Linkuri accesibilitate

3 minute | Dezastru în Mediterana, contraofensiva nu e un sprint, guvernul Ciolacu are priorități


Paza de coastă elenă a publicat fotografii cu nava supraaglomerată cu migranți care s-a scufundat în Mediterana.
Paza de coastă elenă a publicat fotografii cu nava supraaglomerată cu migranți care s-a scufundat în Mediterana.

Naufragiul din apele Greciei s-ar putea dovedi una dintre cele mai mari catastrofe, soldate cu sute de morţi. Rusia anunță alegeri în părțile ocupate ale Ucrainei. Guvernul Ciolacu și-a stabilit prioritățile.

Bun găsit,

Iată principalele știri

  • Rusia a pierdut cu siguranță 25.000 de militari identificați.
  • ONU cere Moscovei să înceteze torturarea civililor ucraineni și a prizonierilor de război.
  • Prima ședință a guvernului Ciolacu a stabilit drept prioritate reducerea adaosurilor comerciale la alimentele esențiale.

Rusia a anunțat planuri de a organiza alegeri în părțile ocupate ale Ucrainei în termen de trei luni, anunță Reuters. Este cea mai recentă încercare a Moscovei de a semnala că deține controlul, chiar dacă ofensiva ucraineană a împins forțele ruse înapoi în unele zone.

Contraofensiva „este un maraton și nu un sprint”, spun reprezentanții Pentagonului, citați de WP. Aceștia se așteaptă la o luptă lungă și „foarte violentă” în timpul contraofensivei.

La rândul său, New York Times relatează despre amenințările mortale cu care se confruntă trupele ucrainene: cu fiecare pas înainte, soldații sunt tot mai expuși puterii de foc rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia va pierde războiul dacă ofensiva Kievului va avea succes.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia va pierde războiul dacă ofensiva Kievului va avea succes.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia va pierde războiul dacă ofensiva Kievului va avea succes. Axios amintește că situația din Ucraina depinde foarte mult de evoluția politică din SUA, care ar putea afecta fluxul de ajutoare pentru armata ucraineană.

Cea mai recentă misiune a agenției spațiale a Rusiei e să găsească militari pentru războiul din Ucraina, scrie FT. Roscosmos, agenția spațială de stat a Rusiei, partener NASA, se implică în campania de recrutare.

25.000 de soldați ruși identificați au murit în Ucraina

Atunci când Rusia a invadat Ucraina, BBC a început să documenteze victimele în rândul armatei rusești. A identificat peste 25.000 de persoane, stabilind astfel un minim fără echivoc pentru pierderile Rusiei.

Liderii africani vor propune „măsuri de consolidare a încrederii” în conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie Reuters în exclusivitate. Și Deutsche Welle dă importanță vizitei în Europa a delegației de lideri africani care a sosit joi în Polonia, merge vineri la Kiev și sâmbătă la Sankt Petersburg.

Războiul perturbă profund educația copiilor ucraineni, chiar și a celor care și-au găsit adăpost în străinătate. Sunt în siguranță din punct de vedere fizic, dar suferă traume. E un dezastru cu încetinitorul, scrie El Pais.

SUA vor ca Europa să cumpere arme americane, UE are alte idei, titrează Politico. Washingtonul vrea ca fondurile europene de apărare să ajungă la companiile americane, dar liderii UE speră să-și dezvolte propriile industrii.

Distrugerea barajului Kahovka este devastatoare pentru agricultură, notează DW. Mii de hectare de pământ fertil ar putea deveni un deșert. Iar șeful agenției ONU pentru energie atomică spune că situația de la uzina Zaporojie este „gravă”, dar că centrala poate funcționa în siguranță pentru „un timp”, după distrugerea barajului.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), vizitează centrala nucleară Zaporojie, 15 iunie 2023.
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), vizitează centrala nucleară Zaporojie, 15 iunie 2023.

Cel mai grav naufragiu din ultimii ani

Politicile Greciei și ale UE sunt criticate după naufragiul devastator de miercuri, relatează Washington Post. BBC scrie că barca răsturnată avea 100 de copii în cală, citând declarații ale supraviețuitorilor.

Soarta multor copii și femei de pe barca de migranți scufundată rămâne necunoscută, titrează El Pais. Aproximativ 100 de persoane au fost salvate, dar alte câteva sute de persoane sunt încă dispărute.

Naufragiul ar putea fi unul dintre cele mai mortale din Marea Mediterană, anunță AP. În ultimul deceniu, peste 27.000 de migranți au dispărut în Marea Mediterană în încercarea lor de a ajunge în Europa, completează Politico.

Scepticism și dezinteres general față de știri

În România scade încrederea în presă și crește audiența pe TikTok, scrie Europa Liberă, care adaugă că încrederea în presa românească e la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani.

Hotnews scrie despre prima ședință a Guvernului PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu, care aduce inclusiv o „schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul, până la raft”. News.ro adaugă că Marcel Ciolacu va avea consultări și cu sindicatele din educație.

Una dintre prioritățile premierului Marcel Ciolacu e reducerea adaosurilor comerciale la alimentele esențiale.
Una dintre prioritățile premierului Marcel Ciolacu e reducerea adaosurilor comerciale la alimentele esențiale.

G4Media se ocupă de impreciziile legate de studiile noului premier, Marcel Ciolacu, iar Spotmedia anunță că, în ultima ca ministru al mediului, Tanczos Barna a semnat ordinul care permite uciderea a sute de urși.

Alte știri:

  • Un nou test de sânge ar putea transforma modul în care este combătut cancerul. – The Times
  • Un submarin american cu rachete ghidate sosește în Coreea de Sud, după ce Coreea de Nord a reluat testele cu rachete. – AP
  • Spionajul Chinei în Cuba preia activitatea de unde a rămas Uniunea Sovietică. - Bloomberg

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!

Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG