bronz, Libertatea scrie că niciun oficial al Ministerului Sportului nu i-a așteptat la aeroport. „Le urăm vacanţă plăcută în continuare”, a spus unul dintre sportivi.

Ca răspuns, Eduard Novak a susținut că Ministerul Sportului „nu a fost invitat” la ceremonie, arată Digi24.

Între timp, președintele PSD are o declarație bizară: „Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat”, a spus Marcel Ciolacu a spus la recepția sălii polivalente din Bistrița, potrivit Ziare.com.

Iar dacă vă întrebați ce mai face Ion Iliescu, Digi24 vă răspunde: iese la scurte plimbări, își scrie memoriile și se uită la snooker.

Presa românească mai scrie și despre slujba întreruptă a arhiepiscopului Tomisului cu ocazia Zilei Marinei. Potrivit Digi24, Statul Major al Forțelor Navale îi prezintă scuze lui IPS Teodosie pentru că a fost lăsat fără microfon.

Plecând de la acest incident, DW România comentează că „alăturarea filorusului Teodosie cu președintele Iohannis (...) poate valida mitul permanentei oscilații a României între Est și Vest”.

Prețurile au crescut cu mult peste inflație, concluzionează Libertatea după o analiză a 30 de produse cumpărate la o diferență de opt luni.

În Europa Liberă puteți citi despre riscul angajărilor „externe” din Poliție și Jandarmerie, dar și un nou episod din campania #Vacanțe: „Turist în stațiunea favorită a Împărătesei Sisi. Ce am găsit în Băile Herculane, orașul copilăriei mele”.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a criticat supraimpozitarea contractelor part-time, fiind vorba despre o „încălcare a libertății muncii”. Nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe şi impozite egale cu un om care lucrează opt ore, spune el pentru News.ro.

Dela0 scrie despre „reformele strâmbe”: România a fost condamnată din nou la CEDO, după ce singurul parchet din țară specializat în infracțiuni sexuale cu minori nu a reușit să cerceteze efectiv cazul unui copil abuzat într-un centru de plasament.

Probleme pentru avocatul lui Trump

Departamentul de Justiție al SUA se opune publicării documentului utilizat pentru percheziția casei lui Donald Trump, scrie The Washington Post. Procurorii spun că publicarea acestuia ar compromite ancheta privind modul în care fostul președinte american a gestionat documentele secrete după ce a părăsit funcția.

Într-un nou atac la adresa anchetatorilor, Donald Trump a spus că FBI i-a „furat” trei dintre pașapoartele sale.

Rudolph Giuliani, fostul avocat personal al lui Donald Trump, vorbește cu reporterii la Casa Albă din Washington, 1 iulie 2020.
Rudolph Giuliani, fostul avocat personal al lui Donald Trump, vorbește cu reporterii la Casa Albă din Washington, 1 iulie 2020.

Iar problemele în justiție continuă pentru fosta echipă prezidențială a lui Donald Trump, scrie The New York Times. Procurorii l-au informat pe fostul său avocat personal, Rudolph Giuliani, că este ținta unei anchete penale de amploare privind ingerințele în alegerile din statul Georgia.

Tot în NYT, Paul Krugman arată „de ce s-au întors republicanii împotriva mediului”.

Un an de la venirea talibanilor la putere

Departe de Washington, în Afganistan, talibanii au celebrat un an de la preluarea puterii după retragerea militarilor americani. RFI scrie că țara este în pragul unui colaps, rata sărăciei urcând de la 72% în 2021 la 97% în 2022, iar din acest motiv familiile afgane vând fetele tinere pentru căsătorii, potrivit France24.

„Uneori mâncăm seara, alteori nu”, este mărturia unei femei pentru CNN despre criza alimentară cu care se confruntă Afganistanul.

BBC prezintă o altă fațetă a problemei, într-un interviu cu o fostă profesoară de engleză, care acum este nevoită să se ascundă. „Îmi doresc să nu fi lucrat niciodată pentru guvernul britanic”, a spus ea.

O fată afgană primește o bucată de pâine în fața unei brutării, în Kabul, Afganistan, 5 august 2022.
O fată afgană primește o bucată de pâine în fața unei brutării, în Kabul, Afganistan, 5 august 2022.

În țara vecină, Iran, un înalt consilier sugerează că noul acord nuclear este „mai aproape” ca niciodată, după ce Teheranul a trimis răspunsul său cu privire la propunerea Uniunii Europene de relansare a acordului nuclear din 2015, potrivit CNN.

În ceea ce privește atacul asupra scriitorului Salman Rushdie, autoritățile de la Teheran au dat vina pe victimă, relatează RFE/RL.

Alte știri:

  • Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost băgat în izolare, ca urmare a eforturilor sale de a crea un sindicat în închisoare.
  • Clienții panicați ai unui magazin Ikea din Shanghai s-au îmbulzit să fugă spre ieșire, după ce autoritățile sanitare ale orașului au ordonat închiderea magazinului pentru că un contact apropiat al unui caz de Covid a fost depistat în această clădire.
  • Germanii vor plăti un preț mai mare pentru gazele naturale, începând din octombrie, dar eforturile de economisire a energiei au început deja: oamenii fac dușuri mai scurte și gătesc mai puțin.

Dacă aveți sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG